JR & PH7 - The Update (2010)

Duitsland

met Trek Life

17. Change

met Buff1 en Larissa Sirah

Rene1979
Deze Duitse combinatie heeft het weer voor elkaar. Net als hun vorige cd is dit weer een zonnestraaltje in de winter geworden. En natuurlijk hebben ze dat mede te danken aan niet de minste namen uit de scene ic hun beats.

avatar van Delars
Lekker plaatje idd, leuk als tussendoortje maar zal hem waarschijnlijk niet heel veel gaan draaien.

avatar van Rhythm & Poetry
Bow Down en Persuasion zijn erg harde tracks, maar over het algemeen is dit album niet al te bijzonder. De beats zijn niet slecht maar ook niet bijzonder en dat kan ik ook zeggen over de gastbijdrages. Maar als de beats wel even lekker klinken (zoals op de eerder genoemde nummers) en de gastartiesten het wel voortreffelijk doen (zoals Evidence maar met name Olivier Day Soul) dan klinkt het wel meteen heel erg lekker. Persuasion is zelfs een van de fijnste nummers van dit jaar.

Rene1979
Ga hem toch verhogen beats zijn gewoon heel goed net als de gastartiesten die meewerken. Weer een mooie plaat van de mannen.

avatar van Bedorvenkebab
Het zijn (nog) geen grote namen in de hiphopwereld, maar JR en PH7 zijn goed op weg om dat wel te worden. De twee Duitse producers maakten in 2009 naam met The Standard, en keren terug voor het vervolgalbum: The Update. Soulsamples, met rustige producties en een breed scala aan gastartiesten. Het waren de ingrediënten van The Standard, en de producers hebben besloten om die formule voor The Update niet te wijzigen. “Never change a winning formula” is het bekende gezegde, en daar is alle reden toe aangezien het vorige album redelijk werd ontvangen. Op die manier zou The Update zo maar eens één van de hiphopverrassingen van het najaar van 2010 kunnen zijn.

Net zoals op haar voorganger zijn er vele gastartiesten op de plaat te vinden: op de intro na verschijnt er per track minstens één gastrapper. Hierdoor drukken ze een breed stempel op het album, en door dit grote aantal gastrappers/zangers is het resultaat heel erg wisselend. Uitblinkers zijn toch vaak de MC's die vaker op albums van producers zijn te vinden, zoals Sean Price, Evidence, Elzhi en Rasco. En deze bijdragen van de bekendere namen staan heel erg in contrast met bijvoorbeeld een rapper als Caucasian, die klinkt alsof hij totaal geen raad weet met de beat die hij op Real Soul krijgt toegewezen.

Wisselend is echter ook een term die van toepassing is op de kwaliteit van de producties van JR & PH7. Zo leveren de twee op Persuasion (met Olivier Day Soul en Sean Price) een heerlijk bombastische productie af. Maar hoe swingend en overtuigend Persuasion klinkt, zo geforceerd klinkt bijvoorbeeld een I'm Okay, waar de beat puur op de zangeressen lijkt te zijn afgestemd. Hierdoor wordt het werk van JR & PH7 nogal naar de achtergrond gedrukt, en klinkt het onpersoonlijk. Er zijn meerdere voorbeelden hiervan te noemen, in zowel positieve als negatieve zin. Want hoewel de producers op The Update vaak laten horen dat de potentie er is, wordt het duidelijk dat ze geen heel album kunnen dragen. Wanneer de MC’s wat meer naar de achtergrond verdwijnen zijn de producties niet dusdanig interessant om het te blijven volgen. Dat komt omdat de producties ook nergens gewaagd, persoonlijk of experimenteel zijn te noemen.

Samengevat zullen liefhebbers van dit soort hiphop aan dit album een plezierige luisterbeurt beleven, echter zal het voor veel luisteraars niet meer dan een tussendoortje zijn. Na The Standard is het teleurstellend dat het duo JR & PH7 haar eigen standaard niet heeft weten te verhogen. Want hoewel The Update niet op eindlijstjes zal eindigen, blijft de potentie er zeker.

Voor du liefhebbers enzo. Staat op www.hiphopleeft.nl[/url]