Portland - Distal (2003)

1 stem

Electronic
Label: n5MD

1. Cind (3:45)
  2. I'm Not Like Me (4:04)
  3. Prdedder (5:07)
  4. Cale (1:22)
  5. The Enemy of Flies (3:48)
  6. Watching Her (2:55)
  7. Arod (2:13)
  8. Duce Duce (4:42)
  9. Look at Her [Album Version] (4:32)
  10. Piller (3:38)
  11. Security 81 (2:47)
  12. Put It Together (3:12)
  13. Anything (3:39)
  14. TBLRBL (4:11)
  15. Carpet Jargon 03 (3:41)
  16. Sixela (4:06)
avatar van Onderhond
Na de teleurstelling die ML was, gelukkig weer een beter n5MD album. Niet 100% overtuigend, maar mooie klanken zijn weer wedergekeerd.

De opener is wel raak. "Cind" is een geweldige track, typisch n5MD werk ook. Zacht knisperend geratel, met daaronder ijzige waves, iets minimalistischer dan een Quench dit, maar zeer mooi en dromerig. "I'm Not Like Me" is jammer genoeg niet helemaal de bevestiging waar ik op hoopte. Ietwat flauwe track die nergens boeiend wordt. "Prdedder" kruipt terug op niveau, al blijft het wat op het randje hangen. Toch genoeg mooie melodieën, ritmisch iets minder, al bij al een aardig trackje. "Cale" is een wat nutteloos tussendoortje, dat gevolgd wordt door weer een beter trackje. "The Enemy Of Flies" pruttelt gezellig voort met een zeer mooie melodie en wat minimalistisch gepiep. "Watchin Her" schuwt weer wat meer het melodische, en dan wordt het toch al gauw wat minder. "Arod" is weer een niemendalletje van amper een minuut, waarna het niveau weer de hoogte in gegooid wordt. "Duce Duce" is de eerste echte topper van het album. Heerlijk zweverig werk.

En ook "Look At Her" is best lekker, al is het zeker geen topper. Daarvoor te weinig uniek. Ook "Piller" had wel wat meer identiteit mogen hebben, iets wat "Security 81" gelukkig wel heeft. Tweede topper van het album, geweldige track, jammer dat hij zo kort is. "Put It Together" komt terug iets scherper uit de hoek. Iets meer gekraak, verder typisch nummer. "Anything" en "TBLRBL" zijn doorsnee trackjes, aardig maar weinig speciaal. Het is wachten tot "Carpet Jargon 03" om weer helemaal weg te dromen. Beetje uit het niets komt deze track, echt geniaal nummer, zachte waves, chill geratel en droomfactor 200%. Een album als dit heeft meer van deze tracks nodig om echt goed te zijn, maar soit. Meeste artiesten zijn al lang blij als ze ooit een nummers als dit kunnen maken. Album sluit af met "Sixela", nog een toppertje, beetje vreemd om op het einde plots nog uit te halen, maar klagen doe ik niet. Iets minder gepolijst dan "Carpet Jargon 03", maar verder geweldige track.

3.5* volstaan hier. Iets teveel middelmaat, en enkel op het einde weet het album echt te pieken.