Lo'jo - Bazar Savant (2005)

1 stem

Frankrijk
Pop / Wereld
Label: Universal

1. A Cote du Paradis (3:45)
  2. Bonjour Ignorance (3:28)
  3. Tu Viens Richesse (3:44)
  4. Tant Pis (3:23)
  5. La Danseuse (1:24)
  6. Tu Benes (3:04)
  7. Electra Kara (0:35)
  8. De Timbuktu a Essakane (3:09)
  9. Time Passes (3:38)
  10. Les Fleurs du Pave (3:16)
  11. C'est La Vie (3:42)
  12. Une Petite Chanson (1:09)
  13. En La Taberna del Domingo (3:40)
  14. Un Grand Voyage (4:38)
  15. Next door to Paradise (3:37)
Een in Nederland onbekende wereld muziek band die al vele jaren rondtrekt en platen maakt. Vooral live zijn ze zeer de moeite waard, maar ook de studio platen zijn niet te versmaden. Ik heb een aantal cd's van deze groep en wat vooral opvalt dat ze iedere keer wel wat aan hun muzikale stijl veranderen. Dat heeft te maken dat ze door de vele optredens in allerlei landen en culturen in aanraking komen met verschillende invloeden en ook de samenstelling van de groep verandert nogal eens.
De groep draait om Denis Pean, zanger, die veel van de nummers schrijft.
Dat is ook het uitgangspunt van de muziek : het geactualiseerde Franse chanson van zanger Denis Pean, dat wordt afgezet tegen de opzwepende, rauwe zang van de Algerijns/Franse zusjes Nadia en Yamina El Mourid, aangevuld met zigeunerviool en andere muzikale invloeden van hun reizen in Noord-Afrika en daarbuiten. Soms speelt er ook een gastmuzikant op kora of oud mee , er zijn ook samples. Een smeltkroes van invloeden en mede daardoor een graag geziene gast op wat alternatieve festivals. Daar zullen ze vaak de wat feestelijke opzwepende muziek spelen, op dit album is het over het algemeen ook wat stemmig en ingetogen met ook daarin soms een scheut funk en hip hop.
Het is een intrigerende, stijlvolle mix die het midden houdt tussen doordachte ballads, zacht atmosferische jazz en Afrikaans getinte instrumentale nummers; er is zelfs een zwevende, Peter Gabriel-achtige ballad in het Engels.
Zeker een groep die meer aandacht verdient, leuk en je haalt op een makkelijke wijze de zwoele zomer binnen je huis. Wat wil je nog meer tijdens een koude winterdag.