Robust & Pore - Something to Sit On (2010)

Label: Galapagos4

1. CST (3:06)
  2. High Roller (2:48)
  3. Day by Day (0:25)
  4. Take a Breath (2:21)
  5. Something to Sit On (0:32)
  6. Workin Cheap (1:25)
  7. Dollar Bin Record (2:19)
  8. Lawrence Avenue (1:12)
  9. Magnificent Milestone (2:54)
  10. Out There (2:32)
  11. Molecular (2:10)
  12. Galapalude (1:00)
  13. Dreamer (3:12)
  14. Tomorrow Comes (1:05)
  15. Next Night (2:55)
Dit klinkt best leuk

Rene1979
Wat ben ik verrast door dit album. Dat Robust kon produceren dat wist ik wel. Maar de nieuwe aanwinst op G4 is Pore, en die kan er ook wat van,!!!

avatar van Rhythm & Poetry
Doet me in vrijwel elk opzicht denken aan vrij weinig eigenlijk. En dat bedoel ik positief. Ik wil altijd als ik iets nieuws ontdek (bedankt Rene voor de tip!) het met andere muziek vergelijken. Dat vind ik bij Robust & Pore lastig, het is niet eens heel typisch Galapagos 4, hoewel het wel prima bij het label past. Het is eigenlijk gewoon hele degelijke hiphop, alleen dan superieur uitgevoerd. Producties die met bijzonder veel gevoel in elkaar gezet lijken te zijn en over het algemeen een gevoel van vreugde aanwakkeren. De raps zijn luchtig, passen precies bij de instrumentaties en voegen echt wat toe aan de sfeer op Something to Sit On. Het album heeft trouwens een beetje het fragmentarische van Count Bass D's Dwight Spitz.

Rhythm & Poetry schreef:

Dat heb ik idd ook. Daarom was ik zo verrast. Zeker een aanrader dit.

avatar van Anne Maaike
Kan eigenlijk niet veel meer toevoegen na de bovenstaande berichten gelezen te hebben. Ik ben het volledig met jullie eens. Goede producties en dito raps. Ondanks dat het zo kort duurt gaat het zeker niet ten koste van de kwaliteit van het album.

avatar van thgryda
R&P die eerste track doet me toch al meteen ergens aan denken. Ik ken die beat van ergens al weet ik niet meteen van waar maar ik ken die beat goed. Misschien ergens anders voor gebruikt, ben het album nu aan het beluisteren en het klinkt veel lekkerder dan de hoes doet vermoeden.

edit: Erg goeie tip alweer rene, dit is echt een vet album. Chicago hip hop i love it, meteen opnieuw beluisteren. Later op de dag/week raten maar dit wordt sowieso minstens een vier. Iemand een idee over de openingstrack ?

avatar van Osiris Apis
1e track is dezelfde sample als Cyne. Ik weet alleen niet welke track. Ik dacht iig een track van Evolution Fight. edit: het is Evolution Fight.
En Next Night is ook dezelfde sample als People Under The Stairs.

avatar van Chrisseh
Voor de mensen (op Osiris Apis na) die dit tof vinden; check ook El Foto Grande van Robust. Ook een erg aardig album!

avatar van thgryda
Grazie osiris, ik wist dat ik het kende. De versie van cyne is net ietsje beter maar dat is zeker geen schande want evolution fight is een prachtige track op een prachtig album. Waar ik nu opeens terug zin in heb Maar dit album mag er zeker ook wezen, erg netjes, 4sterren

avatar van Rhythm & Poetry
Het nieuwe duo Robust & Pore zorgt met Something to Sit On op de valreep nog voor één van de vermakelijkste EP’s van voorgaand jaar. In een goede dertig minuten volgen bondige nummers elkaar in hoog tempo op, zijn de beats van Pore bijzonder creatief en rapt Robust met veel plezier over zaken die hem zoal bezighouden in zijn stad Chicago. Te laat voor de Hiphopleeft-jaarlijst, maar daardoor niet minder aantrekkelijk: een positieve recensie verdient Something to Sit On in ieder geval.

Bijvoorbeeld omdat de producties van een aanzienlijk niveau zijn, doordat onder meer de samplekeus van Pore steeds doeltreffend is. Aangezien er vijftien nummers, van gemiddeld twee minuten, op Something to Sit On staan kan de producer al zijn creativiteit makkelijk kwijt. Daarbij zorgt Pore voor een hoge diversiteit doordat hij zich niet vasthoudt aan het samplen van maar één instrument en/of muziekstroming. Toch wordt zijn stijl gekenmerkt door één bepaald aspect, namelijk het gebruik van ouderwetse invloeden: onder meer kraakjes, scratches, hartelijke soulstem- en levendige jazzsamples worden ten gehore gebracht. Ook het samenspel met zijn rappende collega Robust is prima: de MC past vrijwel perfect op deze haast nostalgische maar speelse producties. Met name het plezier dat Robust uitstraalt doet het goed, hoewel hij ook tekstueel zeker zijn mannetje staat. Het vermaak zit hem grotendeels in het gegeven dat de rapper met zoveel passie over zijn stad rapt, terwijl hij daarnaast overwegend alledaagse gebeurtenissen beschrijft, zoals zijn tekort aan geld.

En daarmee is er een leuk koppel geboren, waarvan het te hopen is dat het eerste reguliere album niet te lang op zich laat wachten: hoewel een EP die een halfuur duurt natuurlijk ook bijna als volledig album kan worden beschouwd. Maar belangrijker dan dat het wel of niet een complete plaat is, is het gegeven dat Robust & Pore veel kwaliteit in huis hebben en dat ruimschoots op Something to Sit On laten merken. Pores talent voor het maken van gezellige producties past precies bij Robusts enthousiaste manier van rappen.

www.hiphopleeft.nl

Rene1979
Rob, Pore is de rapper en Robust de producer volgens mij...

avatar van Rhythm & Poetry
Nee hoor, check de site van Galapagos4 maar.

avatar van timWTF
Ik wil dit album hebben! Maar ik kom geld tekort! Was al blij dat ik Owl kon kopen van Qwel & Maker.

avatar van bennerd
Is er iemand die mij meer hip-hop in deze stijl kan aanraden? Graag ook met dat luchtige gevoel, aangezien ik een kleine afkeer heb van melancholie in muziek.

Dit Something to Sit On is namelijk best vet, maar ik heb het gevoel dat ik er nog iets in mis. Misschien dat het betert eens ik het wat meer gedraaid heb.