Black Taxi - Things of That Nature (2009)

1 stem

Label: Black Taxi

1. Shoeshine (4:38)
  2. Push (4:53)
  3. Head on a Pike (4:29)
  4. Love Song for a Ghost (3:31)
  5. Up Here for Thinking, Down There for Dancing (3:47)
  6. It's a Ball (3:59)
  7. Pretty Mama (3:10)
  8. Take a Ticket (3:13)
  9. Battle of Yonkers (Bessie, Get Your War Paint On) (2:25)
  10. Get to Know You (5:30)
  11. Allen & Ruth (4:07)
  12. 7th Floor Please (2:37)
  13. Can't Bring Myself to Care (4:47)
avatar van berwt
Heerlijk debuut van deze New Yorkers. In the big Apple wordt er nogal wat gehyped tegenwoordig. Maar als je dit album hoort, dan moet je je soms toch vragen stellen bij de bands die alle aandacht krijgen van de elite-media. Groot zijn ze (nog) niet, maar een simpele google-search toont wel dat wie het schijfje in zijn handen heeft gehad er lyrisch van wordt. Met mij was dat niet anders (en het was nog vóór ik de andere reviews las).

Ik ben geneigd het indiefunkrock te noemen. Het ene moment bouwen ze een blank funk-feestje in de stijl van Talking Heads, maar dan minutieuzer geproduced. Het moment erop bedwelmen ze je in weemoed die doet denken aan Kings Of Leon of Tom Petty. De feestjes worden perfect geïllustreerd door de ‘hits’ ‘Shoeshine’ en ‘Up here for thinking, down there for dancing’, de weemoed vinden we terug in bijvoorbeeld het sublieme ‘It’s a ball’ of ‘Get to know you’. Met ‘Allen & Ruth’ hebben ze dan weer een Van Jets nummer: smerige rock, maar constant circulerend rond een doodeenvoudig aanstekelijk refrein.

Welke weg ze ook inslaan, ze doen het met een groot muzikaal hart en weten je constant te pakken. Dit kameleongedrag toont hun veelzijdigheid, maar ironisch is het ook de enige potentiële zwakte van de plaat. Ze rukken je van de ene gemoedstoestand in de andere, waardoor het niet meteen de meest aaneenhangende plaat is. Maar geef mij liever een verzameling met stuk voor stuk heerlijke songs dan een gewoon degelijk conceptalbum.