Boris McCutcheon and the Saltlicks - Wheel of Life (2010)

Roots / Rock
Label: Cactusman

1. What Ails You? (3:31)
  2. Clan of the Sunflower (4:42)
  3. Boxspring Plow (4:28)
  4. No Place to Fall (3:46)
  5. Mullein People (3:59)
  6. Lee Harvey Was a Friend of Mine (3:50)
  7. California (4:07)
  8. Mark Twain (5:45)
  9. Peeler (4:40)
  10. Gila (4:31)
  11. Bad Road, Good People (3:20)
kistenkuif
Boris McCutcheon heeft (net als Fred Eaglesmith) een beetje een cultstatus in provinciaal Nederland. Beluister dit album en oordeel zelf of dat terecht is. Ik voel me er in ieder geval zeer wel bij. Warme, geaarde rootsmuziek, een prachtstem met een randje en erg beeldende teksten bovendien. Het goede nieuws is dat begin november het nieuwe album Might Crash! zal worden uitgebracht. Misschien dat beste Boris door die komende release dan eindelijk eens een beetje aandacht krijgt in de pers en op MuMe want dat verdient hij wel met dat rijtje toch wel erg fijne albums achter zijn naam.

avatar van Kiek Rem
Boris McCutcheon inmiddels twee keer live gezien. In alle eenvoud een geweldige artiest en ook goed benaderbaar. Uitschieters zijn Mulein People en off the Grid. Op You Tube staan live versies hiervan.

avatar van potjandosie
zijn geweldige album "When We Were Big" (2003) smaakte naar meer en deed mij uitkijken naar meer albums van Boris McCutcheon. een eigengereide man van 12 ambachten, 13 ongelukken die uiteindelijk zijn passie vond in het maken van muziek. de van het platteland van Massachusetts afkomstige man, blijkt al vele jaren afgelegen in de bergen van New Mexico te wonen. op de 1 of andere manier heb ik iets met de "underdogs" ofwel eigenzinnige artiesten als deze "story teller" Boris McCutcheon. mensen die in de marge opereren en regelmatig de kleinere clubcircuits in Europa aandoen.

dit album dat voornamelijk met "country americana" is gevuld, trapt fraai af met de energieke honky tonk in Buck Owens stijl van "What Ails You", direct gevolgd door het hoogtepunt van dit album de ballad "Clan of the Sunflower", waar de invloed van Neil Young niet ver weg is. er staat een klein aantal up-tempo nummers op dit album zoals "Boxspring Plow", maar het zijn vooral de ballads die indruk maken, o.a. het live opgenomen akoestische 6) "Lee Harvey" over de moord op John F. Kennedy, "Mark Twain" en 9) "Gila".
er staat ook een fraaie cover van het Townes Van Zandt nummer "No Place to Fall" op dit album. hij maakte later in 2012 een cover album "Sings the Songs of" vol met TVZ songs, zoals Steve Earle dat eerder deed met zijn album "Townes". van de band "The Saltlicks" zijn drummer Jeff Berlin en multi-instrumentalist Brett Davis mannen van het 1e uur. benieuwd naar het album "Cactus Man versus the Blue Demon" (2006) dat hier op MuMe van een aantal gebruikers goede recensies kreeg.

album werd geproduceerd door Kevin Zoernig en Boris McCutcheon
opnames vonden plaats "at the World College, Montezuma, New Mexico & at Wavelab Studio in Tucson, Arizona"

de band op dit album:
Boris McCutcheon: vocals, acoustic & electric guitars, harmonica
Brett Davis: electric guitars, tenor banjo, lapsteel guitar, baritone electric, harmony vocals
Susan Hyde Holmes: electric bass, upright bass, harmony vocals
Kevin Zoernig: wurlitzer, piano, casio, clavinet, xylophone, accordion, organ, harmony vocals
Paul Fethericci: drums, tambourine
Jason Aspeslet: drums, eggbeater, wall
Jeff Berlin: drums (Lee Harvey)