Dit album heb ik al zovaak beluisterd, en ik kan niet anders dan concluderen dan dat dit één van mijn favoriete Solomon Burke albums is. En daarnaast één van mijn favoriete albums ooit is. Jammer dat deze grootheid in de soulmuziek zo weinig gewaardeerd werd door de jaren heen. In de jaren ’60 scoorde hij een aantal successen, maar de jaren ’70 t/m ’90 waren haast armoedige jaren voor meneer Burke. Pas in 2002 kreeg hij de erkenning die hij verdiende, terwijl hij z’n mooiste albums in de sixties en seventies gemaakt had.
‘Electronic magnetism’ is een prachtige plaat, met een mooie variatie aan nummers. Opvallend is de medley met nummers van Elton John, namelijk ‘Your song/Border song/Take me to the pilot’. Daarnaast bevat dit album ook gospelnummers als ‘You can run, but you can’t hide’ en ‘No man walks alone’, in de jaren ’80 zou hij overigens best veel gospel albums uitbrengen. ‘Stand’ lijkt een een combinatie te zijn van funk met vroege (kenmerken van de) discosound. Overigens zijn alle nummers op dit album mooi.
Het liefdesliedje ‘All for the love of sunshine’ is één van mijn favoriete nummers op dit album, “sunshine” is in dit geval de vrouw waarover hij zingt, die die benaming als koosnaam heeft gekregen. Een andere favoriet is ‘Bridge of life’. Een nummer voorzien van een prachtige tekst, met de boodschap dat het geen zin heeft om terug te blikken op oude liefdes uit het verleden “
burning bridges behind me, (so) the memories won’t return”. In ‘PSR 1983’, een andere favoriet van mij, vertelt hij een (treurig) verhaal, over de misstanden van het leven, en dat men een betere levensstijl zou moeten omarmen dan die wie in de huidige maatschappij (ook in 2011 nog van toepassing) aan de orde is.
Mijn absolute favoriet op dit album is ‘Together we’ll light up the world’. In het gesproken-woord intro vertelt Solomon dat dit nummer niet alleen van hem is, maar van iedereen. Hij verzoekt je hem toe te laten tot je hart en hem je leven te laten verlichten, om vervolgens samen de wereld te verlichten (met liefde). Zelfs als hij spreekt heeft hij zo’n ongelofelijk mooie stem. Wat ik zo bijzonder vind aan dit nummer is dat het nummer bezongen wordt op een Weense wals (driekwartsmaat), dat heb ik bij nog geen enkel ander soulnummer in m’n leven gehoord. Daarmee voor mij één van de mooiste soulnummers ooit!
“Together we’ll light up te world”
It makes no difference to me
What colour you are
Or who you may really be
Black, yellow, red, white, brown, tann
I don’t care
If you’re rich or poor, it means nothing to me
(all you’ve got to do is) Let me light up your life
(and) Together we’ll light up the world