Joan Manuel Serrat - Mediterráneo (1971)

Spanje
Folk / Pop
Label: Novola

1. Mediterráneo (3:25)
  2. Aquellas Pequeñas Cosas (1:50)
  3. La Mujer Que Yo Quiero (3:49)
  4. Pueblo Blanco (4:49)
  5. Tío Alberto (3:20)
  6. Qué Va a Ser de Ti (4:38)
  7. Lucía (3:03)
  8. Vagabundear (2:38)
  9. Barquito de Papel (2:57)
  10. Vencidos (Poema de Leon Felipe) (3:20)
avatar van AOVV
Mooie folkplaat van deze Joan Manuel Serrat, 1 van de bekendste Catalaanse muzikanten. Zowel bejubeld als verguisd in Catalonië, want tijdens het Franco-regime verbleef hij enkele jaren als banneling in Mexico wegens felle kritiek op diens bewind, en sinds de terugkeer naar de democratie is hij zeker geen voorstander van onafhankelijkheid en wijst hij ook naar de Catalaanse overheid als baken van corruptie.

De muziek zelf dan: valt me meteen op dat Serrat erg intens is in het brengen van zijn teksten (enkel de slotsong is gebaseerd op een gedicht van Léon Félipe), waarin ook wel wat maatschappelijke kritiek schuilt (al zou ik eens wat goeie vertalingen moeten opzoeken). In elk geval: Serrat zorgt ervoor dat de songs echt overkomen, wat de plaat kracht en dynamiek geeft. De fraaie instrumentale begeleiding (nooit te veel, nooit te weinig) sluit daar mooi bij aan.

Mediterranéo geldt als één van de belangrijkste albums uit Spanje, en al zeker Catalonië. De combinatie van urgentie en melancholie zal me er zeker naar doen teruggrijpen.

4 sterren