Vietnamese Traditional Musical Instruments (2005)

1 stem

Vietnam
Roots
Label: Thang Long

1. Thái Báo - Southern Lularby (Ru con Nam Bô) (4:27)
  2. Hoa Dáng - Spring Comes to the Forest (Rung Sang Xuân) (5:42)
  3. Tiên Vuang - Flute Melody over the Terrace Field (Tiêng Sao Trên Nuong) (6:17)
  4. Tiên Vuang - Story Told in the Harvest (Kê Chuyên Ngay Mùa) (6:48)
  5. Thê Dân - Sitting at the Veranda (Ngôi Tua Hiên Loan) (4:25)
  6. Cô Huy Hùng - Faithful (Môt da Sat Son) (6:30)
  7. Vân Tháng - Season of Chuprong (Mùa Hoa Chuprong) (5:13)

met Lê Chi

8. Mai Phuang - Melancholy of a Frontier Guardian (Trân Thù Luu Dôn) (4:38)
  9. Thann Thuy - Looking for Wild Rose (Tim Nu Tâm Xuân) (6:02)
  10. Mai Phuang - Loi Lo Melody (Loi La) (3:43)
avatar van Paulus_2
Deze muziek hoorde ik plotseling opklinken in Temple of Literature in Hanoi. Gefascineerd hoorde ik toen voor het eerst het geluid van de zogenaamde "Monochord" een enkel-snarig instrument, dat horizontaal wordt bespeeld en waar middels een tremolo-arm de toonhoogte wordt bepaald. Een prachtige ijle klank die vooral veel weemoed oproept en waarmee een goed musicus zeer gevarieerde stemmingen bij de luisteraar opwekt.

Verder was ik verbaasd een instrument in het orkest aan te treffen, dat ook aangetroffen kan worden in diverse zigeunerorkesten. Nl. de cimbalon of het hakkebord. Hoe dit instrument ooit in Vietnam terecht is gekomen, of andersom naar Europa is gereisd, is mij een raadsel.

De dames, die de diverse instrumenten bespeelden, waren na afloop van hun concert zeer vriendelijk en op mijn vraag welke CD ik beslist moest kopen, gaven zij mij dit exemplaar. Lastig te verkrijgen in Europa denk ik, maar alle originele Vietnamese instrumenten komen aan bod. Als je het vaak beluistert hoor je de nuances. In het begin doet het wel een beetje aan Chinese circusmuziek denken.

Op de CD hoor je naast de Dan Bau (Monochord), de Sao Truc (bamboe fluit) , Trung (bamboe xylofoon), Dan Nhi (2-snarige gitaar), Dan Nguyet (maanvormige gitaar of luit), Klongput (een set bamboe buizen, waarvan het eind met de hand wordt aangeslagen), Dan Tranh (een 16-snarige gitaar) en de Ty Ba (een 4-snarige gitaar). De instrumenten zijn op de hoes goed zichtbaar.
Naast deze solo instrumenten is op sommige nummers ook een vioolorkest aanwezig.

Kijk eens op Far Side Music daar wordt deze CD aangeboden voor 13 Engelse Ponden

Mooie introductie voor het fraaie jazzalbum Nguyen Le - Tales from Vietnam