Oceans of Sadness - Send in the Clowns (2004)

Belgiƫ
Label: Apache

1. Communication - Relation - Illusion (1:17)
  2. Who's in Control (4:40)
  3. Wild Mystery (5:37)
  4. Two Voices (4:38)
  5. Conflict - Error - Disillusion - Denial (1:13)
  6. Eyes Like Fire (3:52)
  7. Where Oceans Begin (5:05)
  8. Ode to the Past (3:39)
  9. Precious Gold (5:08)
  10. Frustration - Anger - Resignation (2:03)
  11. See the Angels (5:25)
  12. You've Slain (5:00)
  13. Hope Is Gone (5:46)
Deze cd was samen met Orphaned Land (Mabool) voor mij de verrassing van 2004. Oceans of Sadness speelt een heerlijke mix van diverse metalstijlen die ze moeiteloos in elkaar over laten vloeien. De muziek is dan ook moeilijk te definieren, omdat termen als 'progressieve' en 'dark' metal eigenlijk al te beladen zijn om mee te werken. Toch schieten deze omschrijvingen als eerst te binnen wanneer je naar de cd luistert. De stem zit tussen schreeuwen en grunt in, maar weet genoeg te varieren om te blijven boeien. De muziek is vaak ontzettend aanstekelijk, maar verliest nooit het metalrandje of kiest het voor de gemakkelijke weg, waardoor het weet te blijven boeien. Duidelijk een van de meer interessante bands, die waarschijnlijk voorlopig slechts in the underground de nodige erkenning zal krijgen.

De titel doet overigens een of andere gothic bandje vermoeden, maar daar lijkt het verder totaal niet op, al zullen in de diverse nummers wel enkele invloeden terug te horen zijn.