Y Kant Tori Read - Y Kant Tori Read (1988)

Label: Atlantic

1. The Big Picture (5:10)
  2. Cool on Your Island (4:29)
  3. Fayth (5:02)
  4. Fire on the Side (4:14)
  5. Pirates (4:48)
  6. Floating City (4:17)
  7. Heart Attack at 23 (4:50)
  8. On the Boundary (4:11)
  9. You Go to My Head (3:46)
  10. Etienne Trilogy: The Highlands / Etienne / Skyeboat Song (Traditional) (6:28)
avatar van J.Bell
Het eerste album van Tori Amos. Het album is toenertijd geflopt. Na dit album kwam dan ook het besluit dat Tori Amos alleen verder zou gaan. Een zeer goed besluit blijkt achteraf.

Verder over het Album, Veel nummers komen op mij zeer rommelig over. Gelukkig heeft ze dit inmiddels ruimschoots goed gemaakt.

Maar als Absolute Tori Amos fan geef ik hier 2,5 sterren voor.

*Laura*
Ook 2,5 sterren wat mij betreft. In vergelijking met haar werk na deze cd is dit natuurlijk absolute nonsens, maar toch staan er enkele heel mooie nummers op. Ik denk daarbij vooral aan Fire on the side, de Etienne Trilogy en Cool on your island.

avatar van c-moon
Tori Amos wil hier zelfs niet aan herinnerd worden, echt fier zal er ook niet echt op zijn..

Voor de volledigheid van mijn Tori-collectie ben ik al geruime tijd op zoek naar dit album.. Is dit überhaupt ergens te vinden?

avatar van c-moon
[quote]starbright boy schreef:
video /quote]

Goh goh.. hoe pijnlijk slecht zeg... phew...

avatar van Flipper
Bedankt 'Starbright boy', dat je dit 'moois' met ons wilde delen. Wat meesterlijk slecht zeg. Al het slechte van de Amerikaanse muziek business in een video. Natuurlijk wil Tori hier niet aan herinnerd worden.

C-Moon, ik heb dit album in Amerika zien liggen, maar daar was hij wel zo'n $40,- en dat vond ik wel prijzig voor een hebbedingetje. Misschien had ik hem gewoon mee moeten nemen, was misschien een goede investering geweest, maar aan Tori had ik hem zeker niet meer kunnen verkopen.

avatar van T.O.
Was dit echt een band of kan dit als alternatieve artiest bij Tori Amos gevoegd worden?

avatar van Flipper
T.O. schreef:

Dit was echt een band!! Als 21-jarige verhuisde Myra Ellen Amos, zoals ze werkelijk heet, van North Carolina naar Los Angeles om het daar te maken. Daar formeerde ze deze band met Brad Cobb, Matt Sorum en Steve Caton. Atlantic had interesse maar zorgde wel dat sessie-muziekanten het echte werk in de studio deden, zoals Steve Farris (Mr Mister), Kim Bullard (Poco) en Matt Sorum (later Guns N' Roses). Het resultaat werd terecht, met de grond gelijk gemaakt.
Hierna liet ze zich gelukkig niet meer leiden door de muziekbusiness en kwam na een pauze, met het geweldige 'Little Earthquakes'.

knight3
Ik ben het volledig met Laura eens!

avatar van grovonion
wel grappig om in de video-clip te zien dat ze toen al met haar voeten op de piano speelde

Als Tori Amos liefhebber heb ik het heel lang niet aangedurfd om aan dit album te beginnen. Als je het zo las moest dit wel het slechtste van het slechtste zijn en kon niemand geloven dat achter dit prulwerk de vrouw zat die later van die mooie muziek afleverde.
Ook Tori zelf wil niks meer met Y Kant Tori Read te maken hebben.
Genoeg reden dus om dit maar ver weg te houden. Toch won de nieuwsgierigheid het en achteraf kan ik maar 1 conclusie trekken: overtrokken gedoe allemaal.
Je hoort hier wel degelijk op sommige momenten de vrouw met piano die ik zo bewonder. Goed, er is een jaren '80 sausje overheen gegoten maar zo klonken zo veel artiesten in die tijd en zelfs dan kan ik dit zo beroerd niet vinden.
Neem afsluiter Etienne Trology: wijkt dit nu echt zo vreselijk veel af van haar latere albums? Welnee! Dit is uitstekende pianopop zoals we haar wel vaker horen.
Dat het album enorm geflopt is zal best maar dat is geen reden om er zo negatief over te doen want als je het zo allemaal leest denk je te maken te krijgen met een draak van jewelste en dat hoor ik er echt niet in. Ik denk dat iedereen elkaar graag nawauwelt.
Dat het geluid op een aantal nummers gedateerd klinkt is een feit maar dat doen zo veel albums uit die tijd. Neemt niet weg dat The Big Picture zo naast een jaren '80 popklassieker van Tiffany kan staan (I Think We're Alone Now) en ik hoor er ook wel namen als Pat Benatar of Berlin in. Die hoek dus. Neemt ook niet weg dat ze anno nu nog net zo smachtend zingt als op Cool on Your Island, ook al is het een luchtige popsong, en Fire on the Side had best op een Tori Amos-album kunnen staan.
Slecht? Nee. Haar latere werk is boeiender en mooier misschien maar geloof zeker niet alle zwaar overtrokken negatieve reacties op dit project.
Madonna meets Kate Bush anno jaren '80............ op z'n tijd niks mis mee

avatar van Darkzone
De songs zijn op zich go gek nog niet, alleen de uitvoering laat te wensen over. The Big Picture, Cool On your Island (speelde ze op vorige toernee weer af en toe!) steken wel boven de rest.
Pirates en Fire On The Side zijn ook wel okee.

Zal wel een geldkwestie zijn dat het nog niet lekker klinkt. Luister bijv. maar eens naar de eerste 2 albums van Metallica. Heel wat toffe songs, alleen zoals de nummers op lp (en later op cd) zijn verschenen zijn tenenkrommend. Maar hoor je ze (jaren later) live, dan klinken ze geweldig.

avatar van Darkzone
Gisteravond in de Rotterrdamse De Doelen speelde Tori een fantastische vesie van Fire On The Side.
Misschien tijd voor een 2014 live uitvoering van dit album?

avatar van Darkzone
Een half jaartje terug kwam ik de picture LP van dit album tegen bij de Plaatboef in Rotterdam voor 20 euro. Ook al had ik nog geen platenspeler, ik nam hem wel mee om hem thuis in te kunnen lijsten in een Gladsax frame van Ikea. De cd had ik al zeker 10 jaar niet meer gedraaid.

Negin dit jaar n nieuwe platenspeler gekocht, maar tot gisteravond deze lp nier opgezet (inmiddels uit t frame). En wat schept mijn verbazing? Het is een meer dan prima album! Wat een warmte straalt er vanaf! En eigenlijk had Fire On The Side een aardige popklassieker kunnen zijn. Of een hoofdrol kunnen vertolken in een zomerse 80s film á la Top Gun of Karate Kid...

Nu dit album een Black Friday vinyl release heeft gekregen, moest het er maar eens van komen om deze Tori toe te voegen aan de verzameling en dus weer eens gehoord.

Het blijft gedateerd, maar ik doe er toch wel een halfje bij. Die 80's blijven immers toch wel mijn jaren

avatar van Brunniepoo
Heel erg slecht is dit album inderdaad niet al is het inmiddels nogal gedateerd. Ik heb alleen zelf weinig op met het '80's-geluid dat deze plaat typeert, dus ik zal dit niet snel nog eens opzetten.

Dat neemt niet weg dat Fire on the Side en Etienne Trilogy prima nummers zijn. Overigens zie ik dat Tori beide nummers ook in latere jaren nog live gespeeld heeft, dus kennelijk vindt ze niet alles van dit album even slecht.

avatar van luigifort
Fire on the Side deed ze een paar jaar terug nog bij een concert...was mooi

aERodynamIC schreef:

Vorige maand kwam ik op RSD deze Black Friday lp op oranje vinyl tegen en hem toch ook maar meegenomen. En hij klinkt nog veel beter dan de picture lp die ik al had.

En hou je van zomerse jaren 80 muziek, dan is dit album echt een aanrader. Muziek die je zo bij Top Gun of The Karate Kid zou kunnen horen of een romantische film, zeker Etienne. Geliefdes komen samen op het strand aan het eind van de zomervakantie tegen een decor van ondergaande zon...

avatar van Gizzmann
Volle 5 sterren!

aERodynamIC schreef:

Ik dacht ook altijd dat dit een soort lelijk eendje was dat je maar beter links kon laten liggen, maar qua songmateriaal staan er toch wel prima nummers op waaronder Etienne. Ook niet voor niets dat Tori enkele nummers (mn. Cool on your Island en Fire on the Side) nog regelmatig live speelt.

Door de jaren heen is het gemiddelde ook wel aardig gestegen (van grofweg 2,8 naar 3,2). Ik ga dit album toch eens opzoeken.