Fourplay - Let's Touch the Sky (2010)

1 stem

Jazz
Label: Heads Up

1. Let's Touch the Sky (5:22)
  2. 3rd Degree (5:07)
  3. More Than a Dream (5:03)
  4. Pineapple Getaway (5:52)
  5. I'll Still Be Lovin' You (5:18)
  6. Gentle Giant (For Hank) (5:59)
  7. A Night in Rio (5:56)
  8. Love TKO (4:30)
  9. Above and Beyond (6:31)
  10. Golden Faders (7:08)
  11. You're My Thrill (5:48)
avatar van Chet
Ik geloof dat Let’s Touch The Sky het 11e album van Fourplay is.

Enige verandering qua bezetting t.o.v. de voorgaande: gitarist Chuck Loeb is toegetreden tot het gezelschap en Larry Carlton heeft afscheid genomen. Verder de vertrouwde namen: Bob James op toetsen, Nathan East op bas en af en toe zingend en Harvey Mason op drums. Plus een paar gasten, waarover later meer.

Opening Let's Touch The Sky (Bob James) kent een beetje een Braziliaans ritme. Is het, zoals de titel suggereert, hemelbestormend? Nee, natuurlijk niet. Het blijft Fourplay.......

3RD Degree (Chuck Loeb). Mooi samenspel tussen gitaar en toetsen (ik merk dat ik mijzelf begin te herhalen bij de Fourplay berichten). Muziek is meer van hetzelfde wellicht? Zeker, maar daardoor zeker niet slecht.

More Than A Dream (Harvey Mason) is ingetogen. Een slaapliedje wellicht? Loeb heeft de hoofdrol in dit nummer en vormt (wederom) een mooi koppel met de piano van James. Zou ook zomaar een stukje filmmuziek kunnen zijn, bedenk ik mij nu ik het weer eens beluister.

Pineapple Getaway (Harvey Mason): prachtige akoestische Sadowsky gitaargeluid van Loeb + strakke begeleiding van Mason.

Op I’ll Still Be Lovin’ You mag bassist Nathan East, tevens de componist van dit suikerzoete nummer, zijn zangkwaliteiten tentoonspreiden.

Gentle Giant (For Hank) is een hommage aan pianist Hank Jones die in het jaar van het verschijnen van Let’s Touch The Sky op 91-jarige leeftijd overleed.
Bob James schrijft in het begeleidend boekwerkje: The Song “ Gentle Giant” pays hommage to the late Hank Jones, whose artistry and quiet integrity inspired its creation.

A Night In Rio (Nathan East): Pie yeh yeh, die dum dum dah dah doo doo……. Zoals op vrijwel ieder Fourplay album mag Nathan East weer een nummertje scatten.

Love TKO is eveneens een nummer met vocalen, maar dit keer van American Idol winnaar Ruben Studdard. Nummer is bekend in de versie van Womack & Womack, maar ook diverse anderen hebben het nummer gecoverd.

Above And Beyond (Loeb) is na dat suikerzoete een verademing. Lekker tempo nummer met een aanstekelijk ritme. Lastig om stil te blijven zitten tijdens het luisteren……Prima solerende Chuck Loeb ondersteunt door de drums van Mason. Nathan East laat horen waar hij goed in is, de bas beroeren. Bob James laat een “ouderwets” orgelgeluid klinken.

Golden Faders (James): persoonlijke favoriet van het album en eigenlijk een typisch Bob James nummer. Hij gunt alle bandleden hun kleine solo’s en pingelt er lekker doorheen op de toetsen.

You’re My Thrill is met recht een oudje. Nummer is in 1933 gecomponeerd door Jay Gorney en Clare Sidney. Heel veel beroemdheden waaronder o.a. Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Nat King Cole, Peggy Lee, Joni Mitchell en Diana Krall hadden het op hun repertoire.
In de Fourplay versie is de zang van Anita Baker.

Al met al is Let's Touch The Sky een voortkabbelend album met weinig uitschieters en maar liefst drie nummers met zangstemmen.