UGK - Dirty Money (2001)

Label: Jive

1. Let Me See It (4:13)
  2. Choppin' Blades (4:46)
  3. Look at Me (3:46)
  4. Ain't That a Bitch? (Ask Yourself) (4:43)

met Devin the Dude

met Big Gipp

9. Dirty Money (4:53)
  10. Like a Pimp (4:54)

met DJ Paul en Juicy J

11. Pimpin' Ain't No Illusion (6:01)

met Kool Ace en Too $hort

12. Take It Off (3:30)
  13. Wood Wheel (4:56)
  14. Money, Hoes and Power * (4:19)

met Jermaine Dupri

Improvision
zeker niet slecht

Improvision
beste nummer: Choppin' Blades

wanneer komt hun nieuwe album?

Harco
Eind dit jaar.

avatar van Yestsida
5 jaar na Ridin' Dirty was daar dan de opvolger.

Eind jaren '90 waren Bun B en Pimp C heel wat minder actief en hebben toen zelf geen muziek uitgebracht. Toch hebben ze die periode grote successen gekend door bijdrages te leveren aan albums van Three 6 Mafia en Jay-Z. Big Pimpin' op Vol. 3 van Jigga was het moment dat het grote publiek kennismaakte met dit duo. In die tijd waren de grootste rappers voornamelijk afkomstig van het Oosten en het Westen, het Zuiden is nu al vele jaren de populairste maar die konden toen niet op dezelfde successen rekenen als die twee andere windrichtingen. Deze twee gastbijdrages zorgden voor nieuwe faam maar dit vertaalde zich niet in het financieel succes dat je zou verwachten, Dirty Money is even snel gekomen als gegaan.
Op MusicMeter zie je ook dat dit geen populair album is... maar een schrale 9 stemmen en het laatste bericht dateerde vanuit 2006... en dat voor een legendarische artiest als dit!

Financieel was dit niet het gehoopte succes maar hoe zit het met de kwaliteit van dit vierde studioalbum? Slecht is het niet maar het blinkt ook amper uit. Deze plaat luistert lekker weg maar laat weinig speciaals horen. Persoonlijk vind ik dit wel hun minste album, de rappers en producties van Pimp C en N.O. Joe kunnen hun fans wel verlekkeren met Dirty Money maar nieuwe luisteraars zal het niet kunnen overtuigen. Met momenten klinkt het alsof het op automatische piloot gemaakt is.

Wat nieuw is op deze LP zijn grotere gastartiesten. Op de drie voorgangers waren sporadisch lokale collega's te horen maar hier gingen ze samenwerken met andere grootheden uit het Zuiden zoals Devin the Dude, 8Ball & MJG, Big Gipp, Three 6 Mafia en Jermaine Dupri. Zelfs Too $hort maakt op één van de climaxen een opwachting.

Choppin' Blades, Ain't That a Bitch (Ask Yourself), Gold Grill, Wood Wheel en vooral Pimpin' Ain't No Illusion zijn regelrechte klassiekers die je niet kan wegdenken in de discografie van UGK. Heel jammer wel dat die collaboratietrack met Devin the Dude gecensureerd is, belachelijk... al helemaal als je naar de titel van die track kijkt!

Als je enige affectie hebt met Southern Hip Hop zou ik ook dit album wel eens een kans geven. Moest je nog niet bekend zijn met de muziek van UGK is dit echter niet het album om mee te starten.