The Lafayette Afro Rock Band - Darkest Light (1999)

Alternatieve titel: The Best of the Lafayette Afro Rockband

Wereld
Label: Strut

1. Voodounon (5:07)
  2. Conga (5:02)
  3. Hihache (7:02)
  4. Nicky (6:07)
  5. Malick (5:11)
  6. Ozan Koukle [Radio Edit] (3:14)
  7. Soul Makossa (4:55)
  8. Racubah (3:21)
  9. Darkest Light (6:16)
  10. Scorpion Flower (6:32)
  11. Heels & Soles (4:31)
  12. The Gap [Instrumental] (3:03)
  13. Red Matchbox (9:29)
  14. A.I.E. (A Mwana) (3:19)
  15. Dr. Beezar "Soul Frankenstein" (2:54)
avatar van Manfield
The Lafayette Afro Rock Band maakte enkele platen boordevol afro-funk, afrobeat en makossa muziek. Makossa betekent dansen. En het swingt zeker. De reguliere albums van deze band ken ik niet. Maar met deze verzamelaar heb je meteen een behoorlijke hoeveelheid songs die ze ooit uitgebracht hebben te pakken. Zo staan 4 van de 6 nummers van hun debuutalbum “Soul Makossa” al op deze verzamelaar. De naam voor dat album en dito nummer (hier opgenomen) zijn vernoemd naar de single Soul Makossa van de Kameroener Manu Dibango, dat nummer bleek een sleutelpunt te zijn in de ontwikkeling van discomuziek.

Ook deze versie van Soul Makossa is erg fijn en heerlijk swingend. Maar behoort nog niet tot mijn drie favorieten van dit album. Dat zijn "Malick", "Hihache" en "Darkest Light". De laatste twee nummers zijn vaak in de hip-hop scene gesampled. Respectievelijk bijvoorbeeld door Wu-Tang Clan en Public Enemy.

Interessant aan dit album is de verbintenis tussen folk/wereldse invloeden uit midden Afrika, maar ook Latijns Amerika – wat op zichzelf natuurlijk een mooie combi is – met heerlijke swingende en soms qua ondertoon ook lome jazz. Bovenal is dit natuurlijk gewoon een echte funk plaat! Mooie smeltkroes, die ik graag opzet voor een stoot energie.