Kaz Lux - Kazimierz Lux C.S. (1972)

Label: Harvest

6. The Change
  7. Graveyard
  8. Delayed Panic
Stijn_Slayer
Het debuutalbum van de beste Nederlandse zanger ooit.

Ik had moeite wat ik bij het genre neer zou zetten. De plaat is namelijk één grote, gevarieerde mix van rock, blues, country, folk, jazz en prog. Het album wijkt daarom behoorlijk af van wat je normaal gesproken van Kaz zou verwachten, ondanks dat oud-Brainbox leden John Schuursma, Rudy de Queljoe, Frans Smit en André Reijnen aanwezig zijn.

Het is een plaat die zich pas na meerdere luisterbeurten openbaart, maar wel één van Kaz' meest interessante albums op compositioneel gebied.

En dan heb ik de zang nog niet eens genoemd. Die uithaal op 'The Change' bijvoorbeeld, wat een wereldzanger!

Onbegrijpelijk dat deze en I'm the Worst Partner I Know geflopt zijn, en nooit een cd release hebben gekregen. Een onofficiele 2-on-1 versie met Luxury is wel op de markt.

avatar van DeWP
Hoe goed ik Kaz Lux ook vind in combinatie met Jan Akkerman (Eli en natuurlijk ook Brainbox), solo vind ik hem toch duidelijk een stuk minder interessant. Niet dat er slechte nummers op dit album staan, maar toch...zijn hoge uithalen beginnen op een bepaald moment te irriteren, en zijn stem is toch eigenlijk wel wat beperkt (in bereik). Maar...op zich wel een van de meest markante zangers die Nederland heeft voortgebracht.

D'Ouwe Nelis
Ik heb enkele jaren geleden een 2-in-1 box gekocht, waarin de beide eerste albums van Kaz Lux na diens Brainbox periode zitten, dat zijn de albums Kazimierz Lux c.s. (uit 1972) en I'm the worst partner I know.. (1973).Ik vind beide albums heel goed, maar mijn voorkeur gaat uit naar het afwisselender I'm the worst partner I know.. Volgens mij is die box nog wel te koop.

Bijzonder album. Goede gastinstrumentalisten, mn geweldige Jan Vennik (helaas dit jaar overleden) op fluit en sax.

avatar van Rainmachine
D'Ouwe Nelis schreef:

Grappig ik heb deze ook in een 2-in-1 box maar dan met Distance. Heb ze ook beide apart op vinyl. Kaz Lux zal voor mij altijd bijzonder blijven, ik kan niet precies uitleggen wat het is, het is gewoon een gevoel. Ik draai zijn platen regelmatig en er zit eigenlijk geen slecht album bij. Let wel, ik kan mij ook wel voorstellen dat mensen het niet trekken. Maar voor mij zit het allemaal erg goed in elkaar en met de nodige goede muzikanten wordt een lekker sfeertje neergezet. Het is wel echt jaren 70 muziek maar in dit geval is dat een groot compliment. Dat was de tijd dat muzikanten ook nog echt goed hun instrumenten beheersten en een zanger(er) ook echt kon zingen. Niets geen eindeloos gepoets met protools etc. What you hear is what you get.