Sweet Inspiration (2011)

Alternatieve titel: The Songs of Dan Penn & Spooner Oldham

Soul
Label: Ace

1. Percy Sledge - Out of Left Field (3:27)
  2. Dionne Warwick - I'm Your Puppet (3:01)
  3. The Sweet Inspirations - Sweet Inspiration (2:52)
  4. Charlie Rich - A Woman Left Lonely (3:14)
  5. Etta James - I Worship the Ground You Walk On (2:24)
  6. The Ovations - I'm Living Good (2:31)
  7. Solomon Burke - Take Me (Just as I Am) (2:59)
  8. Arthur Alexander - Cry Like a Baby (2:18)
  9. Jeanne Newman - It Tears Me Up (3:08)
  10. Art Freeman - Slippin' Around with You (2:56)
  11. Tony Borders - I Met Her in Church (2:26)
  12. Sandy Posey - Are You Never Coming Home (2:58)
  13. James Carr - Let It Happen (2:36)
  14. The Box Tops - Everything I Am (2:16)
  15. Ted Taylor - Feed the Flame (2:32)
  16. Tony Joe White - Watching the Trains Go By (3:02)
  17. Arthur Conley - In the Same Old Way (2:45)
  18. Ronnie Milsap - Denver (3:21)
  19. Patti LaBelle & The Bluebelles - Dreamer (2:21)
  20. Irma Thomas - Good Things Come Easy (2:56)
  21. The Wallace Brothers - I Need Someone (2:29)
  22. Barbara Lynn - He Ain't Gonna Do Right (2:53)
  23. Tommy Roe - Wish You Didn't Have to Go (2:15)
  24. Joe Simon - Let's Do It Over (2:21)
avatar van thelion
Magnifieke verzamelaar van 60 Southern Soul.
Deze verzamelaar is op gehangen aan de songwriters Dan Penn en Spooner Oldham. Alle 24 nummers zijn dan ook van hun hand alleen of in co-writerschap Evenzo is ook de productie in de meeste gevallen van een van de 2 heren.

Dit is een schitterend overzicht van wat deze 2 heren in hun mars hadden.
Zeer goede en goevoelige Southern Soul van een ongekende schoonheid, mede door de uitvoerende artiesten zijn dit eigenlijk gewoon 24 pareltjes bij elkaar. Soul doordrenkt van emotie en gevoel.

Bij Ace weten ze ook altijd de geluids kwaliteit van de nummers behoorlijk op te krikken zodat ook dat dik in orde is.

Wederom 5* voor een Ace release en er zullen er nog wel meer volgen dit jaar, ze hebben bij Ace 2011 uitgeroepen tot "Year of the Southern Soul"

avatar van T.O.
Leo Blokhuis is helemaal gek van deze lui, die zal het nog wel goed promoten heier.

Jammer toch wel, dat 'Dark End Of The Street' ontbreekt. De versie van James Carr had hier zeker niet misstaan.

avatar van J.J. Wever
peerke schreef:

"Dark End Of The Street"is nu eenmaal geschreven door Dan Penn en Chips Moman, maar Ace/Kent hebben aangekondigd dat er gedacht wordt over een nieuwe compilatie met songs geschreven door Dan Penn en andere auteurs dan Spooner Oldham.

Mooie verzamelaar van Southern Soul uit de jaren '60 geschreven door two white boys, Dan Penn & Spooner Oldham en uitgevoerd door vele talentvolle Soul artiesten. Heel wat muziek op deze cd is doordrenkt met de Southern Soul emoties, je hoort het en je voelt het. Ook de teksten van beide heren sloten daar altijd fraai bij aan: de liedjes waren een prachtcombi van emotionele teksten en soul muziek.

Toch ga ik niet voor het volle pond. Kritiekpunt is dat er niet altijd voor de beste uitvoering is gekozen, met als HET voorbeeld het nummer I'm Your Puppet. Hier staat de versie van Dionne Warwick erop, maar die is zoveel minder dan die van James & Bobby Purify (productie Penn, #6 USA, meer dan 1 miljoen verkocht & #12 UK). Onbegrijpelijke keuze wat mij betreft.
Daarnaast vind ik een enkel nummer wel aardig, maar niet helemaal top. Voorbeeld is opener Out of Left Field van Percy Sledge. Deze heeft heel wat betere nummers opgenomen van dit Penn / Oldham schrijfersduo. En wat te denken van Denver van Ronnie Milsap? Hoezo misplaatst op dit album en hoe dan ook een matig liedje.

Maar niet teveel geklaagd: dit blijft een fraaie Southern Soul verzamelaar. Etta James zingt prachtig I Worship The Ground You Walk On (alleen de titel al), Slippin' Around With You van Art Freeman is echt geweldig en wat te denken van I Met Her In Church - Hallelujah!! - door Tony Borders. He Ain't Gonna Do Right van Barbara Lynn is geniaal en als dan bijvoorbeeld ook nog James Carr en Arthur Conley hun beste beentje voor zetten, dan heb je echt wat moois in de cd speler. Ook leuk is het afwisselende op dit album: van tearjerkers naar countrysoul (Are You Never Coming Home? prachtig!), het staat er allemaal op.

En oh ja: volgens mij heeft het begin van de titelsong wel heel veel weg van Suspicious Mind...