The Innocence Mission - Befriended (2003)

Label: Agenda

1. Tomorrow on the Runway (4:19)
  2. When Mac Was Swimming (3:48)
  3. I Never Knew You from the Sun (3:12)
  4. Beautiful Change (2:57)
  5. Martha Avenue Love Song (3:44)
  6. One for Sorrow, Two for Joy (4:05)
  7. No Storms Come (1:34)
  8. Sweep Down Early (4:20)
  9. Walking Around (4:49)
  10. Look for Me as You Go By (3:22)
avatar van kappeuter
Mijn favorieten zijn het nostalgische When Mac Was Swimming en het Mojave 3-ige Look for Me as You Go By. Die twee nummers steken duidelijk boven de rest uit. Ik kan die tracks keer op keer luisteren. Prachtig.
Veelbelovende groep. 3,5 sterren (genoemde tracks 4,5*)

Sietse
zijn al vrij lang bezig...afgelopen jaar ook weer het een en ander van uitgekomen. Maar eigenlijk vind ik dit het leukste album. Ik zou het willen omschrijven als lief...verder niks toe te voegen.

avatar van venderkets
Right up my alley.

avatar van venderkets
Ok in minder dan een maand opgeklommen naar status 'wtf briljant'.

avatar van jorro
The Innocence Mission is een Amerikaanse band die al sinds de eind jaren tachtig bekend staat om hun dromerige en poëtische muziek. Het echtpaar Karen en Don Peris vormt het hart van de band. Karen zingt en speelt gitaar, terwijl Don gitaar en keyboard speelt. Hun muziek heeft een zachte, melancholische sfeer die troostend werkt.

Het album Befriended uit 2003 is een verzameling rustgevende en introspectieve nummers. Karen Peris’ bijzondere stem, gecombineerd met de subtiele instrumenten, zorgt voor een gevoel van kalmte. De teksten zijn diepgaand en zitten vol poëtische beelden.

Tomorrow on the Runway opent het album met een magische melodie en een serene sfeer. Dit nummer gaat over verlangen naar een betere toekomst. Karen Peris’ zachte stem schildert poëtische beelden die je meenemen op een innerlijke reis. De muziek, met eenvoudige gitaarakkoorden en lichte pianoklanken, maakt het geheel bijna spiritueel. (7,5)

When Mac Was Swimming is een liefdevol nummer over Karen's zoon Mac. Het beschrijft tedere momenten van een moeder die de verjaardag van haar kind viert. De eenvoudige melodieën en Karen’s warme zang maken dit nummer bijzonder ontroerend en vol huiselijke warmte. (8)

I Never Knew You from the Sun is een ingetogen lied over verlies. Het beschrijft het gevoel van leegte na het afscheid van een dierbare. De zachte gitaar en de rustige zang geven het een meditatieve sfeer. Het nodigt uit tot stilte en reflectie. (7)

Beautiful Change gaat over innerlijke rust en de kracht van verandering. De zachte melodieën en de stem van Karen Peris creëren een kalme en dromerige sfeer. Dit nummer straalt sereniteit uit en laat je nadenken over persoonlijke groei. (7)

Martha Avenue Love Song voelt persoonlijk en intiem. De teksten vertellen over gedeelde momenten en herinneringen. De zachte gitaar en Karen’s stem geven het een warme, nostalgische sfeer die uitnodigt om mee te dromen. (7)

One for Sorrow, Two for Joy verwijst naar een oud rijmpje over eksters. Het gaat over de balans tussen verdriet en vreugde in het leven. De zachte muziek en harmonieën maken dit een troostend nummer met een diepe emotie. (7,5)

No Storms Come brengt een hoopvolle boodschap. Het beeldt een wereld uit zonder chaos, vol rust en stabiliteit. De melodieën en Karen’s stem creëren een rustgevend en vredig gevoel. (7,5)

Sweep Down Early is typisch voor de stijl van de band. Het combineert introspectieve teksten met eenvoudige muziek. Het zachte gitaarspel en Karen’s stem geven het een kalme, bijna dromerige sfeer. (8)

Walking Around gaat over de schoonheid van gewone momenten. De zachte melodieën en Karen’s zang laten je reflecteren op de waarde van kleine veranderingen in het leven. (7,5)

Het album sluit af met Look for Me as You Go By, een nummer dat een verlangen uitdrukt om echt gezien te worden. De zachte instrumentatie en Karen’s stem zorgen voor een rustgevende en diepe afsluiting van het album. (7,5)

Befriended is een album vol serene muziek en teksten die tot nadenken stemmen. Het is een rustgevende verzameling nummers die emoties raakt en een gevoel van kalmte brengt. Voor liefhebbers van introspectieve muziek is dit album een aanrader.

Waardering 7,45
Eerder verschenen op www.jorros-muziekkeuze.nl

De Innocence Mission is een Amerikaanse groep die prachtige akoestische liedjes schrijft, maar hun start was wel anders. De groepsleden ontmoetten elkaar tijdens de productie van Godspell op hun katholieke middelbare school, de zanger/gitarist Dan Perris en singer/songwriter Karin Peris van de band trouwden niet lang daarna en ook bassist Mike Batts is een vast lid.
Dit is het 7e album van de Amerikanen en is een mooi, redelijk lieflijk album.
Befriended, dat vooral drijft op Karin Peris' hese, toonvaste stem, is een landelijk, genuanceerd stukje vol melancholie en weemoed. Liefdevol getokkel op akoestische gitaren (versterkt door de incidentele orgellijn, spaarzaam toegepaste contrabas en lichte drums), die beproefde akkoorden ten gehore brengen en daarbij de folkmuziek van Joni Mitchell uit de vroege jaren 70 en de melodieuze muziek van de Cocteau Twins uit de late jaren 80 opnieuw laat horen.
Er wordt op deze plaat buitensporig veel gelopen, zelfs binnen het neo-folkcircuit: "Walking around New Orleans/ Looking for a birthday cake," "Now I walk for miles/ Into dark forests of piano songs," "Walking through de world/ You know I have enough of these problems".
Het consistente tempo van 'Befriended' zorgt er niet voor dat het vermoeiend wordt, maar juist dat het een opvallend samenhangend album oplevert. Het is een lange wandeling door een impressionistisch weergegeven herfst in New England, landelijk en geïnspireerd.

Al met al een mooi album voor de wat vermoeide geest, een album dat je meeneemt naar rustige oorden. Erg mooi gedaan.
Ik heb nog twee albums van dit trio, toch ook weer eens opzetten !