Gang Gang Dance - Eye Contact (2011)

Rock / Avant-Garde

7. Romance Layers (4:25)
  8. Sacer (5:39)
  9. ∞ ∞ ∞ (1:25)
  10. Thru and Thru (5:40)
Al jaren verkneukelden Gang Gang Dance-affectionados zich aan het filmpje van het nummer Crystals dat op Youtube te zien was. Een 10-minuten durende jam met zoveel geweldige loopjes erdoorheen dat je er duizelig van werd. Toen de tracklist van deze plaat bekend werd schrok ik (en vele anderen) even, want.. geen Crystals. Maar wees gerust, openingsnummer Glass Jar neemt na een intro van 3 minuten de gedaante van Crystals aan. En het is fantastisch om dit nu als studioversie te horen.

Download hier: mp3: Gang Gang Dance – “Glass Jar” | GORILLA VS. BEAR - gorillavsbear.net

Of check het filmpje waar ik het over had: YouTube - Gang Gang Dance - Crystals

Voor mij moet dit echt het album van het jaar worden, gebaseerd op bootlegs, het live-optreden dat ik van ze zag (in 2009 alweer) en het feit dat ze per album beter worden. Ik heb dus ook een bootleg waar ze track 3, 4 en 5 hier achter elkaar spelen en dat is echt van een andere planeet. Kan bijna niet fout gaan dit

Als niemand anders hier iets over wil zeggen ( ) ga ik maar zelf verder. Mind Killa is inmiddels ook in studioversie te vinden voor de bekwame internet-seekers onder ons en is ook heerlijk. Een minuutje of 10 ingekort van de live-versie die ik heb, wat maar weer eens aangeeft dat GGD live een wereld opzich is.

In mei staan ze overigens in de Melkweg, gaat. dat. zien. Werkelijk een adembenemende live-act. Hun constante experimenteerdrift gemixt met dansbare beats, hemelse vocals en het aan elkaar breien en constant vernieuwen van oudere jams is echt alles wat ik graag zie in een band.

hmmm
Die latitudes track is idd erg leuk, maar dat is ook het enige dat ik van ze ken.

It's everything time.

avatar van Oldfart
net wakker.........leesbril onvindbaar.....gang bang dance........

Ik heb zo'n t-shirt van deze band met de opdruk "OH SHIT GANG GANG" (lyric uit een ouder nummer van ze), dit misverstand heb ik al vaak uit de wereld moeten helpen

khonnor
één woord: nnnnnice!

meerdere woorden: animal collective meets fever ray. a match made in heaven. woorden schieten te kort om de openvallende bekken te beschrijven die worden opgewekt door opener glass jar...

of nog: talentvolle groep schudt het overdreven experiment van zich af en wordt "volwassen". niet altijd my cup of tea, maar hier pakt het goed uit...

avatar van pompompom
Ik ben benieuwd, ga 'm zo eens luisteren op weg naar huis!

avatar van Geert5
Typisch zo'n Brooklyn bandje, verantwoord experimenteel en o zo hip. Ik was hier erg naar benieuwd maar het klinkt voor mij als een opgepoetste versie van God's Money. Dat wil zeggen: nog steeds de gelaagde percussie à la Remain in Light, de vervreemdende zang en onverstaanbare teksten à la Cocteau Twins en dit alles in een hip Animal Collective jasje. Ditmaal wat meer geproduceerd en vooral de drums en bas klinken gelikt.

Het eclectische Saint Dymphna was een van mijn favoriete albums van 2008 met z'n hippe mix van indie, synth, shoegaze, pop en een snufje new age. Die stijlen zijn ook hier vertegenwoordigd maar het dendert vaak net te lang voort(Adult Goth, Sacrer) of overtuigt me niet(MindKilla), een probleem wat ik ook met God's Money heb.

Maar het blijft een interessante band en zo episch als op Glass Jar klonk Gang Gang nog nooit!

avatar van Norbert
Ik ben er nog niet helemaal uit qua vocals, maar 'Glass Jar' en 'Adult Goth' zijn muzikaal echt geniale nummers. In elk geval een album dat door zijn gelaagdheid niet snel zal vervelen.

avatar van WEED DEMON
Hoe vond je het live obsessed?

Ja live is het (lees: vind ik het) fantastisch, zoals ik hierboven al beschreef. Ik heb persoonlijk weinig met bands die hun plaat live exact naspelen, maar meer met bands zoals Gang Gang Dance en ook een Animal Collective of een Battles waarbij het eigen songmateriaal constant ter discussie staat en open is voor veranderingen en interpretatie. Zo is elke show weer anders. Ik heb echter al vaak genoeg aan het gemopper tijdens dit soort optredens vernomen dat niet iedereen voor deze aanpak is. Vooral bij Animal Collective in Barcelona vorige week was dit pijnlijk duidelijk ("play a famous song!").

dix
Maar was je erbij in de Melkweg ? Dat kan ik niet direct concluderen uit je stukje.

Ja ik was erbij. En ja ik vond het wederom fantastisch. Ook een week later in Barcelona was ik erbij, een wat kortere set (want: festival) maar ook weer geweldig. Hoe goed ik deze plaat ook vind, Gang Gang Dance is wat mij betreft bij uitstek een live-band.

avatar van Streup
Best leuk

avatar van Chronos85
Toen ik voor het eerst hoorde van Gang Gang Dance moest ik meteen denken aan de cultband uit de jaren tachtig Dead Can Dance. Maar niet alleen in de naam zijn er associaties, ook zijn er een aantal overeenkomsten te vinden in de muziek. Invloed van diverse oosterse muziekstijlen, het gebruik van synths en een getormenteerde damesstem. Muziekstijl is natuurlijk anders, minimalisme van DCD vs. de gedetailleerdheid van GGD maar de sfeer voelt op een of andere manier behoorlijk hetzelfde.

Dit alles is positief bedoeld, want beide bands kan ik goed waarderen. Vooralsnog, want van GGD ken ik alleen nog maar dit album en dat is een prettige muziektrip... 4*

avatar van WEED DEMON
Ik heb hier niet goed naar geluisterd. Mijn excuses.

En, wat vind je ervan?

avatar van Chronos85
Een laag gemiddelde overigens voor zo'n fantastisch album. Ik neig naar de volle pond met zo'n fantastische opener. Glass Jar is een van de meest epische openers die ik in tijden gehoord heb. Bekijk overigens deze liveversie eens, uitgevoerd op het Pitchfork-festival. Wauw!

avatar van nico1616
Inderdaad onbegrijpelijk laag dat gemiddelde. Leren kennen dank zij Pitchfork, die me toch wel vaak de weg wijzen naar dit soort muziek.
Een vrij toegankelijke plaat, avant-garde zou ik dit toch niet noemen. Eerder dance met een beetje worldinvloeden, zeer genietbaar

dix
Gewoon The Orb met minder betaalde sudiotijd.

avatar van Mctijn
Laag gemiddelde? Het gaat over meningen, dus een verkeerde stem is niet mogelijk....

Een 3,65 is trouwens een dikke 7 in "schoolcijfers". Prima toch?
Je kan ook zeggen dat albums in het algemeen te hoog worden beoordeeld. Sommige mensen strooien maar met 5* alsof elk jaar 20 meesterwerken uitkomen.

Na 1 luisterbeurt ben ik nog niet helemaal overtuigd, maar dit kan zeker groeien. Interessante band met een eigen sound...

Doet me denken aan Björk en Kate Bush, vooral vanwege de zang. Interessante, gelaagde plaat. Misschien dat de opener net iets te lang doorgaat en 'Sacer' vind ik niet zo sterk, maar verder is er verdomd weinig mis mee. Ben het er mee eens dat dit geen avant-garde is.

avatar van Kuk
Kuk
Moet hier toch de score verlagen. Glass Jar en ook Adult Goth zijn fantastische nummers, maar de hele rit zit ik praktisch nooit meer uit. Daarvoor wordt het na verloop toch wat minder interessant.

spit.tsvnami
Aantrekkelijk electrosynth album, alleen komt het net wat tekort. Het mist wat pit en verzwakt enorm na MindKilla, hoewel Thru and Thru wel een behoorlijk nummer. Hoor sterke wereldinvloeden zoals hieronder al vermeld is. Zoals Kuk ookal zegt verliest het album na een tijd sterk zijn interesse. Wel jammer, want als de drie ∞ nummers vervangen werden door ''lange'' nummers zou dit album goed tot enorm goed kunnen zijn. Misschien waren ze iets te rap tevreden?

Brooklyn Dodger
caaareeeeeeeeeeee for you like a brother, briljant opening nummer en de rest mag er ook wel wezen. Mis toch wel een klein beetje het tribal geluid van de eerdere platen

avatar van Justinx
Deze plaat begint nu pas te groeien, gek eigenlijk. Ik vond het eerst maar een vreemde, inconsistente plaat met slechts een enkele hoogvlieger als MindKilla. Ik begrijp nu beter waar Gang Gang Dance naar toe werkt. Waarom het intro van Glass Jar zo lang is en de ∞-nummers de plaats opvullen. Als je daarachter komt, dan biedt Eye Contact als geheel een intensievere beleving.