Thom. - Istory (2004)

Duitsland
Label: Sony

1. Where You Are (4:23)
  2. Love You Too (4:03)
  3. Principle of Joy (4:00)
  4. Love Is Real (3:52)
  5. Leave It All Behind (4:07)
  6. Behind the Moon (3:54)
  7. Sleeper (3:48)
  8. My Endless Game (3:28)
  9. The Last Good Year (5:06)
  10. This Is Not Berlin (5:05)
  11. The City in the Sea (5:54)
  12. The Sound of My Life (4:03)
avatar van Martin Visser
Thom. ken ik van de film Land of plenty. Wim Wenders gebruikt in deze film verschillende nummers van de Duitse zanger. Na lang zoeken heb ik eindelijk de hele plaat gevonden. De sound van Thom. is een mix van U2, Coldplay, Radiohead en The Notwist. Waar Thom. op Radiohead en The Notwist lijkt, vind ik 'm op zijn best. Vooral de laatste vier liedjes zijn sterk. In het midden zakt het album wat in, maar al met al is het een interessante plaat.

Ah, hier issie dus. Ik was hier ook naar opzoek gegaan n.a.v. de film Land of Plenty. Volgens de soundtrack is het "Thom & Nackt"

De muziek klonk in de film erg mooi, even dacht ik inderdaad naar radiohead te luisteren. Zal dit album eens opzoeken.

avatar van Martin Visser
Meer te vinden op thom's site en mijn weblog.

De url van thom's site klopt niet, maar heb hem inmiddels gevonden

Weet iemand waar dit album te koop is? (voor een redelijke prijs..)

avatar van Martin Visser
thom mist nog eigen sound

In januari zag ik op het filmfestival van Rotterdam de Wim Wenders-film Land of plenty (nu in de bioscoop). Toen viel me onder andere de zeer goede muziek in de film op. De meeste liedjes waren van een Duitse zanger, genaamd thom. En eindelijk heb ik zijn debuut-CD Istory eens beluisterd.

thom. is een complete band. Hij heeft de plaat dan wel alleen gemaakt, hij klinkt als een volwaardige groep. De liedjes klinken afwisselend als U2, Radiohead, Coldplay en The Notwist. Het nummer Principle of joy, dat in Duitsland voor een BMW-reclame is gebruikt, had zo van U2 kunnen zijn. En op openingsnummer Where you are slaat thom. een Coldplay-toontje aan.

Halverwege heeft thom. een dip. Vier liedjes op rij zijn wat gewoontjes. En dan sluit thom. af met vier liedjes waarop vooral Radiohead en The Notwist doorklinken. Van deze serie van vier liedjes heeft Wenders er drie gebruikt voor zijn film. Dit zijn meteen de beste songs. The last good year doet een gooi naar het niveau van Pick up the phone van The Notwist, maar is net iets minder gevoelig.

Voor een debuut is het al met al sterk, maar uit de overvloed aan andere bandnamen is af te leiden dat thom. nog te weinig een eigen sound heeft. Dat is jammer. Maar wat is niet is kan nog komen. Deze plaat maakt in ieder geval wel duidelijk dat deze Duitse zanger nogal wat in zijn mars heeft.

Op de site van thom. zijn fragmenten te zien en te horen. Onder Discografie zijn audiofragmenten te horen en bij Galerie kun je video’s zien, waaronder een BMW-commercial waarvoor zijn lied Principle of joy is gebruikt.