Con Funk Shun - The Memphis Sessions (1973)

1 stem

Funk
Label: 51 West

1. Con-Funk-Shun (1:02)
  2. 7:15 Funk (Do It for Yourself) (7:15)
  3. Lonesome Highway (3:23)
  4. Another World (4:38)
  5. The Way It Should Be (Felton's Song) (3:05)
  6. You Sure Love to Ball (4:55)
  7. Without Your Love (4:12)
  8. Discovery (3:37)
avatar van Angelo
Deze heren hadden er zin in. In 1969 werd Con Funk Shun opgericht en in 1973 zou dan eindelijk hun eerste album uitkomen. Niet The Memphis Sessions overigens, maar Organized. Dit album was dan wel gereed voor een release in 1973, maar het was fysiek pas verkrijgbaar in 1980. De zeven jaren die voorbij gingen, lag dit album dus gewoon te vergaren op de planken. Dat terwijl de heren alle liefde in dit album stopten. Ze brachten uren door in de studio van hun eerste producer Ted Sturges. Waarom het zo lang duurde dat dit album verkrijgbaar was, is onbekend gebleven.

Eind goed al goed zullen we maar zeggen, want het zou te jammer zijn geweest als dit op de planken was blijven liggen. Na een korte introductie genaamd Con Funk Shun vernoemd naar de naam van de band, volgt zeven minuten en vijftien seconden luisterplezier met het funky 7’15 Funk (do it for yourself). Geen bombastische funk maar vrij relaxte funk met een knipoog naar soul en jazz. Die knipoog wordt voortgezet op het hele album en het bevalt allemaal erg goed. Lonesome highway is misschien wel het pareltje op dit album met de meest heerlijke relaxte vibe, maar er is meer te vinden dat zeker noemenswaardig is. Neem bijvoorbeeld de Marvin Gaye cover You sure love to ball die in een vrij modern R&B-jasje is gestoken met daarnaast een easy listeningachtige sfeer. Met Another world word je daadwerkelijk meegesleept naar een andere wereld. Heerlijk dromerig nummer dat op zeer ontspannen wijze gezongen wordt. Het lekkerste uptempo nummer wordt overigens keurig voor het laatste bewaard. Discovery is onwijs swingend en groovy en het enige instrumentale nummer op deze plaat. Daarmee is het album alweer tot een einde gekomen, maar de meeste luisteraars zullen vast tot één conclusie komen: wat een discovery!

Als ik me niet vergis verlieten de heren niet lang na het opnemen van deze plaat Memphis en tekenden ze vervolgens bij major label Mercury. Echt veel succes hebben ze niet gekend, maar dat belette de heren er niet van een behoorlijk aantal albums op te nemen. Of ze met dezelfde liefde gemaakt zijn als dit album weet ik niet. Wat ik wel weet is dat dit een prima album is... jazzy, soulvol en funky tegelijk.