Larry Carlton - Last Nite (1987)

Jazz
Label: MCA

1. So What (7:59)
  2. Don't Give It Up (5:32)
  3. The B.P. Blues (7:55)
  4. All Blues (8:19)
  5. Last Nite (7:59)
  6. Emotions Wound Us So (8:51)
avatar van Red Rooster
Hij heeft veel cd's gemaakt, zowel bij de Crusaders, solo en als sessiemuzikant. Het solowerk van de laatste jaren houdt niet over en klinkt als behang, maar zijn eerste paar platen (vanaf 1978) en deze liveplaat zijn briljant.

avatar van Chet
Opgenomen op 17 februari 1986 tijdens een live concert in The Baked Potato Jazz Club in Los Angeles.

Heb het cd-tje al tientallen jaren in de kast staan en vanochtend is het weer eens uit het schap gehaald.
Bij opener So What heb ik, als groot Miles Davis liefhebber, een dubbel gevoel. Zelden een cover van een Davis nummer gehoord die even goed, laat staan beter is dan het origineel. Deze vind ik zelfs beduidend minder….

Bij Don’t Give Up en The B.P. Blues, beiden gecomponeerd door Carlton, schakelen we van de jazz naar de blues en dat bevalt uitstekend! Carlton vind ik een begenadigd gitarist en de band zorgt voor een perfecte ondersteuning. Heerlijke ingetogen trompetsolo van Jerry Hey in The BP Blues!

Ook All Blues is een cover van een Miles Davis compositie. Deze kan ik dan weer wel erg waarderen en dus spreek ik binnen hetzelfde bericht mijzelf na een paar regels alweer tegen…… Lekker samenspel tussen Carlton en toetsenist Terry Trotter.

Last Nite begint met de lekkere bas van Abe Laboriel. Carlton schrijft in het boekje bij de CD: This tune has a dark mood but a certain amount of sweetness also. Ik heb daar eigenlijk niets aan toe te voegen. Of toch wel: lekkere percussie van Alex Acuna op de achtergrond.

Emotions Wound Us So is een ballad die Carlton al in 1984 schreef voor zangeres Michele Pillar. Terry Trotter op elektrische piano en Carlton op gitaar, geen zangeres tijdens dit concert.
Destijds was deze instrumentale versie, die ik ergens voorbij hoorde komen, de reden om de CD te kopen. Ik moet bekennen: zoveel jaar later nog steeds een feestje!

Opvallend aan dit live album is dat je het publiek nauwelijks hoort. Het lijkt erop dat er niet veel liefhebbers aanwezig waren daar (of ze waren te druk met eten, dat kan ook natuurlijk).

Tot slot nog een grappige quote van Larry Carlton: As the Producer of this recording, my intent was to allow all of the musicians to play their hearts out with no forethought about sales or public opinion. As the Artist of this recording, I sincerely appreciate the Producer’s intent.