Paatos - Breathing (2011)

Zweden
Label: Glassville

1. Gone (5:52)
  2. Fading Out (3:35)
  3. Shells (5:57)
  4. In That Room (4:55)
  5. Andrum (1:25)
  6. No More Rollercoaster (4:15)
  7. Breathing (5:55)
  8. Smärtan (4:30)
  9. Surrounded (4:47)
  10. Ploing, My Friend (0:56)
  11. Precious (4:25)
  12. Over & Out (3:33)
avatar van smash016
Ik ben pas zeer recentelijk naar Paatos gaan luisteren, dus misschien is het niet gepast voor mij om Breathing met voorgaande albums te vergelijken, maar ik meen te horen dat men weer de weg naar boven is ingeslagen. Met name Breathing en Surrounded vind ik fantastische naargeestige nummers. Helaas mis ik nog steeds de pure jazz-invloeden die het debuut Timeloss zo typeerden. Qua sound lijkt het nog steeds meer op Kallocain en het vorige album, maar het songmateriaal is in ieder geval een stuk sterker dan op laatstgenoemde.

Puur objectief gezien vind ik het nog steeds muziek met allerlei mankementen, maar als je, net als ik, houdt van melancholische alternatieve rock met een vrouwenstem dan is deze band en dit album zeker een aanrader.

avatar van smash016
Dit is echt een goed cd'tje, mensen, waar blijven die reacties? Zeker beter dan Kallocain en Silence of Another Kind.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
't Is zeker een goede plaat. Beetje meer in-your-face dan wat we van de band gewend zijn, maar daardoor leveren we qua mysterieus gehalte wat in. De zangkwaliteiten van Petronella Nettermalm worden er alvast niet minder om.

Ik plaats hem naast (niet boven, ook niet onder) de toch wel vrij legendarische eerste twee albums. Enkel Silence of Another Kind, waarop ze wat minder succesvol ronddoolden, vind ik echt minder.

avatar van smash016
Ze zingt inderdaad met wat meer power hier en daar i.p.v. continu dat "gefluister." Persoonlijk mag ik dat wel.

Dan nog iets. Is het toeval dat Smärtan en Téa (van het album Timeloss), beide Zweedstalig, mijn favoriete Paatos-nummers zijn? Ik heb me in het Timeloss-topic al eens beklaagd over het brakke Engels van Petronella. Alhoewel het natuurlijk om de muziek gaat, denk ik toch dat dit een grote invloed heeft.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
smash016 schreef:

Dat valt toch wel wat mee?

De kracht van Téa schuilt voor mij toch vooral in de finale en die is instrumentaal.

avatar van smash016
Als ik me niet vergis hoor ik haar toch echt "tekstloos" meezingen in de finale ("tuu-tuu-tuu"). Of is dat een keyboard? Persoonlijk vind ik de eerste helft ook erg goed, alleen op een andere manier.

avatar van Snowblood
Kallocain is ook een geweldig album.
Deze zal ik snel gaan beluisteren.