Robin Williamson - The Iron Stone (2006)

1 stem

Folk
Label: ECM

1. The Climber (3:39)
  2. Sir Patrick Spens (7:29)
  3. Wyatt's Song of Reproach (3:23)
  4. There Is a Music (3:42)
  5. Even Such Is Time (2:22)
  6. The Iron Stone (5:58)
  7. The Badger (4:40)
  8. Political Lies (4:20)
  9. The Yellow Snake (3:10)
  10. Loftus Jones (4:18)
  11. Bacchus (4:25)
  12. The Praises of the Mountain Hare (3:03)
  13. To God in God's Absence (5:46)
  14. Verses at Ellesmere (4:28)
  15. Henceforth (3:38)
Dit is het derde album van Rowan Williamson op het prestigieuze ECM label. Ik zie dat de andere 2 nog niet zijn geplaatst. Robin Williamson bekend van de freak folk hippieband The Incredible String Band maakte in 72 zijn eerste solo album, daarna nog een heleboel andere, vaak op eigen label. Dat zijn wel wat aparte folkalbums, waar Robin totaal zijn eigen weg gaat. Totaal verrassend is het eerste album op het ECM label in 2000. Het label wat bekend staat om zijn sferische jazz albums, vaak verrassend wat fusion achtig. En daarnaast de klassiek getinte platen. Wat doet de folk muziek van Robin Williamson op dat label. De eerste cd op ECM was nog redelijk 'traditionele folk' , zoverre dat mogelijk is bij Robin Williamson. Op de derde cd, the Iron Stone begrijp je iets meer de keus van ECM. Robin Williamson wordt bijgestaan door 3 muzikanten, waaronder Ale Mollen, die wat meer uit de jazz fusion hoek komt. Verder Barre Philips, met een contrabas, die ook voor een ander geluid zorgt. De cd is daardoor minder traditionele folk, maar heeft veel invloeden van world en jazz. Ook dit keer zijn er een aantal gedichten van waarschijnlijk bekend dichters op muziek gezet en er zijn ook nog 2 Incredible String Band nummers op de cd aanwezig waronder het titelnummer, The Iron Stone. Een wat vreemd album en als je niet van Incredible String Band houdt zul je dit waarschijnlijk ook niet echt waarderen. ECM heeft nog wat andere folk artiesten aan zich gebonden, denk daarbij aan de Finse artiest Sinikka Langeland.
Ik waardeer het met 4 sterren.