Baby Dee - Regifted Light (2011)

Pop / Folk
Label: Drag City

1. Cowboys with Cowboy Hair (3:45)
  2. Yapapipi (5:17)
  3. Regifted Light (3:09)
  4. Coughing Up Cat Hair (1:33)
  5. Deep Peaceful (2:08)
  6. Brother Slug and Sister Snail (4:54)
  7. Lullaby Parade (2:53)
  8. On the Day I Died (2:50)
  9. Horn Pipe (0:45)
  10. The Pie Song (2:13)
  11. Cowboy Street (1:16)
  12. The Move (2:50)
Baby Dee zal wel nooit de status krijgen die maatje Antony wel heeft. I.t.t. Antony is zij transeksueel, maar door haar grote, logge lijf kunnen we haar niet indelen in de groep waar kelly of Dana International in passen.
Hierdoor blijft ze een aparte verschijning. Ook haar zang is moeilijk plaatsbaar, en de bijzondere status is daarmee een voldongen feit. Een feit waar we niet omheen kunnen, maar waardoor ze ook niet erg populair is of zal worden.
Ik heb wel een zwak voor haar muziek: het straalt emotie uit en het is het gekke zusje van Antony muzikaal gezien.

Op dit nieuwe album horen we veel instrumentale nummers (het album start er al met twee) afgewisseld met nummers waar Dee op zingt. Het doet wederom behoorlijk klassiek aan door de gebruikte instrumenten (met de nadruk op de piano) en dat is voor mij op voorhand al een pré.
Het klinkt allemaal weer zeer herkenbaar en ook deze keer zal ze er weinig nieuwe zieltjes mee weten te winnen en zullen de liefhebbers wederom verrukt zijn over het gebodene.
Baby Dee is niet een artiest die ik makkelijk opzet: je moet je laten onderdompelen in de sfeer die ze creëert en dat lukt mij niet altijd. Grootste boosdoener hierin is voor mij toch haar zangkunst die ik soms trek en waar ik soms gewoon moeite mee heb. Op dit album is het wel zo dat de zang geen hoofdrol heeft gekregen.

Ontroering, verwondering, en soms ietwat gekte. We horen het allemaal terug op Regifted Light. Geen makkelijke kost, wel een uitdaging voor liefhebbers van barokgetinte pop met wat flarden lichte folk en een scheutje klassiek.
Dee schuwt het experiment niet, maar is ook niet zwaar ontoegankelijk. Hiermee is ze een beetje te plaatsen tussen Current 93 en Antony and the Johnsons.
Majestueus zal deze artiest voortgaan, met opgeheven hoofd, zich niets aantrekkend van wat 'men' van haar vindt. Lekker eigenwijs zoals op Regifted Light hoorbaar is.
Zulke artiesten moeten we koesteren.

avatar van greendog
Zojuist eens ontdekt op de luisterpaal. Wat klinkt het eigenlijk hilarisch, belachelijk, over de top, krankzinnig en ontroerend tegelijkertijd.
Ik vind het zeker een prettig plaatje, het is absoluut niet voor iedereen geschikt, en de vergelijking met Antony is makkelijk gemaakt. Ook een artiest wat niet voor elk mens is weggelegd.

Ik vind het een leuk plaatje, en met het beterende weer buiten, lijkt me dit een geschikte lenteplaat..