One on Twoism Volume 4 (2010)

Electronic
Label: Twoism

1. Island Near The Clouds - Intro (1:31)
  2. Island Near The Clouds - Between Landscapes of Reality (2:40)
  3. Meta Program - Advances in Technology (0:43)
  4. Rik Olson - Dense Planet (2:28)
  5. Majka Is Board - A Smooth Atom (1:19)
  6. Phenoplastic - Flying Ants (4:24)
  7. Underwater - The Big Mill (2:05)
  8. Illuminant - Earthrise (5:26)
  9. Yalone - Quibb (2:38)
  10. Salvia - The Slowest Goodbye (3:24)
  11. Trills - Foma (2:49)
  12. Five Step Path - Her Eyes (2:59)
  13. 88 Marquis - Thought Nautilus (1:40)
  14. Saturday Index - Mare (2:15)
  15. Shammen Delly - The Sound of Limbo (2:57)
  16. Rykard - Panic Over. (4:39)
  17. Bright Pylon - Heartsease (2:17)
  18. Soulsonic - Disorder (2:14)
  19. Flamingo Pudding - Thee en Onweer (3:39)
  20. Bicycle Killer - Occupational Bruises (1:05)
  21. Comfy Rubbish - Fortune (1:25)
  22. Mute Branches - Hometown Antarctica (1:12)
  23. 747Music - Strange Deed (1:22)
  24. Earthbound - The Passenger Seat (0:31)
  25. Great Northern Energy - Dream Catcher (0:32)
  26. Môryma - Vaya Con Dios (1:12)
  27. Aeron - Dawn (2:11)
  28. Kashmir Boots - Wernicke-Korsakoff (0:58)
  29. Headlight - Corundum (0:59)
  30. Phenoplastic - Hunterston (1:00)
  31. Twilight Interface - Hang Glider Parade (2:06)
  32. Boreal Network - Park Avenue (4:48)
  33. Lithium Enchantment - The Shield (1:59)
  34. Katshinka - Dial Blood (1:00)
  35. Kashmir Boots - Voyager (2:06)
Zoals John Doe al bij de andere delen heeft vermeld is dit album gemaakt door Boards of Canada fans van het Twoism(.org) forum. Elk deel is gemixt door GrimOnMbient en gemasterd door niemand minder dan Ochre.

Dit deel bevat (net als de andere) ook weer erg veel mooie nummers. Soms wel erg in de BOC-stijl, maar dat hindert niet. Men probeert niet te verbergen dat de inspiratie in veel gevallen van BOC komt (en dat hoeft wat mij betreft ook helemaal niet). Bij Dense Planet bijvoorbeeld wordt zelfs een aantal keer in het nummer heel droog "Lemon" gezegd (wat natuurlijk een komische verwijzing is naar "Orange" uit BOC's Aquarius).

Soms zakt de mix even wat in door wat ambient nummers, maar toch staan er genoeg pareltjes tussen, zoals bijvoorbeeld het nummer Quibb (van Yalone) dat zo op een Ochre album had kunnen staan. Voor een album van 'amateurs' vind ik het niveau van de nummers over het algemeen erg hoog liggen. Daarom 4* voor deze (na Volume 3 de beste imo).