Damn Sam the Miracle Man and the Soul Congregation - Damn Sam the Miracle Man and the Soul Congregation (1970)

Funk / Soul
Label: Tay-Ster

1. Give Me Another Joint (4:09)
  2. Let Me Be Your Only Man (5:05)
  3. L.A. 26000 (3:21)
  4. Poor Mary (4:00)
  5. Damn Sam the Miracle Man (3:57)
  6. Smash (4:06)
  7. Music Makes You Feel All Right (3:22)
  8. B.J. (3:20)
  9. Rainy Night in Georgia (5:59)
  10. Sonny B. (3:37)
  11. You Gotta Hold on Me * (3:15)
  12. Hard Times * (3:01)
  13. Lucky Man * (3:50)
  14. I've Got It * (3:35)
  15. Got to Be Free * (7:27)
avatar van jelmer19
Heerlijk funkplaatje van O.C. Tolbert en kornuiten. Zeker de moeite waard eens te checken omdat het er goed op los swingt en O.C. ook absoluut geen verkeerde zanger is (als je van het nodige geschreeuw houdt)

avatar van Angelo
Opmerkelijke bandnaam, en eigenlijk sluit de eigenzinnige inhoud van het album daar prima bij aan. Opener Give Me Another Joint knalt er al gelijk in, en maakt een weg vrij voor alles wat nog volgt. Wel duidelijk wordt dat Damn Sam (O.C. Tolbert) niet je alledaagse soul- en funkzanger is: ”I don’t want a car, I don’t want money, I wanna get high!”. Het is dan ook best wel leuk om te horen dat een dergelijk nummer wordt opgevolgd met een liefdesliedje: Let Me Be Your Only Man. Een positief punt is dat dit eigenlijk alleen maar de diversiteit van zowel de zanger als het album benadrukt (en bovendien wordt het ook nergens klef; de pure / rauwe instrumentatie blijft gedurende het gehele album gehandhaafd). Andere vermeldenswaardige momenten zijn er te vinden in onder andere L.A. 26000 en Smash, die ondanks hun ietwat chaotische karakter een broeierig en oversneden staaltje funk laat horen, en ook de oprecht klinkende voordracht van het verhaal dat Tolbert vertelt in Poor Mary (dat is nog eens wat anders dan die trotste Mary) verdient een pluim; de jazzachtige intermezzo dat met het trompetje wordt gecreëerd is een bijkomend leuk detail. De vijf nummers die volgen gaan meer naar het gebruikelijke soul- en funkgeluid, maar het blijft bovengemiddeld goed (ook het titelnummer met al zijn vrolijkheid is zeer de moeite waard trouwens). Er zijn geen mindere nummers te vinden hier, alleen maar toppers!