Persephone's Dream - Pan: An Urban Pastoral (2010)

Label: ProgRock

1. Prelude (0:39)
  2. Invocation (1:17)
  3. Pan’s Labyrinth (7:28)
  4. Those Who Remember (3:42)
  5. Chaosong (1:24)
  6. Sidewalk Soliloquy (2:50)
  7. Chaosong [Reprise] (1:30)
  8. Denouement of a God (1:02)
  9. Le Defile Sartyrique (1:32)
  10. Maenads, Melody and Meter (3:00)
  11. Ubi Sunt (1:12)
  12. Seduction of Daphnis (4:58)
  13. Nectar of the Gods (3:12)
  14. Youth’s Denial (1:15)
  15. Temptation of Icarus (2:14)
  16. Selene Rising (2:03)
  17. The Tears of Selene (9:30)
  18. Erato’s Pulse (11:05)
  19. Silhouette (8:45)
avatar van Svendra
Aangespoord door positieve kritieken heb ik voor het eerst een album van Persophone's Dream beluisterd. En inderdaad, dit is een heel mooi en origineel conceptalbum.

In 19 tracks wordt beschreven hoe Pan, god van de natuur, de wereld van nu aanschouwt. De basis is progrock in 70-er jaren stijl: eerlijk, niet overgeproduceerd. Er komen elementen uit allerlei andere genres voorbij zoals folk, klassiek, jazz en wereldmuziek, wat het album een sprookjesachtige sfeer geeft. De muziek staat als een huis en de tracks vloeien natuurlijk in elkaar over. Speciaal vind ik de flexibele stem van Ashley Peer, een genot om naar te luisteren.

Pan: An Urban Pastoral vraagt tijd en aandacht. Zelf heb ik er zo'n tien luisterbeurten op zitten en het is enorm gegroeid.

avatar van Protonos
Dit maakt me wel nieuwsgierig! Waar is dit te verkrijgen?

avatar van Brunniepoo
Protonos schreef:
Dit maakt me wel nieuwsgierig! Waar is dit te verkrijgen?

Volgens mij is BeyondRock inmiddels de enige echt in prog gespecialiseerde winkel in Nederland.

Ben ook wel nieuwsgierig geworden, ga ik eens aanschaffen.

avatar van Svendra
In de recensie van Casartelli bij het vorige album zie ik wel elementen terug bij dit album, Pan. Ook hier draait het niet om instrumentale hoogstandjes, het drumwerk bijvoorbeeld is wat houterig. En het album is eerder ruim te noemen dan compact. Dit ter overweging voor ieder die gelijk naar de cd-zaak wil rennen .

Weegt bij mij niet op tegen de fraaie melodieën, zang en sfeer.

avatar van Protonos
Na een eerste luisterbeurt kan ik vertellen dat ik dit heel speciaal vind. top 10 materiaal misschien? Ik weet het niet. Het klonk mij in ieder geval buitengewoon magisch in de oren. Mooie mengelmoes van stijlen met prachtige (ietwat onorthodoxe) zang. Laat je fantasie de vrije loop op deze plaat. Stijlen van over de hele wereld komen langs. Chinese invloeden, Afrikaanse percussie, ook Perzische? (beetje à la Nusrat, maar toch ook niet) zang.

Het beste van meerdere werelden wordt hier gecombineerd. Schitterende melodieën, komen soms ook melancholisch op mij over. Verrassende nummers (Nectar of the Gods), een aantal mooie leidthema's.

Een interessante plaat, die nog wat persoonlijke aandacht verdient.

avatar van Brunniepoo
Inmiddels beluisterd en dit gaat inderdaad wel wat luisterbeurten nodig hebben...