Bee Gees - All Time Greatest Hits (1977)

Australiƫ

15. How Can You Mend a Broken Heart
  16. When the Swallows Fly
  17. My World
  18. Lonely Days
Deze bijna goed samengestelde radio/t.v.-verzamelaar werd in 1978 uitgebracht toen ze in de belangstelling stonden door hun muzikale disco-bijdragen aan de soundtrack van de film Saturday Night Fever met John Travolta.
De nummers van All Time Greatest Hits zijn afkomstig uit de jaren 1967 t/m 1973, eigenlijk vanaf 1966, want Spicks and Specks is nog uit hun Australische jaren en in maart 1967 pas als Polydor-single uitgebracht.
Alles moest op 1 schijf passen, dus er ontbreken hier nog een aantal hits uit die jaren.
Jumbo/The Singer Sang His Song was een single met een dubbele A-kant die het hier heel goed deed, I.O. I.O. deed het ook niet slecht, Robin Gibb had naast zijn grootste solo-hit, hier aanwezig Saved by the Bell ook nog succes met de singles One Million Years (hit) en August October (tip), Maurice had Railroad (tip) en Barry I'll Kiss Your Memory (hit) (beide country songs) als solo-artiest. Don't Wanna Live Inside Myself was een iets minder succesvolle single en lijkt op Helpless van C.S.N.+Y. Andere songs t/m 1974 die ontbreken zijn Run To Me, Alive, Saw A New Morning, Wouldn't I Be Someone, Mr. Natural, Throw A Penny en Charade. Let There Be Love (uit 1968) werd hier in 1970 als single uitgebracht en werd een hit. Het nummer Israel uit 1971 werd hier in 1972 ook een hit.
All Time Greatest Hits deed het in de albumlijsten beter dan hun Best of Bee Gees van eind 1969. De Franse Polydor had in 1974 Best of Bee Gees opnieuw uitgebracht als dubbel-album. Ze hadden het album gekoppeld aan Best of Bee Gees vol. 2 uit 1970. Heel toevallig stond die dubbelaar in 1978 ineens weer voor rond de 15 piek in de platenbakken.
All Time Greatest Hits was toen fl. 18,90 en bij sommige platenwinkels fl. 20,90 of duurder.
De musicassette was duurder, want daarop was niet het statische gekraak van het vinyl te horen, dus direct van de master tapes.
In 1973 werd er ook een officiele Best of Bee Gees vol. 2 uitgebracht (en met een iets andere tracklist dan de Amerikaanse uitgave) waardoor de verwarring bij de verzamelaars alsmaar groter en groter werd.
In Amerika werd ook nog een Bee Gees Gold volume 1 uitgebracht, die nooit een vervolg kreeg.
Ook het Australische werk uit de jaren 1963 t/m 1966 van Festival records dat eind jaren 60/begin jaren 70 al op Polydor opnieuw was uitgebracht als Rare, Precious and Beautiful vol.1, 2 en 3, stond in 1978 en daarna weer in andere hoezen en titels in de bakken als goedkope Pickwick-albums o.a. onder de titels In The Beginning - Bee Gees Early Days en Bee Gees Bonanza. De Amerikaanse Pickwick deed hetzelfde maar deden steeds minder nummers op hun albums (b.v. 9 nummers in plaats van 12 en een andere volgorde en een recente Bee Gees-foto op de voorzijde om de consument te misleiden).
All Time Greatest Hits is in deze vorm nooit als CD verschenen. In OOR's Pop Enclopedie van 1992 (de enige die ik in boekvorm heb) staat achter dit RSO-album CD, maar ik denk dat ze in de war zijn met het dubbel-album Bee Gees Greatest uit 1979 dat over de jaren 1975 t/m 1979 gaat. In die encyclopedie zie ik bij veel albums de verkeerde jaartallen staan en er ontbreken ook albums, zoals bij de Bee Gees het album Two Years On uit 1970. Bij Cucumber Castle uit 1970 staat 1969.
Het album All Time Greatest Hits zal vast nog wel op rommel- en curiosamarkten en tweede hands winkels te vinden zijn. Een leuke verzamelaar om te beginnen, maar eigenlijk moet je de albums Bee Gees 1st t/m Mr. Natural gewoon aanschaffen. De eerste vier albums met bonus tracks zijn echt een must have. Daarna vind ik Main Course, Children of the World, Here At Last ... Bee Gees Live en Spirits Having Flown uitschieters van na 1974.
De Australische opnamen (1963 t/m 1966) zijn op diverse verzamelaars verschenen o.a. Birth of Brilliance en Brilliant from Birth. Het dubbel-album Inception/Nostalgia bevat demo's, outtakes en proefopnamen uit dezelfde jaren waaronder een aantal Beatles-covers.

Mijn ouders zijn niet echt muziekliefhebbers dus er viel niet zo heel erg veel te ontdekken als hun platenkast: ABBA Greatest Hits, BZN wat albums een greatest hits van Elvis en ook dit album van de Bee Gees.
Op zich niet zo heel erg vervelend om die in te pikken en te draaien maar ik werd er nooit een heel groot liefhebber van en dat is eigenlijk nog steeds zo. Het zijn van die vlagen maar als ik ze dan eenmaal weer beluister is het toch wel weer leuk. Misschien door de nostalgie, wie zal het zeggen. Feit is wel dat de broers wisten wat goede popliedjes waren.

In 1983 is All Time Greatest Hits uit 1978 opnieuw uitgebracht als Star Collection: Greatest Hits Vol.1, dus ook een Nederlandse uitgave.
Alleen zijn Spicks and Specks en When The Swallows Fly op die uitgave niet aanwezig.
Wat ook vreemd is: op die heruitgave staat de hoesfoto van de single Too Much Heaven (uit 1978, dus de Unicef-single) op de voorzijde afgebeeld, terwijl deze compilatie over de jaren 1967 t/m 1973 gaat.
En het bekende Bee Gees logo werd volgens mij pas in 1975 (Main Course album) geïntroduceerd.
In 1983 verscheen ook Music For The Millions, een heruitgave van Best Of Bee Gees uit 1969. Ze hebben op deze uitgave Colin Petersen op de hoesfoto weggewerkt. Spicks and Specks is vervangen door Turn Of The Century. Was er rond die tijd dan iets vreemds gaande met de auteursrechten over Spicks and Specks (Festival Records)? Op voorgaande Polydor/RSO albums was het nummer gewoon aanwezig.
Op de CD-uitgave van Best Of Bee Gees is Spicks and Specks weer vervangen door Tomorrow, Tomorrow.

avatar van Darkzone
Een voor nu gedateerde verzamelaar. Tijdloze hits die afgewisseld worden met songs die alleen toen leuk waren.
Op de achterkant van de lp staat ook prominent de dubbel-lp van Saturday Night Fever afgebeeld, alsook Main Course en Bee Gees live.

Om nog even een bericht van hierboven aan te halen: ik hoor geen statisch gekraak op deze lp.

avatar van B.Robertson
Heb de LP voor een luttel bedrag op de kop getikt om me eens in het oude werk van Bee Gees te verdiepen, mocht dat bevallen dan gaat dat meestal gepaard met de bestelling van een compilatie CD. Geluidskwaliteit valt me mee, aangezien er naar schatting zo'n 55 minuten aan muziek opstaat. Heb een mooi gaaf exemplaar. De eerste kant boeit me meer dan de tweede; op de eerste kant staan meer nummers die ik wel eens op de radio gehoord heb, zonder de artiest te kennen. Kant twee herbergt meer nummers die me weinig doen.

avatar van Bowlingbal
Ik wil dit album nog een keer als CD hebben, maar ik denk dat dit een nepper is:

Just a moment... - discogs.com

avatar van gaucho
Bowlingbal schreef:

Just a moment... - discogs.com

Ja, ga daar maar van uit. Er is welgeteld één exemplaar verkrijgbaar op Discogs, en wat schrijft de Belgische verkoper erbij? Vinyl close to NM (wat trouwens een rare omschrijving is, aangezien dat neerkomt op ‘gewoon’ VG+). Tja…

De achterkant van de afgebeelde CD-hoes ziet er net zo uit als de oorspronkelijke LP, inclusief Nederlandse tekst. En de ruggetjes van de CD-inlays zien er niet bepaald uit als een gangbare vroege Polydor- of RSO-uitgave. Lijkt me inderdaad een stukje huisvlijt.

Er zijn genoeg completere compilaties van de broertjes Gibb, maar ik zou het ook wel aardig vinden om deze nog eens op CD te hebben. Maar omdat het op LP een strikt Nederlandse uitgave was (die destijds overigens erg goed verkocht), zie ik het daar helaas niet meer van komen.

Ik heb ‘m ook op LP, in uitstekende staat. Blijft een mooie verzameling, die door het tamelijk uniforme karakter van de songs wegluistert als een regulier album. Met voornamelijk hoogtepunten. Volgens mij waren het ook stuk voor stuk hits, een bijzondere prestatie als je bedenkt dat hun grootste succesperiode nog moest komen.