Gewapend Beton - Big Dumb Kids (2011)

Punk
Label: GSR

1. Big Dumb Kids (2:57)
  2. Killing Nights (2:37)
  3. An Idiot's Pride (2:46)
  4. World by Storm (2:56)
  5. King of Kings (4:19)
  6. Thanks for Nothing (3:16)
  7. Gotta Run (3:27)
  8. The Way Is Paved (1:31)
  9. Milfwhore (4:07)
  10. No Man Can Serve Two Masters (3:05)
avatar van platedraaier
Geweldig, een nieuwe Gewapend Beton. Toen ik hem hier op de site zag staan, heb ik hem direct besteld en nu ligt ie, met het volume op 10, in de speler.
Lekker hard en alleen engels talig is het eerste dat me opvalt. Dat harde is prima. Jammer dat er niks nederlandstaligs op staat.
Verder is de plaat dik in orde en valt vooral het goede spel op. Lekkere drum ritmes en snelle gitaarsolo`s. De teksten moet ik me nog even in verdiepen, maar op het eerste gehoor klinkt het allemaal prima.

avatar van lowieke
www.defakt.nl

Gewapend Beton was op jonge leeftijd al de beste punkband van Nederland. Na een rete strak debuut album (’17 until we die’) is het natuurlijk moeilijk om deze lijn voort te zetten. Na ‘Empty Batteries’ leken de Amsterdammers dat toch te gaan doen, alleen met een wat gelikter geluid. Mokerharde shows volgden, dat wel.

Toen op een gegeven moment de video clip verscheen van ‘Big Dumb Kids’ kreeg ik toch een naar gevoel. Een nóg gelikter geluid met een nóg geliktere video. Beetje een Casualties idee. Ik vind het in elk geval niet passen bij gewapend beton.
Nu heb ik het uiteindelijke resultaat van deze periode in mijn handen. En na een eerste luisterbeurt ben ik eigenlijk gewoon tevreden. Eigenlijk is het enige irritante dat de nummers te lang duren. Het had denk ik fijner geweest als de nummers stuk voor stuk anderhalf minuut korter waren.

De agressie in de stem van Douwe is rauwer en puurder dan ooit tevoren en de band in het geheel klinkt technischer. Niet dat dit bij dit genre heel hard nodig is, maar het geeft toch een goed resultaat in dit geval. Het enige wat ik niet begrijp is die bridge bij ‘King of Kings’, een soort van Kyuss intermezzo ofzo.
Natuurlijk klinkt deze plaat veel te gelikt. En natuurlijk missen we een strakke Nederlandse mee bruller. En Big Dumb Kids is verre van een 17 until we die maar al en al is het wel weer een oké plaatje.