In het new wave / post-punk aanraders topic merkte ik op dat de new wave scene in Nijmegen volgens mij best flink was in de jaren 80. Daarop kwam
Chameleon Day met de EP van dit bandje op de proppen, die hij zich nog herinnerde als een aardig new wave plaatje.
Nergens te beluisteren, maar ik wel nieuwsgierig gemaakt. Daarom het EP'tje via discogs op de kop getikt. Zodoende nu dus in mijn bezit, al weet ik niet zeker of dat zo gaat blijven.
Helemaal new wave vind ik het niet. De EP begint met een niet al te spannend min of meer syntpop-achtig nummer. Het stemgeluid van de zanger is op zich wel apart. Het tweede nummer begint wat spannender, ik moet daarbij aan de vroege jaren 80 Simple Minds denken. Refrein vind ik dan weer een stuk minder, bijna een soort Spandau Ballet-achtig, maar dan met blazers.
Sightless, het titelnummer, is een echte 80's syntpop ballad. De muziek klinkt erg gedateerd, maar dat hoeft niet uit te maken. Het liedje is wel mooi, al heb ik weinig met de trompet erin. De stem klinkt fijn donker.
De B-kant begint met
Isle in the Water, eigenlijk ook vrij saai. Waarschijnlijk leuker om te spelen dan om naar te luisteren. Bij
Girl's Song krijg ik opnieuw wel een beetje een Spandau Ballet gevoel, af en toe gemixt met iets van vroege Talk Talk. Het is leuk geprobeerd, maar komt wat mij betreft niet zo uit de verf.
Stone Images maakt uiteraard gebruik van hetzelfde gedateerde synt- en drumgeluid, maar het wordt gedragen door een mooie mineurstemming in de melodie. Wat mij betreft het mooiste nummer van deze EP.
Dat gedateerde synt- en drumgeluid samen met de blazers en overwegend matige composities maken dit voor mij een weinig interessante release. Als het dan wat lijkt is het uiteindelijk toch weer net niet. Gelukkig is de afsluiter goed genoeg om door het gedateerde geluid heen te luisteren. Helaas is dat niet genoeg voor een voldoende voor het geheel.