@ Edwynn & Nieuwstad: dit is geen verwijt hoor maar puur wat extra informatie: bij sommige versies van Forevermore zit ook een dvd. Op deze dvd legt Coverdale ook al wat uit over deze live-registratie en wanneer die uit zal komen. Zo "out of the blue" is die dus ook weer niet gekomen. En verder is er toch ook wel wat aandacht in de media geweest volgens mij. Maar ik ben dan ook wel een Whitesnakeliefhebber en daardoor kijk ik misschien wat anders naar de media zoals internet.
Maar goed, als je de dubbel cd versie met dvd hebt, dan kan je ook in het boekje lezen dat de beeldkwaliteit niet "hi-def" is maar "lo-def". Kortom: niet het haarscherpe beeld waar we tegenwoordig zo mee worden verwend. Het blijft immers een concert van 1990 en toen kwamen er zelf op VHS niet veel concerten uit. Enigszins relativeren kan dan ook geen kwaad.
Het geluid is wel onderhanden genomen maar aan de show zelf in feite niets als het gaat om "vals spelen" en wat schoonheidsfoutjes hier en daar. En hoe weet ik dat? Nou, dit concert is heel snel als bootleg verschenen en niet in de minste plaats omdat de BBC het concert integraal uitzond (dit laatste wordt in het boekje bij de cd/dvd ook aangegeven). Juist die opname is als bootleg toch wel erg bekend onder de die-hards.
Uiteraard mag men kritiek hebben op deze liveshow. Maar ik wil toch wat positieve geluiden laten horen:
- dit is Whitesnake hoe ze live speelden: niets meer en niets minder. Geen gesleutel aan nummers etc. Nee, dit was representatief voor de livesound van Whitesnake anno 1990. Tegenwoordig zijn we erg verwend met de kwaliteit van zowel beeld als geluid m.b.t. dvd's/blu rays. Trouwens, ik was er zelf bij op die 18e augustus 1990 (Donington was waar je in die tijd moest zijn: het festivalmekka!), net als de 26e in Utrecht! Beide keren vond ik Aerosmith wel beter maar dat terzijde.
- met een dikke 70.000 toeschouwers (geen stadion), een openlucht concert en dan dit ten gehore kunnen brengen: heel positief naar mijn idee.

- de stem van Coverdale is live altijd al vrij wisselvallig geweest vind ik. Ja, ben niet meer de allerjongste op dit forum en heb Whitesnake in de jaren '80 en '90 meerdere malen gezien: soms uitmuntend goed en soms (helaas) toch vrij matig. Muzikaal altijd een voldoende maar de stem van Coverdale is niet altijd 100%. Aan de andere kant bij welke zanger is de stem na bijvoorbeeld 50 optredens in enkele maanden nog wel 100%? Ook Geoff Tate van Queensryche heb ik eind jaren '80/begin jaren '90 wel eens een mindere dag gehoord en hij is toch een zanger die hoog aangeschreven staat en zeker in die jaren, wat toch hun hoogtijdagen waren.
- de prijs is positief! Je krijgt toch maar mooi een dubbel cd met dvd van het Donington concert (met nog wat bonusmateriaal) en dat voor (in mijn geval) 21,95 euro.
Toch wat kanttekeningen want na het meer dan uitstekende "Good to be Bad" en het recent verschenen Forevermore, ligt er vervolgens een dubbel livecd/dvd in winkels. Dat we dan in 2011 een registratie van 1990 voorgeschoteld krijgen, is dan toch wel wat apart. Of toch niet? Wie zich wat meer in de materie verdiept, wordt het wel duidelijk.
Zowat alles wat Whitesnake uitbracht, ging via EMI of Geffen. Na Slip of the Tongue werden we overspoeld met maar liefst 8 verzamelcd's en 1 livecd: ook allemaal op die labels. Restless Heart zie ik niet echt als een Whitesnake-cd maar meer als een verkapte solotrip van Coverdale (het klinkt meer als poprock; vrij soft).
En toen kwam er in 2006 op SPV het album Live in the Shadow of the Blues; in Europa via SPV en de rest van de wereld nam Geffen onder zijn hoede. Het album Good to be Bad kwam volledig uit via SPV in 2008 maar SPV ging dus eerst voor de liveshow en dan het studioalbum en zou dat een reden geweest kunnen zijn dan Whitesnake na een toer besloot te "verhuizen"? Good to be Bad verkocht namelijk niet zo heel lekker: tot op heden nog geen 400.000 exemplaren wereldwijd. Echt een drama is dat nu ook weer niet in deze tijden maar als je meer gewend bent.....
En nu op het Italiaanse "Frontiers Records" is Forevermore uitgekomen. Ik denk zomaar dat die Italianen tegen hetzelfde probleem opliepen als de Duitsers van SPV: "hoe promoot je een nieuw album, als je de rechten van AL het voorgaande werk niet hebt?" Dan moet je creatief zijn en dat zijn de Italianen ook geweest en blijkbaar konden opnamen van Monsters of Rock worden uitgebracht. Beter iets uitbrengen dan helemaal niets nu Whitesnake weer volop aan het toeren is.

Overigens is het juist weer EMI die per 1-1-2011 voor Frontiers in de USA en Canada de distributie van Frontier-albums doet: kleine wereld zullen we maar zeggen.
Die Italianen hebben wel meer goed "spul" onder hun hoede: Yes, Thunder, Toto, Ten, Asia, Def Leppard, Michael Kiske ("hey, Helloween zit bij SPV!") en Journey om maar wat voorbeelden te geven.
Overigens blijkt uit het dvd-materiaal van Forevermore dat Coverdale dan wel DE man van Whitesnake is; de platenmaatschappij bepaalt dus welk nummer als single wordt uitgebracht.
Dan nog mijn mening over de muziek: OK, als je in het publiek staat dan klinkt het toch anders en ook op de bootleg was het al te merken en nu dus ook: Vai "clasht" qua stijl nogal met Van den Berg. Dat maakt de nummers niet minder interessant; ik krijg toch wel de juiste vibe bij de meeste nummers.
Ik denk echter dat een Whitesnake-fan deze show al via een bootleg in zijn collectie zal hebben en voor de mensen die onbekend zijn met Whitesnake (en hooguit de laatste 2 albums hebben), zou ik eerder een verzamelaar aanraden of het vorige live-album: Live in the Shadow of the Blues. Het is juist de combinatie van de show op cd EN dvd die maakt dat de verkoop van Live at Donington 1990 misschien reuze mee zal vallen want zoveel beeldmateriaal is er niet (op officiele wijze) beschikbaar van Whitesnake zo door de jaren heen en zelfs op Youtube loopt het niet over met filmpjes uit de jaren '80/'90 en de laatste 11 jaar.
Mijn waardering: 4 sterren en dat is inclusief persoonlijke nostalgische waarde