Steven Grossman - Caravan Tonight (1974)

Folk
Label: Mercury

1. Caravan Tonight (3:34)
  2. Out (3:27)
  3. Five O'Clock Song (2:27)
  4. Christopher's Blues (4:08)
  5. Song for Bonnie (3:33)
  6. Song to That M&M Man (5:37)
  7. You Don't Have to Be Ashamed (3:48)
  8. Many Kinds of Love (3:52)
  9. Can't...Papa Blues (3:32)
  10. Circle Nine Times (3:22)
  11. Dry Dock Dreaming (6:08)
Uit de categorie 'ontdek eens een onbekend juweeltje uit de oude doos'.

Steven Grossman's Caravan Tonight is ondanks het feit dat het zijn enige album was en niet echt bekend toch heel bijzonder te noemen.
Het was namelijk het eerste album op een major label gemaakt door een openlijke gay-artiest die ook gewoon over zijn gay-leven zong wat in de teksten duidelijk naar voren kwam.
Het ontroerende nummer Out is daar een perfect voorbeeld van:

Mama dear mama
I've something important to say
Yes I know you didn't plan on me
Turning out this way
Well you didn't fail me mama
And I don't love you any less
'Cause for me it's just a matter
Of what suits me best.
Well I know it's hard for you to take
And it's nothing you would brag
When your first born turns out to be a ...

Toch wordt er nog volop over getwist daar het album van Jobriath in 1973 bij Elektra verscheen maar Grossman al eerder was getekend maar het album niet eerder dan in 1974 uitkwam. Ach, waar gaat het over zal iedereen terecht denken.
Het album verkocht niet enorm goed maar werd wel degelijk erkend als zijnde een kwalitatief hoogstaand debuut en dat had juist te maken met zijn openheid wat in die jaren vrij bijzonder was. Dat een label als Mercury dit dan ook oppikte mag dan ook opvallend genoemd worden. Opvallend maar terecht.

Het album ademt een Cat Stevens sfeer en ligt goed in het gehoor. Een emotionele trip die geschikt is voor iedereen ongeacht de sexuele voorkeur, want dat dit niet bepaald een 'nichtenplaat' is moge duidelijk zijn en Grossman heeft in de scene dan ook geen enkele naamsbekendheid.
Helaas is er nooit een tweede album verschenen. Grossman was er wel mee bezig in de jaren voor zijn dood (hij stierf door AIDS in 1991) maar het is niet verschenen.
Het zou mooi zijn als dit album alsnog de bekendheid krijgt die het verdient.
Ik weet in elk geval zeker dat er genoeg liefhebbers voor te vinden zijn. Ik vrees alleen dat dit altijd wel zo'n obscuur album zal blijven.
Jammer, want het is zeker aan te bevelen.