Wannes Van de Velde - Het Beste Van (1989)

Alternatieve titel: Master Serie

Belgiƫ
Folk
Label: Philips

1. Jef Heeft Me 'Ne Sjiek Gerefuseerd (2:35)
  2. Ne Zanger Is een Groep (2:50)
  3. De Coupletten (2:31)
  4. Lied van de Lange Wapper (2:31)
  5. Pieter Breughel in Brussel (3:43)
  6. Bordeel Zonder Vrouwen (2:41)
  7. Mijn Mansarde (2:56)
  8. Bitter Zeemanslied (2:50)
  9. Een Schip (3:07)
  10. Kerstmis Is Dien Dag Dat Ze Niet Schieten (2:59)
  11. In de Natuur Wou Ik Gaan Leven (3:04)
  12. De Inquisitie (2:55)
  13. Mijn Sofieke (4:17)
  14. De Zeeman (4:06)
  15. Tussen de Duiven op T Groenkerkhof (4:04)
  16. De Goeie Regen (3:00)
  17. Stadskoepletten (2:57)
  18. Ik Wil Deze Nacht in de Straten Verdwalen (1:36)
avatar van Kos
Kos
Mooie titels .

Kos schreef:

Mooie titels .

Ik zal zelfs meer zeggen: mooie nummers ook nog. Tel uit je winst - dringend eens opnieuw luisteren, en een deftig berichtje bij mekaar kribbelen

Toch wel een legendarisch "stapliedje":

Ik wil deze nacht in de straten verdwalen/
de klank van de stad maakt me zeer amoureus/
al heb ik geen geld om plezier te betalen/
ik vind wel een vrouwke naar mijn keus

En wanneer komt er nu eens een toevoeging van jouw hand van De Strangers, Zachary ?

ElMeroMero schreef:

We gaan eerst maar 'ns op zoek naar een goeie verzamelaar van die Strangers (of een DVD van die affreuze reeks waar ze destijds met z'n allen in acteerden)

ElMeroMero
Ha ik verheug me nu al op de geweldige discussies over de muzikale kwaliteiten van De Schele Vanderlinden, Bij de Rijkswacht en Agget Moh Fret op deze site.

edit: Ik moet nodig ook eens een verzamelaar op de kop gaan tikken van deze volksbard avant la lettre.

Bij de Rijkswacht

- Prachtig, prachtig, prachtig

Het is verdomd moeilijk er een deftige te scoren. Ik ben er al een jaartje of drie naar aan het zoeken (mijn grootvader port me steevast aan om die "definitieve verzamelaar" te scoren: En ou zitte ét? Edde gij nu al een ploate gevonden van de Strangers? (= en hoe zit het? Heb je nu reeds een lp gevonden van The Strangers?)

Sukses met de zoektocht

Terwijl jij op zoek gaat naar een verzamelaar van De Strangers ga ik snuffelen naar een plaatje van Wannes van de Velde (wat in Nederland ook niet één twee drie gevonden is lijkt me).

avatar van lebowski

Sukses met de zoektocht

Er staat het nodige fraais op Marktplaats!

Ben hier benieuwd naar.

Hij zegt een paar hele zinnige dingen in een interview in de Standaard.

..Weet je dat 'vernieuwing' een heel burgerlijk begrip is? Nieuwigheid is altijd de slechtste raadgever in de kunst geweest....

...Avant-garde? Dat doe je thuis, of het moest heel goed zijn. Pak eender welk lifestyle-magazine vast. Dat is etaleren van zinloze luxe. Dan staat er een foto in van een designrestaurant met een toog die verwijst naar zen!

Ik kan me storen aan dingen die ik zie. Ik wil geen criticus zijn, niet offensief. Ik wil daar kwetsbaar in zijn. Ik wil laten zien dat iets mij pijn kan doen. Die hulpeloosheid, die weerloosheid is volgens mij een goeie tegenbeweging. En dat is christelijk, hé? (dromend) Ik ben niet kerkelijk grootgebracht. Maar Jezus blijft me toch fascineren. (stil) Moeilijk, al die intuïtieve dingen die in uw pen kruipen....

...Weet je wie een bijna extreem symbool is van verburgerlijking? Jan Hoet. Dat zelfbehagen, die zelfgenoegzaamheid, de macht die die petit-bourgeois uitstraalt: beangstigend gewoon. Puur door zijn uitstraling, alsof het een masker was. Ik ben bang van zulke mensen...

...Voor mijn generatie is kunst een schoon tekening kunnen maken, een bronske kunnen gieten, met een vak bezig zijn. Maar daarmee lachen die mannen. Ik heb moeite met conceptuele kunst. Die straalt zo'n cynisme uit, dat kan mij shockeren.

Ik ben zo wantrouwig tegenover zulke vormen. In de muziek, die minimalisten als John Cage, dat is zure regen. De kunst van Joseph Beuys is heel erg. Ik ben een van de weinigen die durft zeggen dat Beuys een zeer goed gespeelde en volgehouden karikatuur is. De geschiedenis zal me wel gelijk geven....

Bron

Ik heb geloof ik een ander begrip van Avant Garde, maar zoals het er hier staat, ben ik het er volledig mee eens

Dustyfan
Wat een leuk interview zeg. Zijn mening over 'vernieuwing', 'avant-garde' en minimalisme in de muziek deel ik alvast.

Ben nu wel heel erg benieuwd naar deze CD.

ElMeroMero schreef:

Ga ik snuffelen naar een plaatje van Wannes van de Velde (wat in Nederland ook niet één twee drie gevonden is lijkt me).

Dat snuffelen heb ik ook maar gedaan, en met succes in Turnhout waar ik deze aantroef. (helaas maar 1 exemplaar aangetroffen)

Heerlijke muziek, nu nog op zoek naar de songteksten

avatar van FisherKing
Bij driedubbele herhoring raak ik heel helemaal verslaafd aan zijn stem.

Net zoals onze katten zich wentelen in het kattekruid.
fantastsisch.

Wat een muziek zeg, Zo briljant. Toch mar 5 sterren dan.

Gelukkig dat niemand dat mij niet ziet swingen bij "bittere Zeemanslied"

Ach ja wel even bijvermelden dat al die nummers zo perfect zijn.

als je van Kroegmuziziek houdt

FisherKing schreef:

Wat een muziek zeg, Zo briljant. Toch mar 5 sterren dan.

Gelukkig dat niemand dat mij niet ziet swingen bij "bittere Zeemanslied"

Wat een enthousiasme hierzo ! Hopelijk krijg ik gauw ook een exemplaar zodat ik mee kan swingen

EVANSHEWSON
Gewoon schitterende verzamelaar van de allermooiste liedjes van deze Antwerpse volkszanger, die zingt over matrozen, kroegen, het leven, de vrouwen... en zijn stad.

***** Eeuwig respect voor zoveel schoonheid, wàt een stem!

avatar van dazzler
Tot nu toe het enige verdienstelijke CD overzicht
van de beginperiode van deze Antwerpse bard.

Er werd alleen uit albums gekozen die hij voor Philips opnam (1966-1986).
Jammer dat het zo'n onevenwichtige selectie werd, maar daarvoor
is één enkele CD misschien ook niet toereikend genoeg.

De albums Volksliederen (1980) en
Stadsgedachten (1982) zijn niet vertegenwoordigd.

Tracks 1, 4, 5, 12 en 13 dateren uit de jaren 60.
Toen zong Wannes nog met een zeer scherpe stem.
Maar hij schreef toen ook zijn scherpste teksten.

Hoewel Wannes in de eerste plaats ouder liederen oppoetst,
was hij ook kind van zijn tijd en schreef hij menige protestsong.

Lied van de Lange Wapper hekelt de Antwerpse urbanisatie,
ongetwijfeld één van zijn meest gekoesterde stokpaardjes.
Inquisitie hekelt het beknotten van de vrije meningsuiting.

Pieter Breughel in Brussel (mijn favoriet) schildert in knappe
metaforen het lot van de Vlaming in het Belgisch keurslijf.

Bordeel Zonder Vrouwen markeert de overgang.
Wannes evolueert van folkzanger naar kleinkunstenaar.
Die evolutie is het best herkenbaar op zijn albums 'Ne Zanger
is een Groep (1976) en In de Natuur Wou Ik Gaan Leven (1978).

De meeste nummers van deze collectie komen uit die twee albums.
Klassiekers zoals Ik Wil Deze Nacht in de Straten Verdwalen, Mijn Mansarde
en Kerstmis Is DIen Dag Dat Ze Niet Schieten zijn bekend van de radio.

Maar er vallen meer schatten te rapen.
Een Schip beschrijft haast poëtisch de schoonheid van het varen.
De Zeeman doet hetzelfde, maar focust op de bemanning.

Tussen de Duiven op 't Groenkerkhof is een ode aan Rubens.
Een ontroerend en oprecht nummer waarbij je niet onbewogen blijft.

Als rechtse Vlamingen meer respect eisen voor de Vlaamse cultuur,
laat ze dan beginnen bij het werk van Wannes Van de Velde, die haarfijn
bezingt dat fierhied zonder hart uitmondt in hardheid zonder meer.

Track 17 komt uit zijn laatste album voor Phlips: Tussen de Lichten (1986).
Slechts 4 sterren omdat een paar albums onbelicht bleven.

avatar van LucM
Zopas gehoord dat Wannes Van de Velde is overleden. Van hem heb ik enkel deze prachtige compilatie met evergreens als "k Wil Deze Nacht in de Straten Verdwalen", "Mijn Mansarde" en "De Zeeman". Schitterende teksten van deze Antwerpse bard.

Father McKenzie
Ik wil eventjes kwijt dat er na het overlijden van Wannes nu een nieuwe verzamelaar is uitgebracht, die redelijk verbleekt bij deze klomp goud hier.
Dus laat die nieuwe maar liggen en ga best voor deze.

Als je dan een nieuwe uitbrengt, gooi er dan asjeblief recenter werk op ook en maak er een carriëre-omspannende dubbelaar van, dàt denk ik ervan!

Father McKenzie schreef:
Als je dan een nieuwe uitbrengt, gooi er dan asjeblief recenter werk op ook en maar er een carriëre-omspannende dubbelaar van, dàt denk ervan!

Van Zjef Vanuytsel kan een 5CD box met bonus DVD.(2007).
Vier platen van RUM in een 2CD box vertaald (2004).

Maar van Wannes brengen we één schamel CDtje uit.
Met weliswaar een paar nog nooit op CD verschenen liedjes.
Maar voor de rest een triestige vertoning ... weliswaar met
radio reclamespot ... driewerf schande voor Universal.

Van Wannes kan je probleemloos twee albums op 1CD zetten.
Dat zijn dan al zijn albums bij Philips in één 5CD box.
Hij verdient het ... nou ja, wij verdienen het.

Father McKenzie heeft gelijk.
De petitie is bij deze geopend ...

avatar van LucM
Van Zjef Vanuytsel heb ik reeds de 5-CD-box. Wannes van de Velde verdient ook een gelijkaardige box.
Waarom niet alle reguliere albums van Wannes van de Velde op CD uitbrengen in geremasterde versie en ook met alle Vlaamse artiesten als Johan Verminnen, Kris De Bruyne, Wim de Craene ... Dat de Vlaamse platenindustrie daar werk van maakt!

Father McKenzie
@ LucM en dazzler; groot gelijk heren, groot gelijk, de Vlaamse Platenrindustrie wordt blijkbaar gerund door domoren!

avatar van dazzler
Mij kan je bijvoorbeeld niet uitleggen waarom
er voor de CDbox van Rum wel een publiek is en voor
Wannes (Antwerpen telt bijna 1 miljoen inwoners) niet.

Ach, wat zou het ... ik doe het wel met mijn vinyl rips.

Father McKenzie schreef:

Dus laat die nieuwe maar liggen en ga best voor deze.

Deze is natuurlijk al jaren niet meer te krijgen, net als alle andere cd's met oude liedjes van Wannes. Het zou me trouwens verbazen mocht je zelfs De Kleuren van de Steden nog kunnen vinden ergens. Waarmee ik wil zeggen: die nieuwe cd is nog zo'n slechte zaak niet en er staan evengoed erg mooie nummers op.
In De Standaard schreven ze gisteren dat er in het voorjaar een cd-box zou komen met alle nummers uit zijn eerste periode en dat er ook een verzameld-cd klaar ligt die Wannes zelf nog mee samengesteld heeft, net als een dvd-registratie van een van de spaarzame concerten die hij nog gegeven heeft van de nieuwste cd. Hoe het zit met de cd's uit de (volgens mij trouwens stukken betere) 'tweede periode' (als hij niet meer bij Philips zit dus ongeveer vanaf Café me Rooi Gordijnen) is nog niet bekend.

Wat die citaten uit dat interview over avant garde betreft: ik waardeer Wannes Van de Velde heel erg, al heel lang trouwens, maar dat is nu een punt waar ik hem altijd erg conservatief gevonden heb. Dat is zijn goed recht en deels stamt hij ook zelf uit een andere tijdsgeest die hij mee van de vergetelheid gered heeft (waarvoor men hem niet genoeg kan prijzen) dus kun je het hem ook niet kwalijk nemen dat hij af en toe verbaasd rond zich heen kijkt en merkt dat er vanalles is dat hij van geen kanten begrijpt. En hij heeft zeker gelijk dat het op veel punten helemaal de foute kant op gaat (zijn tirades tegen life style magazines volg ik wel helemaal) maar over kunst, architectuur en stedenbouw verschillen we totaal van mening Vind ik overigens helemaal niet erg en heeft me ook nooit gestoord, vooral omdat hij, zoals hij zelf zegt, nooit een echte criticus geweest is maar gewoon kwetsbaar of verbaasd was als hij iets verkeerd vond. Zoals burgemeester Patrick Janssens bij de afscheidsviering mooi formuleerde (ik parafraseer): "Als ik Wannes tegenkwam, was ik altijd een beetje bang of hij wel zou vinden dat we goed bezig waren. Wannes was het stille geweten van de stad dat ik zo bewonderde en waarvoor ik zo graag goed wou doen. Meestal echter zei hij niet veel, en zag ik dat hij er het zijne van dacht."

avatar van dazzler
Freud ... jouw bijdrage klinkt me als muziek in de oren.

Dank voor deze update.

avatar van orchance
Voor de eerste keer Wannes Van de Velde luisteren vergt enige gewenning voor aleer je het echt kan waarderen. Maar ik begin langzaam te wennen! En: Mijn Mansarde. Wat een nummer is dat! Daarvoor was één luisterbeurt genoeg.