Matraca Berg - The Dreaming Fields (2011)

Country
Label: Dualtone

1. If I Had Wings (4:20)
  2. You and Tequila (4:07)
  3. Racing the Angels (4:16)
  4. Silver and Glass (3:59)
  5. Clouds (4:04)
  6. The Dreaming Fields (4:30)
  7. Oh Cumberland (4:32)
  8. Your Husband's Cheating on Us (4:19)
  9. Fall Again (3:41)
  10. South of Heaven (5:35)
  11. A Cold, Rainy Morning in London in June (4:18)
avatar van joostfesten
Matraca Berg is minder bekend dan de artiesten waar ze muziek voor schreef. Zo schreef zo o.a. voor Trisha Yearwood. Toch heeft ze in de loop der jaren een klein aantal eigen albums afgeleverd die de moeite meer dan waard zijn. Twaalf jaar zit er tussen dit nieuwste album en de voorganger waarop maar een tweetal nieuwe liedjes stonden. We moeten nog twee jaar verder terug om een volledig album te vinden.
Maar veertien jaar na dato kunnen we met gemak vaststellen dat Matraca Berg het schrijven van liedjes niet verleerd is en zeker niet het uitvoeren op een zeer persoonlijke wijze. Berg schuurt aan tegen het genre waar we momenteel Emmylou Harris tegenkomen. Maar dwingt zonder meer eigen respect af in de eenvoud waarin geen noot te veel lijkt te spelen in haar liedjes. Toch is de begeleiding heel traditioneel gitaar, drums, keyboard, pedal steel gitaar en heel soms cello of andere strijkers. Nergens klinkt het overdone of dik. De ruimte ademt in de liedjes. Het is ook moeilijk om Berg in een hokje te plaatsen als country of folk. Als singer-songwriter overstijgt ze de hokjesgeest.
Berg schreef voor "The Dreaming Fields" samen met anderen zoals Gary Harrison, Suzy Bogguss en Gretchen Peters. Met de laatste twee vormt ze ook een trio genaamd 'Wine, Women and Song Sisters' waarmee ze onlangs nog een live-DVD afleverde.
De titelsong 'The Dreaming Fields' schreef Berg samen met songschrijven Gary Harrison die net als zij voor vele artiesten in het countrygenre muziek schreef. Het is een liedje met een melodie die je pakt en de aandacht vraagt. Terrecht gekozen tot titel van het album. Met Harrison schreef ze nog twee andere composities voor album 'Oh Cumberland' en de afsluiter van het album 'A Cold, Rainy Morning in London in June'. Die laatste compositie is net als het titelnummer van een opvallende schoonheid maar veel te lang als titel van een album.

Meer recensies op mijn Blog Joost Festen en dag inclusief YouTube filmpje.

kistenkuif
Kleinood om te koesteren.