Shankar Family ૐ Friends - Shankar Family ૐ Friends (1974)

Alternatieve titel: Shankar Family & Friends

India
Wereld
Label: Dark Horse

1. I am Missing You (3:40)
  2. Kahān Gayelavā Shyām Saloné (3:15)
  3. Supané Mé Āyé Preetam Sainyā (4:44)
  4. I am Missing You [Reprise] (3:56)
  5. Jaya Jagadish Haré (4:50)
  6. Overture (2:28)
  7. Festivity & Joy (3:52)
  8. Love-Dance Ecstasy (3:10)
  9. Lust (Rāga Chandrakauns) (3:12)
  10. Dispute & Violence (3:05)
  11. Disillusionment & Frustration (2:51)
  12. Despair & Sorrow (Rāga Marwā) (3:07)
  13. Awakening (3:07)
  14. Peace & Hope (Rāga Bhatiyār) (4:21)
avatar van Ducoz
Fantastisch mooi album, alles licht lekker in het gehoor en zorgt voor een uitermate rustige sfeer.
De tracklist klopt wel, alleen is hij hier niet in aparte nummers aangegeven maar in 3 nummers( de laatste 3) deze zijn op de reissue onderverdeeld in 8 kleinere songs

avatar van Ducoz
Met Hari Georgeson op de akoestische gitaar, wie zal dat dan nu weer zijn..

Niet alleen op akoestische gitaar. Ook op autoharp en elektrische gitaar speelt George (en hij is de arrangeur van de 'I Am Missing You' reprise).

Verder doen bekende namen als Jim Keltner, Ringo Starr, L. Subramaniam, Nicky Hopkins en Klaus Voormann ook mee.

Dit is een sterk verwesterde plaat, maar daarom gelukkig niet minder authentiek. Er worden naar mijn mening geen artistieke consessies gedaan om zo meer commercieel succes bij een Westers publiek te behalen. Het is een toegankelijke en compacte plaat. Vrij rustig van aard, maar niet voortkabbelend. Er wordt schitterend gemusiceerd op dit album, met een grote rijkheid aan instrumenten en (bijbehorende) klanken. Wat dat betreft is dit een vrij goede instapper voor wie nog niets van Ravi Shankar heeft.

Wederom geproduceerd door George Harrison.

avatar van devel-hunt
Dit is een hele bijzondere Ravi Shankar plaat waar George Harrison een vette invloed heeft. Vandaar dat de in de peperdure uitgave Collaborations deze CD is opgenomen onder het kopje ' een Harrison / Shankar product. En feitelijk is dat ook zo. Naast de hand van Shankar is de invloed van Harrison voelbaar.

Een jaar waarin beide sowieso veel samenwerkte. Harrison ging dat zelfde jaar op tour door noord-Amerika. Tijdens zijn Dark Horse tournee verzorgde Shankar en zijn Indiase orkest een deel van het programma Er werden toen ook nummers van deze CD ten gehore gebracht.

Vreemd aan Collaborations is dat de CD 'Tana Mana" ontbreekt. Die plaat verscheen midden jaren 80 en laat eveneens een samenwerking tussen Harrison en Shankar horen.

Niet helemaal waar: Ravi Shankar verzorgde halverwege Harrisons concert een intermezzo, waarna Harrison weer verder ging. Billy Preston en Tom Scott kregen in de tweede helft van Harrisons optreden dan ook nog even hun momentje.

Edit: bovenstaande is niet zo relevant meer, nu 'voorprogramma' is gewijzigd in 'een deel van het programma'.

Tana Mana is niet bekend bij mij. Die ga ik dan maar eens opzoeken, als aanvulling op de Collaborations box. Deze zal wel niet in de box zitten omdat George die niet produceert, en meer een gastrol heeft.

Op In Concert van Ravi en Ali Akhbar Khan was George ook nog de co-producer. En de In Celebration boxset is ook door hem geproduceerd. Verder nog twee losse singles. Moeilijk om een hele boxset toe te voegen, en wat doe je met die singles? In Concert zal wel ontbreken doordat Georges invloed niet gigantisch is, en het meer een samenwerking tussen Ravi en Ali is dan tussen George en Ravi.

avatar van devel-hunt
Ik ben nog altijd op zoek naar de vinyl versie van deze voor mij wel heel bijzondere plaat. Helaas nog niet gelukt.

devel-hunt schreef:

Al gelukt? Ik heb hem

Ducoz schreef:

Al gelukt? Ik heb hem

Nee, nog steeds niet, waar heb jij de lp gevonden mazzelaar?

avatar van Ducoz
Plaatboef Rotterdam voor 10€!

Ducoz schreef:
Plaatboef Rotterdam voor 10€!

Geen geld, hebben ze er nog 1 staan, ik rij zo van Deventer naar Rotterdam als het moet

devel-hunt schreef:

Helaas niet, wel een aantal anderen. Geen dark horse geloof ik