Experience Unlimited - Free Yourself (1976)

Funk
Label: Black Fire

1. It's All Imagination (3:26)
  2. Functus (4:51)
  3. Peace Gone Away (4:47)
  4. Free Yourself (8:03)
  5. Hey You (3:40)
  6. People (6:10)
  7. Funky Consciousness (9:09)
avatar van Angelo
Een onbekend funk album van Experience Unlimited, die pas elf jaar later doorbraken in 1988, onder de naam E.U. met de hit Da butt. Dit album heeft een wat rauwer geluid, uiteraard vanzelfsprekend voor de tijd waarin hij werd uitgebracht. Ondanks het bovenal een funk album is, creëren ze met sommige nummers een latinachtige sfeer, iets wat te danken is aan de instrumentatie. Het mooiste voorbeeld hiervan is, denk ik, Peace gone away waarbij vooral het latin genre, naast het funk genre, vrij duidelijk naar voren komt. Verder zijn ook het titelnummer en Functus absoluut de moeite waard. Hoewel je van instrumentale nummers vaak nauwelijks kan spreken van échte aanstekelijke nummers, geldt het hier zeker wel. De scheurende gitaren die bij het laatstgenoemde nummer halverwege op komen zetten, dragen daar ook aan bij, terwijl het bij het titelnummer vooral de blazers zijn die zorgen voor een catchy resultaat. Het enige nummer dat mij niet aanstaat is de enige ballad hier, People. Het klinkt niet alleen melig, ook nog eens zeikerig (dan heb ik het met name over de vocalen). Verwacht geen hoogstaand album; zowel de instrumentale als de vocale nummers zijn goed te pruimen, maar zeker niet meer dan dat. De titeltrack is dan wel weer 'n mooie uitzondering. Desondanks heb ik me er wel mee vermaakt.