Rebekka Karijord - The Noble Art of Letting Go (2009)

Noorwegen
Label: Lill Facit

1. Wear It Like a Crown (4:18)
  2. Undo Love (4:04)
  3. Parking Lot (3:36)
  4. Dead on My Feet (5:19)
  5. This Anarchistic Heart (4:41)
  6. Paperboy (4:33)
  7. The Noble Art of Letting Go (4:51)
  8. Life Isn't Short at All (4:41)
  9. To Be Loved by You (3:37)
  10. Morning Light Forgives the Night (4:08)

met Ane Brun

11. Wear It Like a Crown [Living Room Session] (3:40)
Heerlijk sferisch album met een melancholiek geluid wat nergens inkakt. Door afwisselende drumpartijen die regelmatig tegen de zang in gaan een anders heel rustig nummer een extra laag en een nieuwe energie meegeven. Een absolute aanrader!

avatar van Broem
Typisch zo'n album wat redelijk onopgemerkt is gebleven. Kwalitatief goed in orde, mooie songs, goed geïnstrumenteerd en prachtige stem. Ontsnapt aan de aandacht en dat is onterecht. Meer AirPlay voor deze dame. Weer zo'n noors Juweeltje in een overvol genre.

avatar van Opethrulez
Zeer sfeervol album. Ik zou de muziek niet als alternatief typeren, maar mainstream is het zeker ook niet. Genoeg afwisseling binnen en tussen de onderlinge nummers. De scandinavische muziek laat mij verbazingswekkend weer is verbazen, wat mij betreft behoort die tot de mooisten ter wereld. Verder gewoon beluisteren, een aanrader wat mij betreft.

Een mooi album wat ik oppikte voor een luttel bedrag in Frankrijk. Kende deze zangeres absoluut niet, maar een duet met Ane Brun is zonder meer een aanbeveling.
Het moet het derde album zijn van deze zangeres uit Noorwegen. Opgegroeid in een hippie gezin, reizende hippie ouders, later onder andere piano studerend aan een conservatorium. En bevriend geraakt met Ane Brun, ze heeft regelmatig in achtergrondkoor bij Ane gezongen.
Nu zijn er nogal wat Scandinavische zangeressen die zich muzikaal omringen met electronica, maar dit is toch heel andere kost. Vergelijkingen met Tori Amos worden gemaakt en dat is begrijpelijk.
Maar zo gemakkelijk is Rebekka nu ook weer niet te vangen. De teksten gaan vooral over verloren liefde en wat dat doet met Rebekka. Gevoelige teksten die vaak mooi instrumentaal vorm worden gegeven. Naast het overheersende piano spel zijn er ook nogal wat andere akoestische instrumenten te beluisteren, harp, cello en vanzelfsprekend bas, gitaar. Maar soms durft Rebekka ook wat steviger voor de dag te komen. Haar zang is bijzonder goed, beschaafd te noemen. Geen 'voice' achtige uithalen die nergens op slaan. Dat heeft ze ook niet nodig, haar stem staat als een dijk op de goede manier. Het drumwerk is soms apart en zorgt voor een wat vervreemdend effect. Dat zorgt er ook voor dat je blijft luisteren.Het is geen plaat om even lekker op de achtergrond te beluisteren, daarvoor zijn er te veel onverwachte wendingen.
Een mooi wat herfstig album, wat melancholisch zonder somber te zijn en zeker één van de betere van de zogenaamde Scandinavische vrouwelijke wave.

avatar van Mjuman
Teacher als ik die laatste zin lees - en we kijken niet naar genres - denk ik dat er buiten de voordehandliggende namen voor jou nog heel wat meer moois te ontdekken valt:

N: Adna, Amanda Bergman, Lisa Ekdahl, Lisa Nilsson, Britta Persson, Seinabo Sey
Z: Anette Askvik, Anneli Drecker, Silje Nergaard, Torun Eriksen, Kari Bremnes
D: Caecilie Norby
IJ: Emiliana Torrini

Mjuman
Dank voor deze tips.
Een aantal ken ik : LIsa Ekdahl, Selje Nergaard en Emiliana Torrini, maar dus nog genoeg te ontdekken !

avatar van Mjuman
Teacher schreef:
Mjuman
Dank voor deze tips.

Caecilie Norby, zangeres, heeft ook met echtgenoot, bassist, Lars Danielsson een fijn, laid-back album gemaakt op ACT,heel fraai geproduceerd.

Ett litet smakprov, Jocke Berg (Kent) met Lisa Nilsson Jocke Berg & Lisa Nilsson - Innan vi faller | SVT/NRK/Skavlan - YouTube

En dan te bedenken dat ik van de zomer - verblijf van een week in Stockholm - net 2 weken te vroeg was; had ik in ruim een week tijd zowel Lisa Nilsson als Lisa Ekblad live had kunnen zien in Södra Teatern/Mosebacke, buitenpodium met uitzicht over Stockholm