De plaat 'Go Tell Fire to the Mountain' van de band WU LYF is de meest over het hoofd geziene plaat van de 21ste eeuwse popmuziek. In gesprek met de zogenaamde 'indie' fans hoor je namen vallen als The National, Foals, Bombay Bicycle Club, Bloc Party, &c vallen. WU LYF schittert altijd door afwezigheid. En dat is zonde.
WU LYF heeft met 'Go Tell Fire on the Mountain' een plaat gemaakt die een zeer specifiek gevoel verwoordt. Het is verlorenheid, maar ook een grote drang naar iets doen, iets ondernemen. Uit de plaat spreekt jeugdigheid. Melancholie wordt afgewisseld met enorm energieke, dansbare nummers, maar speelt juist ook door die nummers. Deze plaat gaat over opgroeien en je weg zoeken. Het gaat over geloven in iets, tegen beter weten in. Het doet daarmee denken aan zoiets als
Catcher in the Rye.
Deze plaat is een van de weinige 'indie' platen die ook daadwerkelijk indie is. Got Tell Fire to The Mountain is gerealiseerd met steun van de Lucifer Youth Foundation ("
The Lucifer Youth Foundation is a non-for-profit organization anchored to the concrete truths of unconditioned youth."). De plaat is opgenomen in een kerk, waar ook het kerkorgelgeluid vandaan komt dat de plaat opent. Go Tell Fire is opgenomen zonder steun van een platenlabel en daarmee dus werkelijk onafhankelijk en zonder compromis.
Het heeft weinig zin deze plaat nummer voor nummer te bespreken. Daarvoor loopt het een te veel over in het ander. De toon wordt gezet aan het begin, met de zware orgelklanken van 'LYF'. Als de plaat eenmaal van start is gegaan dan is hij ook niet meer te stoppen. Er zijn rustpunten, maar over het algemeen blijft de plaat de luisteraar opzwepen. Een belangrijke bijdrage daaraan wordt geleverd door Ellery James Roberts, de zanger, die zijn woorden maar half lijkt uit te spreken en een erg rauw geluid produceert met zijn stem. Persoonlijk vind ik dat een van de aspecten van dit album die het tot een hoger niveau tilt. Het stemgeluid doet denken aan dat van Tom Waits, maar is nog meer overdreven. Bij vlagen klinkt het krachtig en opzwepend, bij vlagen lijkt het ook een verdrietige wanhoopskreet. Het duidelijke zwaartepunt van dit album ligt bij de nummers 'We Bros' en 'Spitting Blood', waar de energie en kracht volkomen los lijkt te komen. Rustige pianoklanken en mondharmonica (?) luiden de plaat uit, maar niet voordat het laatste statement 'Heavy Pop' gemaakt is (met de prachtige tekst
Like children they play/ I wanna feel at home/ I wanna feel at home).
Dat WU LYF probeert en slaagt een plaat geheel naar hun eigen smaak en onafhankelijk van een platenlabel te maken is al een bewonderenswaardig feit. WU LYF is daarmee een van de weinige werkelijke indie bands van tegenwoordig. Deze plaat lijkt tot stand gekomen te zijn uit pure jeugdige energie en moed en blijkt een waanzinnige prestatie, maar tevens ook statement. Go Tell Fire to the Mountain is een (tegenwoordig) ongekend statement van jeugdigheid en is daarom alleen al enorm belangrijk. Het doorbreekt het saaie en weinig energieke dat de tegenwoordige indie kenmerkt, hoewel het ook blijft raken aan persoonlijke thema's en gevoelens.
Het is spijtig dat WU LYF een niet vol te houden project bleek te zijn, vooral voor de zanger Ellery die er eind 2012 mee opgehouden is. Het is boeiend om zijn statement te lezen (
hier). Het zegt veel over WU LYF. Desondanks schijnt het baken van WU LYF fel en blijft inspireren.
p.s. Voor de teksten van de nummers dien je uiteraard de cd (of LP, ook heel mooi!) aan te schaffen. Ze zijn zeer de moeite waard.