The Thing with Jim O'Rourke - Shinjuku Growl (2010)

Noorwegen / Verenigde Staten
Jazz
Label: Smalltown Superjazzz

1. If Not Ecstatic, We Replay (22:38)
  2. Half a Dog Can't Even Take a Shit (14:50)
  3. I Can't, My Mouth Is Already Full (9:10)
  4. Shinjuku Growl (9:25)
avatar van The Scientist
Ik had echt mijn oren in mijn broekzak zitten toen ik dit voor het eerst luisterde... mijn impressie achteraf dat het wat te dreutelig was en nergens echt terzake kwam...

Inmiddels ben ik volop teruggekomen van dat standpunt.. geweldige plaat, met relatief veel rustige momentjes, maar daardoor neit minder gefocust.. Vooral Nilssen-Love is weer ouderwets in vorm op deze plaat en O'Rourke voegt ook echt iets toe... meer volgt

thejazzscène
Ik zit precies midden in dit vierkant en word stevig belaagd langs alle kanten. Fan-tas-tisch als The Thing de vrije loop opgaat!

J.B.
Jim O’Rourke is alweer een tijdje bezig om zijn avant-garde geest nieuw leven in te blazen. Dat doet hij o.a. door het releasen van ouder werk op het label Editions Mego, maar ook door samen te werken met enkele vooruitstrevende (jazz-)muzikanten van over de wereld. Een voorbeeld is het aangename One Bird, Two Bird met Masami Akita en Mats Gustafsson. Opvallend is de terugkerende samenwerking met Scandinavische artiesten, zo ook eerder het eveneens genietbare Unreleased? met Fire!

Je zou haast de neiging krijgen om Jim gemakzucht in de schoenen te schuiven, doordat hij een beetje meelift met experimentele grootheden. Gelukkig is niets minder waar, en zijn de samenwerkingen nagenoeg altijd geslaagde combinaties van twee of meer verschillende stijlen. En deze plaat heeft dat ook weer. Eerst hoorde ik geen markant onderscheid met andere freejazz, maar toch kruipen deze improvisaties langzaam onder mijn huid. Zeer fraai!

avatar van Masimo
wow