Andy Bown - Come Back Romance, All Is Forgiven (1977)

1 stem

Label: EMI

1. Drowned in Texas (3:36)
  2. 317 (Manhattan Blues)
  3. Too Good to Last (3:21)
  4. The Real Thing (3:10)
  5. Good Enough Reason (3:55)
  6. Blood on the Keys (2:14)
  7. Love Love Love (4:10)
  8. Nobody's Fool (3:17)
  9. Backstage Pass (4:18)
  10. I've Got God on the Phone (3:06)
  11. Fine Rain (4:40)
avatar van RonaldjK
Je zou Andy Bown kunnen kennen als toetsenist van Status Quo. Hij werkte met hen vanaf 1973 als sessiemuzikant, sinds '77 als officieus vijfde bandlid (het piano-intro van Rockin' All over the World ? Dat is hij!) en sinds 1986 als volwaardig lid, tot op de dag van vandaag.
Maar zijn carrière is rijker: eind jaren '60 zat hij in The Herd en als groepsmaatje Peter Frampton in de jaren '70 solo gaat, staat Bown hem terzijde. Fans van Pink Floyd kunnen hem kennen van de tournee bij The Wall in 1980 - '81.

Leuk allemaal, maar aan al die namen heb je hier vooral NIETS. Op Come Back Romance, All Is Forgiven klinkt namelijk een sterke singer-songwriter op piano en andere toetsen. Heerlijk plaatje voor hen die Randy Newman en Billy Joel kunnen waarderen.
Gezien de titels en teksten van de eerste twee nummers Drowned in Texas met een strijkarrangement en 317 (Manhattan Blues) dat van Steely Dan wegheeft, mikte Bown met deze plaat op de Amerikaanse markt, al is ie in Londen opgenomen met Britse musici. In Too Good to Last klinkt opeens swingende countryrock mét fiddle, gevolgd door een kamerstrijkje in The Real Thing.

Meer variatie op kant 2: Nobody's Fool klinkt als funkpop, swingend met elektrische piano en blazers. Opvallend is dat Bown zowel zwoel als scherp kan zingen. Met zijn brede muzikale mogelijkheden vraag ik me plotseling af hoe hij het al zoveel jaren bij Quo uithoudt onder een andere kapitein. De plaat sluit enigszins zwoel af met saxofoon en strijkers in Fine Rain.
Zwakke nummers kom ik niet tegen: dit is simpelweg een heerlijk popplaatje van een getalenteerd singer-songwriter.

Voor de volledigheid: Bown maakte meer soloplaten, die vooral in het eigen Engeland aandacht kregen. Dit is zijn derde. Van opvolger Good Advice stond single Another Shipwreck in Nederland van april tot juni 1979 in de Tipparade, het leverde hem een bezoek aan TopPop op. Het liedje belandde in 1988 op een elpee van Quo.

Ik kwam Come Back Romance, All Is Forgiven toevallig tegen bij in een winkel met tweedehands vinyl. In goede staat met teksten op de binnenhoes. Hoe leuk kan het zijn om door platenbakken te bladeren en dan op onverwachte bijvangst te stuiten!

avatar van Hans Brouwer
RonaldjK schreef:
Woensdag 7 augustus 2024: eerst even voor een medische controle naar het AMC en dan..... naar de grootste platenzaak van Nederland Concerto in Amsterdam. Wellicht word ook ik verrast als ik door de bakken snuffel. Tegen de werkgever zeg ik gewoon dat ik de gehele dag onder de pannen ben in het ziekenhuis.
Dat Andy Bown ook solo albums heeft uitgebracht wist ik niet, ik ken hem alleen als vijfde lid van de door mij zeer geliefde Status Quo. In die hoedanigheid heb ik Andy vaak zien optreden.

avatar van gaucho
Hans Brouwer schreef:

Ik ken Andy, naast de Quo en The Herd, als solist dan weer uitsluitend van die ene single die RonaldjK hierboven aanhaalt. En dat vind ik een heerlijk popliedje, dat het verdiend had om een grotere hit te worden dan de relatieve flop die het uiteindelijk werd. Het ligt voor de hand dat het dan niet bij één zo'n single zou blijven, maar ook ik had eerlijk gezegd geen idee van de solo-capriolen van Andy. Dus deze gaat op de luisterlijst.
De beschrijving maakt op z'n minst nieuwsgierig; een goede singer-songwriterplaat van een pianist kan ik doorgaans goed smaken, en Andy Bown lijkt me ervaren genoeg om te weten hoe je een goed liedje moet schrijven. Nou maar hopen dat-ie ook een beetje aanvaardbaar kan zingen...

Ik zie dat zijn solo-albums ook op CD te krijgen zijn, maar dan uitsluitend via het Zuid-Koreaanse (!) label Big Pink. Helaas zijn die moeilijk te krijgen en meestal schreeuwend duur. Maar het moet gezegd: die paar releases die ik van dit label heb, klinken voortreffelijk en ze zijn prachtig vormgegeven (als LP-replica's). Mocht ik deze plaat steengoed gaan vinden, dan zal ik het overwegen. LP mag ook, maar ik kan me niet herinneren deze ooit in de bakken tegengekomen te zijn, anders zou ik wel zijn aangeslagen op de naam.

gaucho schreef:
Nou maar hopen dat-ie ook een beetje aanvaardbaar kan zingen..

Daar hoef je je zéker geen zorgen over te maken!

avatar van Hans Brouwer
gaucho schreef:
RonaldjK is dus een geluksvogel, dat hij "Come Back Romance, All Is Forgiven" zomaar vindt in een tweedehands vinyl bak. Soms mag een mens wel eens mazzel hebben...
RonaldjK moet nog wel naar een willekeurige platenwinkel om "=1" nu eindelijk eens te gaan kopen.

avatar van RonaldjK
Xit in Sczcezin en ga het hier deze week proberen!

avatar van gaucho
RonaldjK schreef:
Xit in Sczcezin en ga het hier deze week proberen!

Toe maar! Ga je voor een exclusieve Poolse persing? Te betalen in zloty’s…