Gift - Gift (1972)

West-Duitsland
Label: Telefunken

1. Drugs (5:10)
  2. You'll Never Be Accepted (6:30)
  3. Groupie (3:10)
  4. Time Machine (3:10)
  5. Game of Skill (5:24)
  6. Don't Hurry (5:00)
  7. Your Life (4:30)
  8. Bad Vibrations (3:34)
Ook een album uit de Krautrock Box original series , opnieuw een groep waar ik nog nooit van had gehoord. En ook nu blijkt dat Krautrock wel heel ruim bezien wordt. Zoals ik ergens las : "De geboorte van de Duitse progressieve Krautrockscene verliep via vele wegen. Sommige bands richtten zich op de meest extreme psychedelische trips, anderen pakten de technische aspecten van jazzfusion aan, weer anderen hielden zich meer bezig met pakkende crossover pophooks, terwijl weer anderen de heavy psych uit de jaren 60 combineerden met de hardrock uit de jaren 70. Het in Augsburg gevestigde GIFT was een van die bands die voor de laatste optie kozen en een interessante interpretatie gaven aan de zwaardere aspecten van de vroegste geluiden van wat later heavy metal zou worden genoemd." Dus hier is Krautrock jaren 60 heavy psych gecombineerd met jaren 70 hardrock. Hee dat klinkt ? Je herkent er van alles in , maar het is stevige gitaarmuziek, met allerlei riffs , wat typische jaren 70 zang. Zeker niet slecht. Maar geen muziek die ik normaal aan zou schaffen. De line-up op dit debuutalbum van de band bestaat uit uit Uwe Patzke (bas, zang), Helmut Treichel (zang), Rainer Baur (gitaar) en Hermann Lanze (drums, percussie). De groep had eerst een andere naam "Phallus Dei", de naam van het debuutalbum van Amon Duül II , deze groep was hun voorbeeld. Toen zat ook nog de Engelsman Nick Woodland erbij. Hij staat nog op de hoes van Gift-Gift, maar was helemaal niet meer betrokken bij dat album.

Het album begint met (slechte) drugs en eindigt met 'bad vibrations'. Dus gezellig wordt het niet. Het is zwaar en opportunistisch. Dit album voert je door Krautrock-gebieden van duisternis en druipende dood (zie de hoes). Desalniettemin is het ook best een goed geluid met lekkere zware, huilende, acid-achtige gitaarrock. Een stevige bas, onverstoorbare drums. En zo nu en dan zitten er ook rustigere momenten tussen, waar ineens een dwarsfluit opklinkt. Wie deze bespeelt, geen idee ? Maar verder is het een echt gitaar album , op het tweede album moeten er keys bijkomen.

Ik weet niet in hoeverre ik het album moet promoten of niet. Ik denk mensen die geïnteresseerd zijn in alle afslagen van Krautrock moeten het zeker beluisteren, maar ook diegene die geïnteresseerd zijn in die overgangsperiode eind jaren 60 en begin jaren 70. Wat dat deed met de bands, welke keuzes er gemaakt werden en welke invloed ze hadden daarna. In dit geval, puttend uit de bluesrock, stevige psych en hard rock met hier en daar wat prog invloeden en in hoeverre heeft het resultaat invloed gehad op de latere heavy metal.
Interessant dus, dat zeker !