Hot Chocolate - Hot Chocolate (1971)

Canada

5. We Had True Love
  6. What You Want to Do
  7. What Should I Do
avatar van Angelo
Wanneer de naam Hot Chocolate valt, denkt men natuurlijk gelijk aan de Britse band die groot succes verwierf met de hit You sexy thing. Toch was er een andere band met dezelfde naam die veeeeeeeeel “hotter” is. Waar deze band nou precies vandaan kwam is onduidelijk. Berichten op het internet wijzen twee locaties aan: Cleveland, Ohio of Toronto in Canada. Wel is duidelijk dat deze band bestond uit de leden Lou Ragland (die later nog een solo album zou uitbrengen in 1977), George Pickett en Tony Roberson. Deze heren hebben, volgens funk liefhebbers binnen bepaalde kringen, een verborgen pareltje gemaakt. Eenieder die dit album beluistert kan dat alleen maar beamen, want dit is geweldig.

Met een instrumentale heftige compositie zoals Messing with Sly tot lome momenten zoals bij Sexy moods of your mind heeft dit album alle ingrediënten om gebombardeerd te worden tot “onderschatte plaat die je beluisterd moet hebben”. Maar ook de in totaal drie nummers waarop vocalen te horen zijn, zijn geslaagd te noemen. Zo komt de stem van Lou Ragland mooi uit de verf bij We had true love. Een nummer dat aantoont dat dit album niet alleen één groot funk feest is, maar ook plaats wordt gemaakt voor serieuze soul ballads met funk als onder basis. Een nummer als What do you want to do heeft dan bijvoorbeeld weer wat invloeden van rock, en nummers in deze (soortgelijke) stijl zouden ‘tig jaar later gemaakt worden door o.a. The White Stripes. Tja, dit album biedt voor ieder wat wils. Het is niet alleen gevarieerd, maar ook nog eens erg mooi en tot in detail verzorgd. Perfecte instrumentatie en hier en daar een zangpartijtje, met een uiteindelijk eindresultaat waar ze absoluut trots op mogen zijn.

Hoe het met de Hot Chocolate groep is afgelopen is voor velen een raadsel. Toen ze merkten dat een Britse groep -met aanzienlijk meer succes- dezelfde naam deelde, wijzigden ze hun naam in Seven Miles High. Professionele opnamen zijn onder die artiestennaam echter nooit uitgebracht (helaas)...

avatar van Edgar18
Wat is Sexy Moods of Your Mind een heerlijk laidback nummer zeg.

Sowieso een bijzonder sterk album dit. Ik ben normaliter meer een soul - dan een funk man maar dit album combineert beide op zeer fraaie wijze. Onderdeel van deze uitstekende box.