Steppin' Into the 80's (1980)

Label: CBS

14. The Sinceros - I Still Miss You
  15. Squeeze - Another Nail in My Heart
  16. After the Fire - One Rule for You
avatar van Dibbel
Echt een fijn verzamel-elpeetje van CBS, deze.
Uitgebracht ter promotie van de new wave en powerpop artiesten die bij CBS (en A&M, Epic en Portrait) onder contract stonden. Een tientje destijds volgens mij.
Het jaar is 1980, inderdaad zowat HET jaar van de new wave (en wat daaronder allemaal nog meer geschaard werd) en de powerpop (idem).
Op de binnenhoes een kort verhaaltje over iedere artiest en dat is, zeker achteraf, fijn.
Hier staat een aantal klassieke pop/rocknummers op namelijk.

What I Like About You van The Romantics, die iedereen wel kent natuurlijk (en de enige is van deze hele plaat die de Top 40 haalde).
Maar ook Rock 'n Roll Girl van The Paul Collins Beat (powerpop zoals het hoort) en vooral Cheri van 20/20 (heerlijk nummer met onsterfelijke melodie), Squeeze met Another Nail In My Heart (stekelige Engelse pop met Jools Holland) en niet te vergeten het schitterende Another Girl, Another Planet van The Only Ones (met de nasale Peter Perrett).
Verder nog 2 Nederpopklassiekers van The Nits (van hun LP Tent) en White Honey (lekkere hardrock uit Groningen met Hanneke Kappen en Erwin Java).
Dan nog 2 tracks van de tweede albums van Joe Jackson en Nina Hagen (ook allebei niet verkeerd).
Ook Bruce Woolley is interessant (zie verhaal van Ceasar bij dit album) en de zanger van Live Wire (onlangs pas de eerste van toegevoegd hier) lijkt qua stem nog meer op Mark Knopfler dan Knopfler zelf.
Ook met de rest is weinig mis. Nog een handvol aanstekelijke powerpopsongs.
Op de albums van deze artiesten kom ik nog wel een keer terug, de meeste ervan heb ik wel.
4 sterren en denk eraan: meenemen van rommelmarkt of kringloopwinkel!
Op vinyl en al ruim 30 jaar puntgaaf.

Inderdaad een hele leuke plaat, zo tussen de jaren 70 prog mammoeten en de new wave en synths. Een tijd dat er definitief afscheid werd genomen van de seventies, de punk zijn invloed liet gelden en daar tussen door allerlei bands een eigen sound probeerden neer te zetten. Dat maakt het echt wel '1980' maar het is ook veelzijdig.
Joe Jackson nog met een ska achtig nummer, maar ook de Nederlandse totaal verschillende groepen the Nits en White Honey, Squeeze, Romantics. Het mooie is dat er nu juist niet de hits gekozen zijn (op de Romantics na) , maar juist nummers die je eigenlijk niet echt verwacht op een verzamelaar. Nina Hagen met een nummer van haar tweede plaat en After the Fire met een nummer van Laser Love. Veel groepen die het net niet hebben gered, die juist in deze overgangsperiode even aandacht hadden, maar op een gegeven moment in de vergetelheid geraakten. Sommigen pasten zich aan en anderen verdwenen.
Een hartstikke leuk tijdsdocument en zeker de binnenhoes is de moeite waard met verhaaltjes over alle artiesten. Mede daardoor denk ik nog wel, hé van die groep zou ik nog wel iets willen aanschaffen. Aangeschaft bij de kringloop voor 2 euro, zeker de moeite waard.