Blue October - Any Man in America (2011)

Label: Red General

1. Everything (AM Limbo) (0:52)
  2. The Feel Again (Stay) (6:00)
  3. The Money Tree (4:59)
  4. For the Love (4:43)
  5. Drama Everything (4:30)
  6. The Chills (3:34)
  7. The Flight (LNK to MSP) (6:45)
  8. Any Man in America (6:25)
  9. You Waited Too Long (4:28)
  10. The Honesty (4:22)
  11. The Getting Over It Part (4:38)
  12. The Worry List (4:33)
  13. The Folllow Through (6:10)
The Feel Again (stay) en The Chills zijn weer geweldige nummers! Ik wacht in spanning.

avatar van Butiki
Dit is echt een GEWELDIG album.
Hoe vaker je dit album hoort, hoe beter hij wordt.
Ik verbaas me erover dat dit album nog niet in de MUSICMETER rotatielijst staat.
Dit is (tot nu toe) het beste 2011 album!!!

avatar van legian
vind het lastig hier een goed cijfer op te geven, want zoals Butiki al zegt hoe vaker je hem hoort hoe beter hij word.

avatar van legian
ach wat, 4 is een mooi cijfer hiervoor.
het is niet een album wat je constant blijft luisteren, maar de keren dat je hem luisterd blijft die ook echt boeien.

hier en daar de wat hiphop/rap achtige stukjes zijn niet helemaal mijn ding, maar het doet verder weinig afbreuk aan een geweldig album.
vooral de wat langere nummers zijn echte parels.
lijkt wel als er dit jaar steeds beter platen uitkomen

avatar van Butiki
Waarom wordt dit geweldige album niet beluisterd?
Het is echt de moeite van het beluisteren waard.
Blue October verdiend meer waardering!

Butiki schreef:
Waarom wordt dit geweldige album niet beluisterd?
Het is echt de moeite van het beluisteren waard.
Blue October verdiend meer waardering!

en daar ben ik het helemaal mee eens.
zag hem vandaag staan en meteen maar meegepakt, man wat is dit album goed.
ik doe er dan ook gewoon nog een halfje bij

avatar van keijzm73

'Blue October' is vrij onbekend in Europa, maar inmiddels aardig groot in hun thuisland. Een Amerikaanse band uit Houston, Texas. Teksten zijn geschreven - en vaak ook geproduceerd - door zanger 'Justin Furstenfeld' en gaan veelal over zijn eigen belabberde leven. Slechte jeugd, scheiding waarna hij zijn dochter 'Blue' niet meer mocht zien. Dit vanwege zijn manisch depressiviteit. Zijn zelfmoordneigingen kan hij onderdrukken sinds hij muziek is gaan maken. Dit laatste kan uiteraard een marketingtruc zijn, maar ik ben bereid hem te geloven als ik hem zie optreden. Maar ik beluister de authenticiteit ook gewoon in zijn stem en de muziek. Het is lang geleden dat ik zo werd gegrepen door een band. En dan niet één nummer, of één album, maar het volledige repertoire! Afgelopen maanden heb ik hun volledige discografie - waaronder 6 studio albums; 1998-2011 - doorlopen en er zit werkelijk geen slecht album tussen. Wel kan ik hierin een scheiding maken. De eerste 3 albums vind ik de beste, wat niets afdoet aan de 3 albums die daarna zijn uitgekomen. Die zijn nog steeds erg goed. Maar het is alsof je kan beluisteren dat het leven van zanger 'Justin Furstenfeld' steeds meer stabieler is geworden. Hertrouwd, 2012 opnieuw vader geworden bij zijn nieuwe vrouw. Dus de harde emotie, tragiek en agressie die er bij de eerste albums echt inzit is bij de meest recente albums minder aanwezig.

'Italian Radio' - afkomstig van het debuutalbum van Blue October - is het nummer waar het voor mij allemaal mee begon. Ik kreeg dit nummer doorgestuurd van mijn broer, die vind dat ik doorgaans teveel naar depressieve muziek luister. 'Italian Radio' is weliswaar een vrolijk up-tempo nummer maar staat niet garant voor het werk van 'Blue October'. Het is een feite een buitenbeentje, totdat je de cynische tekst van 'Italian Radio' luistert. Maar goed, mijn aandacht was getrokken. Het tweede nummer dat ik hoorde van 'Blue October' was hun meest recente single 'Graceful Dancing', de b-kant van hun single uit 2011; 'The Feel Again'. De a-kant is goed, maar ik werd meer gegrepen door 'Graceful Dancing'. Naar aanleiding van deze single ben ik de volledige discografie van 'Blue October' gaan luisteren. 'Graceful Dancing' is overigens nog niet uitgebracht op een album, terwijl dat dus echt een prachtig nummer is en perfect zou passen op deze 'Any Man In America'.

--------------------------------

'Any Man In America'

'Any Man In America' is het meest ingetogen album van 'Blue October' en voor hun begrip zelfs enigszins 'sentimenteel' te noemen. Het bevat emotionele nummers die je een wat beklemmend gevoel kan geven. Dit merk je al gelijk bij het albumintro en het opvolgende nummer; 'The Feel Again (Stay)'. De 'Money Tree' sluit hier gewoon op aan. 'For The Love' is een erg fraai nummer waarin 'Justin' zingt over de voogdijschap rondom zijn dochter 'Blue'. Wat verder opvalt is de titeltrack 'Any Man America' waar een rapbreak in zit. 'The Flight (LNK to MSP)' en 'You Waited Too Long' zijn de wat hardere nummers van het album. Maar de echte harde frustratie, agressie van zanger 'Justin Furstenfeld' die op voorgaande albums de boventoon voert is hier toch wel ver te zoeken. En heel eerlijk, dat is een gemis. Ook dit album is nog gewoon goed. Maar het lijkt hoorbaar dat 'Justin' zijn leven en emoties weer meer onder controle lijkt te hebben. Ook al gaat dit album over zijn scheiding (zoals bijna al het werk van 'Blue October') en de voogdijschap van 'Blue'. Justin is hertrouwd (juni 2012) en is bij deze vrouw opnieuw vader geworden van zijn tweede dochter (Sayde Bell). En dus teveel goed nieuws en blijdschap voor een echt aangrijpend album. Toch is dit album ook gewoon nog erg goed.

Trivia; de albumcover is zanger 'Justin' nagetekend door de dochter (Bluebell) van producer 'Tim Palmer' (David Bowie, Robert Plant, The Cure, U2, Pearl Jam)

avatar van coldwarkids
Wat blijft The Feel Again (Stay) toch bloedje mooi! Blue October is een band die over de gehele linie wat tegenvalt maar op elk album wel 4 of 5 parels heeft staan. Niet te vergeten hun grootste hit Into The Ocean. Wat een nummer blijft dát dan!