André Manuel - Dollekamp (2011)

Label: Silvox

1. As Ow de Wind Bunt (2:37)
  2. Ze Zingt Oe in Sloap (2:05)
  3. De Va en Zien Kind (1:31)
  4. Boeren Burgers Boetenleu (2:54)
  5. Roazen Bril (2:50)
  6. Ie Bunt Mien Alles (2:30)
  7. Niks Dan Ut Loof (1:47)
  8. Karmse (2:15)
  9. Mien Moo in de Mouw (2:50)
  10. Zunde (3:28)
  11. De Va Ut Growt Um (2:10)
  12. Ut Fleisch Nog of de Butte (1:51)
  13. Riejn of de Wind (1:57)
  14. Verlange Noar Oe (3:21)
  15. Blinkend Nieje Zage (3:43)
  16. Goa Met Mie Met (2:09)
  17. Ut Zal Ze Leren (2:58)
  18. De Kaalste Botte Blie (1:45)
avatar van Oldfart
Welkom Koekebakkers

Zoals eerder ook op het Krang album Gluut zingt Manuel ook dit album weer in het Twents.
Manuel hierover:
Twents is mijn eerste taal, ik heb later Nederlands bijgeleerd.

en:
Twents is een mooie taal en leent zich uitstekend voor rock & roll. Bovendien kan ik mijn emoties erin kwijt. Als ik bij voorbeeld pissig ben schakel ik automatisch op het Twents over.‘

De Tom Waits van Tukkerland heeft in ieder geval een goed album afgeleverd, alleen zal ik Dollekamp nog meerdere malen aandachtig moeten beluisteren voordat ik het goed kan beoordelen, en dat komt vooral juist ook door de taal.

Twents is net als Drents een variant van de Nedersaksische taal, zo ook het Veluws wat mijn vader sprak, maar ik moet er iets meer moeite voor doen om alles te verstaan, want ondanks de grote overeenkomsten zijn er ook verschillen.
Maar die extra aandacht is alleen maar goed; de teksten komen dan beter "binnen" .

Dus eerst nog maar een paar keer duiken in de wondere wereld van Andre Manuel's gedachten voordat ik mijn conclusie trek.

Mooi gegeven is wel dat de twee meest oorspronkelijke en beste songschrijvers van dit land van dit moment, Manuel en Lohues,
zich allebei in het nedersaksisch uitdrukken, waardoor deze taal zich niet alleen ontworstelt van het onterechte stigma van boertig en dom.
nee sterker nog; het lijkt er op dat schrijven/zingen in het nedersaksisch de emoties puurder, de zeggingskracht krachtiger en de woordenschat groter maakt.

avatar van Bartjeking
Oldfart schreef:

Hiermee sla je de spijker precies op zijn kop! Overigens vind ik dit gelden voor meerdere dialecten. Ik ben zelf een echte Brabander (ZuidOost) en die taal is gewoon veel rijker aan woorden. Voor veel gevoelens/emoties bestaan in het Standaard Nederlands geeneens woorden. Grappen zijn bijvoorbeeld ook veel beter te maken in het Brabants. Maar voordat we hier een taalkundig forum worden (bij Lohues en Maasakkers heb ik in het verleden al vaak genoeg dit punt gemaakt en vele medestanders gevonden) ben ik eigenlijk razend benieuwd naar dit album. Heb het nog niet beluisterd, maar ben al jaren een latente fan van André Manuel en Krang. Latent in de zin dat ik hem nog steeds niet live gezien heb en er nog enkele platen zijn die ik moet beluisteren. Maar ik vind hem een geweldig artiest.

Als niemand met een beoordeling komt, zal ik snel genoeg het goede voorbeeld gaan geven! Beloofd.

avatar van ChrisX
Leuk detail: de naamgever van het album is Johan Dollekamp i.e. Johnny Southbound i.e. Johan van Popeye Hengelo... nu zo'n beetje nog de enige echte platenzaak van heel Twente.