Pacific Gas & Electric - Are You Ready (1970)

Rock / Blues
Label: Columbia

1. Are You Ready (5:45)
  2. Hawg for You (4:39)
  3. Staggolee (3:47)
  4. The Blackberry (5:33)
  5. Love, Love, Love, Love, Love (3:48)
  6. Mother Why Do You Cry? (5:02)
  7. Elvira (1:57)
  8. Screamin' (4:24)
  9. When a Man Loves a Woman (4:30)
avatar van laxus11
Are You Ready

avatar van Dibbel
Dit is zeer zeker geen pop, maar zwarte bluesrock met een flinke scheut soul.
En een erg goede soulvolle zanger, die ook de meeste songs schreef Charlie Allen.
Als ik dan toch referenties moet noemen lijkt het nog het meeste op The Rare Earth zonder sax.
P, G & E is vooral bekend als eendagsvlieg met het geweldige nummer Are You Ready dat in september 1970 de tweede plaats haalde in de Top 40.
Hawg For You is een echte blues (van Otis Redding, al wist ik niet dat die ook bluesnummers schreef) en geweldig goed. Het ook al goede The Blackberry is van de Isley Brothers.
Het prachtige Mother, Why Do You Cry is een countryblues. Luister daar eens naar en vervolgens naar Somewhere Between van The Tumbleweeds en naar Faraway Eyes van The Rolling Stones en we hebben weer een case.
Love (5X) en Staggolee zijn ook goed.
Verder ook nog een cover van When A Man Loves A Woman, welke uiteraard niet zo klef is als die van Percy Sledge.
Pacific, Gas & Electric maakten tussen 1968 en 1973 5 albums waarvan dit de derde is en stopten in 1973. Zanger Charlie Allen overleed in 1990.
Zekers 3,5 *

avatar van heartofsoul
Pacific Gas & Electric kende ik tot enige jaren geleden slechts van hun opbeurende Are You Ready. Dat nummer bleek echter niet op het toen aangeschafte compilatie-album "The Kent Record Sessions" te staan (want dat betrof het eerste album). Toen ik begin dit jaar dít album in de winkel zag liggen bedacht ik mij dus niet lang. Het is verschenen op het label Music on CD - sommige albums zijn blijkbaar moeilijk op cd te krijgen, en allerlei titels heb ik alsnog kunnen scoren na het verschijnen op dit label.
De kritiek op dit album, volgens onder meer Allmusic, is ondermeer dat het een allegaartje aan stijlen bevat, en dat dat verwarrend werkt. Voor mij was het echter een bevredigende luisterervaring; ik hoor rock, soul en funk van een door de wol geverfde groep, gezegend met een prima zanger (Charlie Allen) en erg lekker gitaarwerk. Alleen de cover van When A Man Loves A Woman is m.i. teleurstellend.