ABBA - Collected (2011)

Zweden
Label: Universal

1. Ring Ring (3:00)
  2. People Need Love (2:40)
  3. Love Isn't Easy (But It Sure Is Hard Enough) (2:50)
  4. She's My Kind of Girl (2:43)
  5. Waterloo (2:46)
  6. Honey Honey (2:55)
  7. Dance (While the Music Still Goes On) (3:05)
  8. Sitting in the Palmtree (3:38)
  9. So Long (3:06)
  10. Crazy World (3:47)
  11. I've Been Waiting for You (3:39)
  12. I Do, I Do, I Do, I Do, I Do (3:15)
  13. S.O.S. (3:22)
  14. Mamma Mia (3:32)
  15. Medley: Pick a Bale of Cotton / on Top of Old Smokey / Midnight Special (4:21)
  16. Fernando (4:15)
  17. Dancing Queen (3:51)
  18. Money, Money, Money (3:05)
  19. When I Kissed the Teacher (3:00)
  20. Happy Hawaii (4:22)
  21. Knowing Me, Knowing You (4:02)
  22. The Name of the Game (4:50)
  23. Hole in Your Soul (3:41)
  24. I'm a Marionette (3:54)
  25. Lovelight (3:47)
  26. Take a Chance on Me (4:03)
  27. Eagle (5:49)
  28. Thank You for the Music (3:49)
  29. Summer Night City (3:34)
  30. Chiquitita (5:26)
  31. Does Your Mother Know (3:13)
  32. Voulez-vous (5:05)
  33. Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) (4:45)
  34. I Have a Dream (4:44)
  35. Angeleyes (4:20)
  36. The Winner Takes It All (4:56)
  37. Super Trouper (4:13)
  38. Happy New Year (4:22)
  39. The Piper (3:25)
  40. On and on and On (3:38)
  41. Our Last Summer (4:18)
  42. Elaine (3:42)
  43. Put on Your White Sombrero (4:26)
  44. One of Us (3:51)
  45. Head Over Heels (3:47)
  46. The Day Before You Came (5:44)
  47. Under Attack (3:45)
  48. When All Is Said and Done (3:20)
  49. You Owe Me One (3:24)
  50. I Let the Music Speak (5:20)
avatar van novalepidoptera
Geweldige verzamelaar met alle hits met ook de singles die niet op reguliere albums staan.
En de mooiste album tracks die niet in de hitparade hebben gestaan.
Voor mij de beste verzamelaar van ABBA .

avatar van dazzler
En met bijna alle b-kantjes die nooit op album stonden.

avatar van novalepidoptera
Het is inderdaad jammer dat niet alle B kantjes op deze verzamel staan.
De B kant van dancing Queen ( That,s Me ) staat al op arrival.
Maar het was leuk geweest als B.V.de B kant van The Day Before You Came (Cassandra) of de B kant van Waterloo ( Watch Out) op dit album hadden gestaan.

avatar van dazzler
Ja, een gemiste kans.

Want met You Owe Me One, Put on Your White Sombrero, Elaine, Lovelight,
Happy Hawaii, Medley en Crazy World heb je bijna alle unieke b-kanten.

De enige die ontbreken zijn Merry-Go-Round en Santa Rosa
die bij het allereerste album horen en het vermelde Cassandra.
Gelukkig staan wel alle non-album singles er op.

De b-kant van Waterloo (Watch Out) staat nochtans op het Waterloo album, hoor.

avatar van teus
dazzler schreef:
Ja, een gemiste kans.

Wat een gemiste kans is op deze verzamelaar?

Lay All Your Love On Me

avatar van paulmccuytney
Lijkt me idd de meest complete verzamelaar die ze ooit hebben uitgebracht ondanks het ontbreken van enkele b-kantjes. Niks dan lof over de schitterende carrière die ze hebben gehad maar een echte fan was ik over het algemeen toch niet van hen. Wel hebben ze naar mijn gevoel een vijftal fantastische nummers gemaakt, namelijk Arrival, Eagle, The winner takes it all, Chiquitita en Dancing queen. En misschien ben ik er nog wel een paar vergeten. Voor de echte doorgewinterde Abba-aanhanger is dit waarschijnlijk een must-have.

avatar van gaucho
Nou, de échte doorgewinterde Abba-verzamelaar - en daar reken ik mezelf dan maar toe - heeft naast alle reguliere albums al die B-kantjes wel ergens. Dus in die zin is dit de zoveelste overbodige verzamelaar - en daar zijn er in de loop der jaren nogal wat van uitgebracht.

Wel en mooie driedubbelaar, zoals meestal in de Collected-serie van Universal. Waarbij het me hier opvalt dat de 'rarities' niet, zoals de meeste delen uit die serie, op de derde CD zijn samengebracht, maar hier verspreid over de drie CD's staan. Ook raar dat ze nét niet helemaal in de chronologische volgorde staan. Al kan ik me voorstellen dat ze bij de Pick a bale of cotton-medley (B-kant van Summernight city, maar toen al een paar jaar oud) hebben gekeken naar het oorspronkelijke tijdstip van opname.

Zo leunt deze verzamelaar een beetje op twee gedachten. Enerzijds een hitoverzicht willen presenteren, anderzijds een soort A's & B's met relatief obscuur materiaal willen brengen. Dat maakt 'm wat onevenwichtig van samenstelling. Ook omdat je daardoor geheide hits en semi-hits gaat missen. Waarbij, zoals Teun hierboven al terecht opmerkt, het ontbreken van Lay all your love on me wel de grootste miskleun is...

De super-nerd in mij mist nog Nina pretty ballerina (in sommige landen een A-kant, bij ons dacht ik de B-kant van People need love) en de B-kant van I have a dream (een live-opname van Take a chance in me). Maar dat de samenstellers daar niet voor gekozen hebben, vergeef ik hen van harte...

avatar van teus
Beste gaucho
Wat leuk dat ik nu Teun ben
Ach ja..scheelt maar een letter
En ja..het gemis van Lay all Your Love On Me is idd een miskleun, volgens mij gewoon vergeten door zo'n dombo samensteller die meer aan verkoopcijfers denkt
Vind zelfs Lay van de vlottere singles de mooiste
En van de meer ingetogen singles...Eagle
En ....vind ik de allermooiste....The Day Before You Came

Die staan er dan wel op

avatar van gaucho
Sorry teus. Ik probeer in die dingen altijd heel consciëntieus te zijn, maar dat is hier ff niet gelukt. Ik had ook nog een hoofdletter gebruikt waar dat niet moet, zag ik wel.
Als je de MusicMeter-link invult, vraagt-ie ook altijd specifiek om de 'exacte gebruikersnaam van de gebruiker die je wilt noemen'. Logisch natuurlijk, anders gaat het effect verloren: dan ziet de aangesprokene het immers niet terug in zijn updates. Bij jou is dat laatste in elk geval nog goed gekomen. En reken maar dat je naam nu voorgoed foutloos in mijn geheugen gebeiteld staat.

Ik vind wel dat je punt hout snijdt: echt ongelooflijk dat dat nummer op zo'n verder tamelijk volledige verzamelaar ontbreekt. Misschien omdat het nooit een 'echte' single was? Het verscheen destijds alleen op een 12 inch single (met het hier wél aanwezige On and on ans on op de B-kant), waardoor het niet meetelde in de verkoopcijfers en de single-hitlijsten nooit haalde. Een principe dat de Top 40 trouwens twee jaar later liet varen, toen de 12 inch van Blue monday wél hoog in de hitlijsten kwam. Heb ik altijd een beetje onrechtvaardig gevonden. Ik heb altijd het gevoel gehad dat Lay all your love on me een gegarandeerde top-3 hit (en misschien wel nummer één) had kunnen zijn voor Abba.

avatar van Wandelaar
Op het oer-Nederlandse label Music On CD verscheen deze uitgave nog een keer dit jaar en natuurlijk was dat een veilige release. Want de bestelfactor ligt hoog.

Voor zover ik kan nagaan, is dit de beste verzamelaar van de Zweedse gehaktballetjes die je maar in huis kunt halen. Wat onevenwichtig, zoals hierboven beschreven, door het weglaten van één en ander. Natuurlijk moet je voor het complete overzicht alle singles en albums aanschaffen en liefst ook de Zweedstalige versies, voor zover die bestaan. Daar wens ik de fans dan veel succes mee.

Voor de gemiddelde 'trip down memory lane' lijkt me dit overzicht degelijk genoeg. Het leuke effect is dan ook nog, dat de kwaliteit van de nummers toeneemt richting het einde van het derde schijfje. Plaatje één is een beetje doorbijten soms, dat wel. De Abba-sound maakte een ontwikkeling door.