James Morrison - The Awakening (2011)

Label: Island

1. In My Dreams (4:44)
  2. 6 Weeks (3:13)
  3. I Won't Let You Go (3:49)
  4. Up (3:38)

met Jessie J

5. Slave to the Music (3:23)
  6. Person I Should Have Been (3:46)
  7. Say Something Now (4:01)
  8. Beautiful Life (2:42)
  9. Forever (3:41)
  10. The Awakening (5:10)
  11. Right by Your Side (4:59)
  12. One Life (3:18)
  13. All Around the World * (3:17)
avatar van Mark17
Slave to the Music klinkt alvast geweldig. Hoop dat het allemaal wat losser gaat klinken en vooral minder commercieel.

avatar van Mark17
De clip voor I Won't Let You Go is verschenen. Dit wordt alleen in de UK uitgebracht als single, de rest van Europa moet het doen met het uitstekende Slave to the Music.

I Won't Let You Go clip

avatar van Reijersen
Uitstekende single inderdaad, dat 'Slave to the Music'. Nu maar hopen dat die niet kapot gedraaid wordt.

avatar van Fieke_28
Hier ben ik nu echt heel benieuwd naar!
"Slave to the Music" en "I Won't Let You Go" zijn beide al topnummers.

avatar van Gloeilamp
'Slave to the Music' is alvast een goede single, ben benieuwd naar de rest van het album!

Afgelopen dagen helemaal grijs gedraaid!!
Een van James Morrison zijn betere platen ingetogen en nog meer soulvoller dan zijn voorgangers!!

Kan aan mij liggen maar volgens mij haalt hij ook ontzettend veel inspiratie bij Stevie Wonder!!
Ik hoor soms gewoon echt Stevie Wonder in zijn stem!

Topplaat!! 4 Sterren

avatar van koel
Net binnen via iTunes. Eerste luisterbeurt zit er bijna op. Fijn album. Soulvolle popplaat, maar geen imitatie retro. (H)Eerlijke productie. Dit wordt een fijn luisterweekend.

avatar van Mark17
Vanmiddag even gekocht bij Media Markt voor de fijne prijs van 12 euro. Ik las in een tweetal recensies dat het hem aan emotie ontbreekt en dat een hoogtepunt ontbreekt. Hebben die mensen stront in hun oren? Het hele album is doorspekt met rauwe emotie en soul. Een en al hoogtepunt. Genieten geblazen!

bossie20 schreef:
Afgelopen dagen helemaal grijs gedraaid!!

Ik hoor soms gewoon echt Stevie Wonder in zijn stem!

Topplaat!! 4 Sterren

Grappig, ik moest ook meteen aan Stevie Wonder denken. Qua stem, maar ook qua "sound" lijkt het veel op elkaar. Koortjes, soul, een "holle" productie, veel overeenkomsten....

avatar van Thuurke
Mooie plaat en goed vervolg op de twee vorige platen.

avatar van Gloeilamp
Ik heb dit album nog niet beluisterd maar Slave to the Music vind ik alvast een goed nummer.
Wat vinden jullie van de samenwerking met Jessie J? Ik ben benieuw hoe dat nummer klinkt.

Beetje eentonig, zijn muziek heeft ook vaak iets vermoeiends, kan er met moeite lang naar luisteren.
Maar er staan wel wat leuke dingetjes op. Zo'n All Around the World vind ik bijv wel leuk.

Gloeilamp schreef:

Fijn nummer!!
We horen op dit nummer een totaal andere kan van Jessie J..

joeyblogt
en daar is hij dan, een album waar ik een tijdje naar uitgekeken heb. de nieuwe james morrison, muziek voor de ziel zeg ik hier altijd tegen. zijn krakende en af en toe schorre stem geven karakter aan zijn muziek. na de twee vorige albums -- die beide uitstekend en goed in elkaar zaten -- komt hij dus met zijn derde album.

het moet voor james morrison toch een uitdaging geweest zijn om een nieuw album te schrijven die de vorige platen vooruitstreeft. om het heel simpel te houden, dat doet deze plaat niet. maar wat james wel neerzet is een relaxte sfeer waarbij je gaat denken dat het een zomers album is. zie mezelf al lekker in de zon liggen met deze plaat op de achtergrond, het straalt gewoon erg veel rust uit.

het album begint met het ingetogen “in my dreams”, een nummer die hij voor zijn vorig jaar overleden vader schreef. een mooi nummer dat positiviteit uitstraalt. daarnaast zijn “i won’t let you go” en “slave to the music” uitstekende singles. “up” is een duet samen met jessie j dat ik persoonlijk niks vind, maar het zal wel een single zijn die goed gaat scoren in de top 40. “beautiful life” en “forever” zijn uplifting tussen alle relaxatie. leadsingle “the awakening” is daarin tegen met vlagen irritant. denk dat james met dit nummer te zeurderig is en teveel tegelijk probeert, en dat kan een minpuntje zijn. “right by your side” is voor mij het topper van het album samen met de singles.

al met al een redelijk album, maar het is geen verbetering tegenover zijn vorige albums. 3,5 uit 5 sterren.

joeyblogt - joeyslomp.nl

bossie20 schreef:

Fijn nummer!!
We horen op dit nummer een totaal andere kan van Jessie J..

Inderdaad een andere kant van Jessie J., een veel betere kant want haar eigen nummers boeien me niet zo veel. Toch een minder nummer dan zijn andere duet, Broken Strings.
Stem volgt

avatar van Gloeilamp
Ik ben toch erg onder de indruk van The Awakening.
James klinkt veel rauwer dan op eerdere albums, dat is alleen maar in positieve zin!
Nummers als Beautiful Life zijn heerlijk soul-achtig.
I Won't Let You Go en Up zullen denk ik goed gaan scoren in de hitlijsten, ook twee goede nummers.

avatar van Mctijn
Een stuk beter dan zijn vorige album (dat vol stond onnozele popnummers) en gelijkwaardig met zijn debuut. Meer soul, minder voor de hand liggende arrangementen. Fijn dat er artiesten zijn die maken wat ze zelf mooi vinden....

avatar van Fieke_28
Weer een mooie plaat van James Morrison. Knap hoe hij toch steeds weer hetzelfde niveau weet vast te houden. Hiervoor werd al gezegd dat er geen stijgende lijn in zit, maar dat maakt mij eerlijk gezegd niks uit. Beter een constant niveau, dan steeds slechter wordende platen. En ieder album van hem heeft steeds weer een ander sfeertje. De eerste was vooral nog het ontdekken, de tweede leek zich meer op de hitlijsten te richten en nu met deze derde lijkt hij zichzelf gevonden te hebben. Er staan een paar heerlijke nummertjes op, zoals "Slave To The Music" en "Person I Should Have Been", die net wat meer pit hebben: dat bevalt mij wel!

De derde 4,0 voor James Morrison.

dVTB
Oké album, het blijft een goede zanger, maar ik vind dit album kwalitatief wat minder dan de vorige. Misschien moet ik het nog vaker luisteren en moeten de nummers nog groeien, maar ik heb de laatste tijd (nog) niet veel behoefte gevoeld om de aangeschafte cd vaak te beluisteren. In elk geval is "Slave To The Music" een prima single.

avatar van bertus99
Ik hou erg van het stemgeluid van deze man. Als je niet beter wist zou je denken een zwarte zanger te horen. Het songmateriaal zou nog wel wat gedurfder kunnen. Ik heb de indruk dat James nog niet durft te gaan voor een wat rauwere en steviger productie, of juist wat meer bluesy.
Het blijft nog een beetje beschaafd. Maar ik luister er zo nu en dan graag naar.

dVTB
Ik zie mezelf genoodzaakt om dit album voorlopig een 0,5 punt naar beneden bij te stellen. Reden is dat ik er amper naar heb geluisterd. De cd ligt ergens thuis op een stapel, stof te vangen. En ik denk ook wel een reden te hebben: James Morrison is uit mijn cd-speler verdreven door Charlie Winston en diens album "Running Still", dat ik grijs draai.

Ik zal James binnenkort eens een nieuwe kans gunnen.

dVTB schreef:

Ik zal James binnenkort eens een nieuwe kans gunnen.

Doe dat laatste zeker. Ik vind James Morrison één van de meest ondergewaardeerde artiesten uit de 21e eeuw. The Awakening is een schitterend album en zou door veel meer mensen gewaardeerd moeten worden. Ach, als ik het maar kan waarderen.

Sinds dit album echt overtuigd geraakt van de kwaliteit van James Morrison. Dit is overduidelijk het beste album dat hij heeft gemaakt. Geluidskwaliteit/balans is echt perfect, duidelijk te merken dat er meer budget was voor de opnames. 4.5*

avatar van Gloeilamp
Ik hoor eerlijk gezegd niet dat er meer budget was voor dit album dan op Songs For You, Truths For Me. Waar hoor je dit dan aan?

Dat dit zijn beste album is ben ik wel met je eens.

avatar van bertus99
|Met eenhalf verhoogd naar 4. Een mellow album dat heel lekker weg luistert, vooral als ik niet zo in de stemming ben voor gitaren en harde beats.

avatar van bertus99
Right by your side is echt eenheel mooie song zeg.
Een van de vele op deze plaat

avatar van Mctijn
Toch opvallend dat er maar 28 stemmen zijn. Is iedereen Morrison-moe? Ik was het wel na zijn vorige album, maar dit plaatje is een stap in de goede richting. Minder zoetzappigheid, meer muziek vanuit de "soul".

avatar van Shelter
Mooi album zeg en eens met de mensen die zeggen dat het moet groeien.
Eerste luisterbeurt viel me vooral op dat het geluid rijker is en hij veel meer met zijn stem doet.
Daardoor zijn de wat toegankelijkere/stick in the head melodietjes veel minder, naar mijn mening een verbetering voor zijn geluid...het blijft langer interessant op die manier. Het wordt echt beter per luisterbeurt en eigenlijk is het ineens een heel volwassen product.

Ik ben echt onder de indruk van de soul die hij laat door klinken op dit album, had niet verwacht dat hij dat kon. De eerste 2 tracks getuigen ook van groei in tekst, zeer persoonlijk en mooi geschreven. Ik vind Slave to the Music overigens kwa instrumenten geweldig maar kwa zang en tekst een van de minste nummers.
In My Dreams, 6 Weeks, I Wont Let You Go, Forever, The Awakening en Right By Your Side vind ik de beste nummers.

Voor nu 4*