Konono N°1 - Congotronics (2004)

Democratische Republiek Congo
Wereld / Electronic
Label: Crammed

1. Lufuala Ndonga (9:27)
  2. Masikulu (8:01)
  3. Kule Kule (4:33)
  4. Ungudi Wele Wele (8:28)
  5. Paradiso (7:04)
  6. Kule Kule Reprise (3:04)
  7. Mama Liza (10:22)
ElMeroMero
Explosief is het eerste woord dat bij bij opkomt om deze muziek te beschrijven. Zoals alle feestjes komt ook de muziek van Konono traag op gang maar op het moment dat de electrisch versterkte likembe's en m'bira's (de m'bira is een duimpiano die een zeer kenmerkend tokkelend geluid voortbrengt: enkele exemplaren van dit traditionele instrument zijn op de hoes afgebeeld) op stoom geraken, is de plaat een opeenstapeling van hypnotiserende, heftig groovende liederen.

Mensen die bang zijn van grote massa's raad ik aan om deze plaat links te laten liggen, of op zijn minst een veilige afstand in acht te nemen terwijl Konono No. 1 zijn ding doet, want bij tijd en wijlen lijkt het net of er een grote stoet sambaballende en feestende negers door je huiskamer heen komt walsen.

Het gevoel dat je plots ergens in een op hol geslagen wijkfeest in een achterbuurt van Lumbumbashi verzeild bent geraakt, wordt nog eens versterkt doordat de zangers meer dan eens de megafoon bovenhalen om hun stembanden van een "electric vibe" te voorzien.

Als je in je eenzame eentje 's een keer wil klinken als een kolkende en swingende massa mensen, dan is dit album luid opzetten het antwoord. 4,5 *voor deze brok vol ongebreidelde energie.

Sietse
Leuke beschrijving die compleet past bij het eerste nummer...verder ben ik nog niet gekomen met luisteren, maar wat ontzettend cool klikt dit al.

Vette PARTY MUSIC

Sietse
Ik heb ondertussen het album al meerdere keren gehoord en ik kan dit aan iedereen aanraden die feesten houdt...maar dan wel met een politieke ondertoon...
Echt iets waar je vrolijk van wordt.

avatar van BoordAppel
Ivoorkust / COUNTRY_AGO. Ok, welk land moet dat zijn?

avatar van T.O.
Een land dat niet meer bestaat?

profiler
Volgens mij moet het de Democratische Republiek Congo zijn. De titel, Congotronics, geeft het eigenlijk al aan.

Ik heb niks aan de beschrijving van ElMeroMero toe te voegen. Vrolijke muziek! Er gaan geruchten rond dat Konono No. 1 heeft samengerwerkt met Björk voor haar nieuwe album. Ik ben benieuwd!

Sietse
hmm, dat zou wel erg geniaal zijn

avatar van oruiz
Dit is prachtig

avatar van sluiswachter
Ik vind het album 'live at couleur cafe' net wat vrijer en pakkender, maar verder zijn deze twee albums behoorlijk inwisselbaar.