Byzantium - Seasons Changing (1973)

1 stem

Label: A&M

1. What a Coincidence
  2. My Season's Changing with the Sun
  3. Show Me the Way
  4. I'll Always Be Your Friend
  5. October Andy
  6. Something You Said a Trilogy: Part One: Something You Said Part Two: I Can See You Part Three: Morning
Dit is het 2e of 3e album van deze Engelse jaren 70 band. Platen van deze groep waren bijna niet te vinden maar in 2013 bracht Prog Temple deze plaat op vinyl opnieuw uit. In een Rotterdamse platenzaak was deze plaat flink in de aanbieding en op goed geluk meegenomen.
De enige die ik ken van deze groep is Chas Jankel, later bij Ian Dury and the Blockheads. Ook de andere leden moeten later nog in allerlei groepen gezeten of met allerlei andere artiesten hebben samengewerkt, maar die ken ik toch minder. John Peel moet ook nog met deze groep hebben gewerkt. De groep is in 1970 opgericht en zo rond 73/74 viel het doek. Dit is dus eigenlijk hun zwanenzang.
Wat voor muziek is het ? Het is prog muziek , maar wel wat aan de softe kant. De recensies zijn daardoor niet zo denderend. Leuk om te hebben, maar geen meesterwerk. Dat klopt ook wel, Het is geen muziek waar je achterover van je stoel valt, maar op zich redelijk onderhoudend en ook zeker niet slecht. Ik vind het ook meer folk-rock achtig dan prog. Kant A zijn 5 nummers die verschillende kanten uitgaan. Wat poppy, soms folk en ook wel wat rockachtig. Een beetje te overgeproduceerd met allerlei samenzang, koortjes etc. Ik vind het heel moeilijk om vergelijkbare groepen te noemen. Sommige nummers zijn duidelijk beïnvloed door the Beach Boys in hun beste tijd, maar dat niveau halen ze bij lange na niet. Op de A kant is verder geen synthesizer te bekennen. "Show me the way' heeft trouwens niets te doen met Peter Frampton, maar is een matig langzaam nummer, wat redelijk pathetisch eindigt. Kant B is gevuld met een lang nummer, een soort trilogie "Something You Said". Daar worden synths wel gebruikt , 2 gastmuzikanten zorgen daardoor voor een meer prog geluid. Ik vind die kant ook meer samenhangend en ook beter dan de A kant.
De plaat is uitgegeven met de originele dubbelhoes. Op de voorkant een wat psychedelisch aandoend tafereel, waar de wisseling van de seizoenen zicht baar is en ook minifoto's van de leden. een mooie hoes. Binnenin is de illustratie nog een keer vergroot en zijn de teksten ook nog te lezen. Op de achterkant zien we de 5 leden van de groep, geheel in jaren 70 stijl. Lang haar, spijkergoed, broeken met wijde pijpen met een jaren 70 plant (sanseveria).
Geen plaat die echt blijven hangen, in die jaren zijn er zonder meer betere platen uitgekomen , maar een leuk tijdsdocument.
Na het maken van deze plaat stapte Chaz Jankel er als eerste uit, hij wilde meer soulvolle muziek maken en dat betekende het eind van de groep.